Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nincs az uniós szankciók között a gázra vonatkozó, hiába állít mást a Fidesz-kormány

Várhatóan a nemzeti konzultációban is lesz erre vonatkozó "kérdés", noha az EU szankciós csomagjában nincs az orosz gázra vonatkozó.

A hvg.hu cikke szerint csúsztatni készül a kormány a nemzeti konzultációban arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió szankcionálni készül a gázbeszállításokat Oroszország felől. 

Ezt már erőteljesen promózzák, az utóbbi napokban a fideszes beszélő fejektől már sokszor elhangzott a vélemény, legutóbb Dömötör Csaba államtitkárral készül egy videó a kormány Facebook-oldalára, amelyeben Dömötör a háborús szankciókra és a rezsiárakra hangolt nemzeti konzultáció kapcsán azt mondja, a hét kérdés között "biztosan lesz egy gázszankciókra vonatkozó rész", majd az EU-ra vonatkozóan hozzáteszi, hogy a júniusban elfogadott olajembargó után "a gázra is ki akarják terjeszteni a korlátozó intézkedéseket."

A lap szerint ez csúsztatás, mert a gázársapka terve nem szerepel a következő, Oroszország-ellenes szankciós csomag javasolt intézkedései között. Ezek ugyanis a következők voltak: behozatali tilalom az orosz termékekre (7 milliárd eurótól fosztja meg az orosz gazdaságot); kettős (polgári és katonai) felhasználású termékek kiviteli tilalma Oroszországba (elektronikai alkaatrészek, repüléshez szükséges anyagok, speciális vegyi anyagok); személyekkel szembeni szankciók (1300 orosz állampolgárral szemben hoztak beutazási tilalmat); uniós állampolgároknak tilos orosz állami vállalatok vezető testületeiben szerepet vállalniuk; az olaj legmagasabb árának meghatározása azon szállítmányok esetében, melyek Oroszországból az uniós közreműködéssel jutnak el harmadik országokba.

Ebben sehol sincs a gázra vonatkozóan szankció – az egy külön, a szankciós csomagtól elkülönítetten álló javaslatcsomag része volt, de még nem lett véglegesítve. A javaslat a megugró rezsiszámlák ellen hivatott védeni az uniós lakosságot.

A gázársapkával kapcsolatban nagy megosztottság alakult ki az EU-ban (az első, csak orosz gázra vonatkozó tervet Magyarország mellett Ausztria és Szlovákia is bírálta és ellenezte), ezért is került ki a szankciók kosarából, az erről szóló döntést elhalasztották, az uniós energiaminiszterek a múlt héten pedig a gázársapka nélküli verzióját fogadták el a javaslatcsomagnak.

A lap szerint egyébként a gázársapka nemcsak az orosz importgázra vonatkozna, ha sikerül róla megegyezni, hanem minden importgázra vonatkozna egy ármaximum (amerikaira is, ami ellen már volt tiltakozás amerikai részről). 

Így tehát még sehol sincs a szankciók az orosz gázra vonatkozó korlátozás, hiába állít mást a kormány a videóiban, és várhatóan a nemzeti konzultációban.