Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vegyi üzemet ért támadás, miközben harcok dúlnak Ukrajna keleti részén - percről percre a háborúról

Ez történik a háborúban vasárnap.

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

09 48

Az ukrán-magyar határszakaszon 5812 ember lépett be szombaton Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7035-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Vonattal 87 ember, köztük 36 gyermek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre szombaton - tudatta az ORFK. (MTI)

Percről percre

09 44

A német hatóságok nem adtak engedélyt Spanyolországnak arra, hogy az ibériai ország német gyártmányú nehézfegyvereket szállítson Ukrajnának. A Spiegel értesülései szerint Madrid Leopard-2 típusú harckocsit küldene Kijevnek.

A német hetilap beszámolója szerint a NATO-tagállamok között létrejött egy nem hivatalos megállapodás arról, hogy harckocsikat nem szállítanak az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnának, s a németek figyelmeztették a spanyolokat, a Leopardokról született nem végleges madridi döntés megsértené ezt a hallgatólagos alkut. Állítólag a spanyol illetékesek bocsánatot kértek Berlintől.

A jelenleg legfontosabb hadszíntéren, a szeverodonyecki fronton az orosz támadók tizenötszörös fölényben vannak a tüzérségi eszközöket illetően.

09 32

Vasárnap hajnalban robbanások rázták meg az Azovi-tenger partján lévő Berdjanszk városát, amelyet az orosz támadók még a február 24-én kezdett Ukrajna elleni háború első napjaiban szálltak meg. A város nagy részén nincs áram.

Helyi források szerint a kikötővárosban legalább három robbanás történt, az egyik súlyosan megrongálta az áramelosztó központot. Arról, hogy mi okozta a detonációkat, még nem érkezett hír, nem kizárt, hogy Berdjanszkban is beindult az ukrán partizánmozgalom.

Korábban az ugyancsak orosz kézre került Melitopolban és Herszonban voltak hasonló robbanások.

09 17

Nagy területre kiterjedő tűz ütött ki az orosz tüzérségi támadások miatt a szeverodonyecki vegyi üzemben, ahol több száz polgári személy keresett menedéket a harcok elől.

Szerhij Hajdaj, ukrán megyei kormányzó szerint a lángok akkor csaptak fel, amikor jelentős mennyiségű olaj kezdett szivárogni az ammóniagyár megrongált hűtőberendezéseiből. Hajdaj szerint az üzem területén lévő óvóhelyeken mintegy nyolcszáz polgári személy rejtőzködik.

A Donyec-medence területén lévő iparvárost hónapok óta ostromolják az oroszok, a lakónegyedek már a támadók kezére kerültek, míg az ukrán védők még tartják a település nyugati, ipari területét. A kormányzó azt mondta, hogy Szeverodonyeckben súlyos a helyzet, de az ukrán hadsereg tartja állásait. „Katonáink megnyerik az utcai harcokat, ám az ellenség tüzérsége emeletről emeletre lerombolja a védők által óvóhelyként használt épületeket. Amikor a kezünkre kerül egy-egy utca akkor a támadók tankokkal és ágyúkkal lerombolják az ott lévő épületeket” – magyarázta.