Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Világszerte milliók használják ezeket a termékeket, pedig rákot is okozhatnak

Az Africanews számolt be róla, hogy még mindig világszerte milliók vágynak a világosabb bőrre. A bőrfehérítés hatalmas trend, különösen a tinédzserek és fiatal felnőttek körében. A gazdagok hajlamosak a drágább és biztonságosabb termékeket választani, de a szegényeknek legtöbbször csak az ellenőrizetlen krémek jutnak. Még annak ellenére is, hogy az egyes kozmetikumokban megtalálható összetevők bizonyítottan rákkeltőek, és sokaknak súlyos mellékhatásokat okoznak.

A Cameroon Dermatology Society (Kameruni Bőrgyógyász Szövetség) szerint például az afrikai ország legnépesebb városa, Douala lakosainak csaknem 30 százaléka, és az iskoláslányok negyede használt bőrvilágosító termékeket 2019-ben.

Veszélyes vegyszerek

Mindezt annak ellenére, hogy sok terméket egyáltalán nem teszteltek tudományosan, és a határérték feletti mennyiségben tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek gátolják a bőrben a melanin termelődését. Ez a napsugárzás hatására termelődő vegyület igen fontos, ugyanis ennek a feladata, hogy a káros UV sugarakat elnyelje, megvédve így a bőrt a leégéstől.

A Yaoundé Egyetem 2019-es tanulmánya szerint Kamerunban a hidrokinon az egyik leggyakrabban használt bőrfehérítő termék, holott ez az egyik legkárosabb vegyszer, és 2001 óta tiltják az Európai Unióban a rák és a genetikai mutációk kockázata miatt.

Egy indiai eladó bőrfehérítő termékekkel egy helyi üzletben. Az indiai televízió pár évvel ezelőtti reklámjában egy bollywoodi szupersztár, Shahrukh Khan azt tanácsolja a férfiaknak; használjanak világosító krémet, hogy felkeltsék a nők figyelmét. A reklám komoly kritikákat kapott, ugyanis még jobban felerősítette a régi hiedelmeket, amelyek egyenlőségjelet tettek a fehér bőr és a szépség között.Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Kamerunban például az elmúlt években, rengeteg nő és férfi esetében diganosztizáltak bőrrákot. A rák pedig számos esetben volt összefüggésbe hozható azzal, hogy a betegek több éve használtak különböző bőrvilágosító termékeket.A Kameruni Egészségügyi Minisztérium ezért idén augusztus 19-én betiltotta a veszélyes anyagokat, például hidrokinont és higanyt tartalmazó kozmetikai és személyi higiéniai termékek behozatalát, gyártását és forgalmazását.

Világszerte közegészségügyi probléma

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a bőrvilágosító termékeket számos afrikai, ázsiai és karibi országban igen gyakran használják nők és férfiak, sőt Európa és Észak-Amerika sötét bőrű lakossága körében is népszerűek.

Egy nő végeztet bőrvilágosító arckezelést egy Johannesburg-i szépségszalonban. Már több ország, köztük Dél-Afrika is betiltotta a nagy mennyiségű hidrokinint és higanyt tartalmazó bőrfehérítő termékeket, és arra ösztönzik az embereket, hogy utasítsák el végre "a szépségről alkotott gyarmati elképzeléseket".Forrás: AFP/Gulshan Khan

Az emberek nem csak krémeket használnak a bőrük világosítására, manapság már főzetek, tabletták és injekciók egész sorát kínálják a piacon.

Azonban

egyes termékek mellékhatásként égési sérüléseket, cukorbetegséget, elhízást, magas vérnyomást, vese- és májelégtelenséget, sőt szorongást és depressziót is okozhatnak - figyelmeztetett Alain Patrice Meledie Ndjong, a doualai kórház bőrgyógyásza.

Hiedelmek fogságában

A rémtörténetek ellenére azonban az eladási statisztikák azt mutatják, hogy a férfiak és nők még mindig elhiszik, szebbek lesznek a termékek használata után.
A média által hirdetett szépségideálok megerősítik azt a hiedelmet a lakosokban, hogy a világosabb bőrtónus kívánatosabb, mint a sötétebb. Sőt az ország egyes részein egy világos bőrű nő hozománya magasabb, mint egy sötétebb nőé"

- magyarázta Achille Pinghane Yonta, a kameruni Yaoundé Egyetem szociológusa.

Elképesztő szárnyalás

Meglepő adat, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben kimutatta, hogy "a bőrvilágosító iparág világszerte az egyik leggyorsabban növekvő iparág", és értékét 2024-re 31,2 milliárd dollárra (13 ezer 500 milliárd forint) becsülték.

Annak ellenére, hogy több országben is betiltották már a potenciálisan veszélyes termékeket, azok gyakran újra felbukkantak, de immár a feketepiacon.