Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tom Cruise szája tátva marad, kilencszeres hangsebességgel közlekedhetnek a repülők

A hét elején a houstoni székhelyű Venus Aerospace startup cég bemutatta legújabb modelljét, a Stargazer névre hallgató hiperszónikus repülőgépét.

A cég 2020-as alapítása óta dolgozik a repülőgép prototípusán, amelyet több mint 33 millió dollárból (12 és fél milliárd forint) fejlesztenek. A cég tervei szerint akár már 2030-ra megvalósítható ez a technológia, a kilencszeres hangsebességnek (9 Mach) köszönhetően pedig a világ bármelyik pontjára eljuthatunk majd egy óra alatt. Ezt a sebességet bizonyára Tom Cruise is megirigyelné. 

Igazi „űrrepülőgép”

A Venus Aerospace elkötelezett és tapasztalt csapata repülési, katonai, kutatási és fejlesztési veteránokból áll, akik a nagysebességű légiközlekedés határait feszegetik – írja a cég honlapja.

Bár a vállalat előszeretettel hívja „űrrepülőgépnek” a járművet, az valójában nem merészkedik ki a világűrbe, ugyanis az úr technikai határa nagyjából 50 kilóméterrel magasabban van, mint a Stargazert maximális magassága. Ennek ellenére a gép utasait szenzációs kilátás fogja fogadni.

A Stargazer várhatóan egy órán belül Tokióból Los Angelesbe repíti majd utasait, ami igencsak elképesztőnek tűnik a mostani 11 órás menetidőhöz viszonyítva.

Az árak nem a földtől elrugaszkodottak

Ideális esetben a gépre szóló jegyek nagyjából megegyeznek majd egy kereskedelmi repülőgép első osztályú jegyével, de Andrew Duggleby, a Venus Aerospace műszaki igazgatója szerint még számos változó kidolgozásra szorul a végleges ár meghatározásához. A repülőgép első tesztjei várhatóan 2025-ben kezdődhetnek meg.

Amint arról már az Index is beszámolt, a Bombarider repülőgyártó 2025-ben dobhatja piacra a Global 8000-as gépét, ami tizenkilenc utas befogadására lesz alkalmas, 8000 tengeri mérföld (csaknem 15 ezer kilométer) hatótávolságú és 0,97 Mach csúcssebességgel közlekedik majd.