Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Már Liszicsanszk védelmére készülnek az ukránok

Oroszország hamarosan bekeríti a Donbasz elfoglalása szempontjából kritikus fontosságú Szeverodonyeck városát, és már egy szomszédos város is Moszkva célkeresztjébe került, így mostanra Ukrajna nyugati szövetségesei számára még sürgetőbbé vált a kérdés, hogy a helyszíni realitások hogyan alakítják majd a háború következő szakaszát.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

„Az oroszok mindent megtesznek, hogy elvágják Szeverodonyecket” – írta vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója. „A következő két-három nap jelentős lesz”. A folyó túlpartján, Liszicsanszkban az ukránok megpróbálnak kitartani az oroszok ellen, ahol a terep az előnyükre szolgál, ám az egyre fogyatkozó fegyverzetük kérdésessé teszi, hogy képesek lesznek-e kitartani.

Ukrán tisztviselők a NATO-szövetségesekhez folyamodtak a nagyobb hatótávolságú fegyverek gyorsabb leszállításáért, valamint a még elemibb készletek, többek között a lőszerek sürgős pótlásáért. Mivel azonban a háború lendülete egyre határozottabban Oroszország javára változik, Ukrajna szövetségesei, akiknek veszélyben a gazdaságuk, hamarosan kénytelenek lehetnek sokkal alapvetőbb kérdésekkel szembenézni, mint hogy milyen fegyvereket küldjenek Kijevnek. Felmerülhet például, hogy nyomást gyakoroljanak-e Ukrajnára az Oroszországgal való békekötés érdekében, vagy kockáztassák az orosz eszkalációt agresszívabb katonai támogatással.

„Amint a súlypont délre és keletre tolódott, a nagyobb tömeg és a meglévő területi vívmányaik alapján számítani lehetett a komolyabb orosz térnyerés lehetőségére” – mondta Ian Lesser, egy volt amerikai tisztviselő, aki a Német Marshall Alap brüsszeli irodáját vezeti. „Ez azonban komolyabb, hosszabb távú kérdéseket vet fel a konfliktus természetével, Ukrajna céljaival és az azokkal kapcsolatos nyugati célokkal kapcsolatban” – mondta.

(NYT)