Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FHI mener korona­passet bør skrotes snarest

Siste innlegg
 • FHI mener koronapasset bør skrotes snarest

  Slik ser koronapasset for EØS/EU ut. Ordningen bør fjernes, mener Folkehelseinstituttet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Fortsatt krever enkelte land gyldig koronapass ved innreise, selv om smittesituasjonen er under kontroll. Koronapassordningen bør skrotes, mener FHI.

  – EU-kommisjonen har bedt landene slutte med koronapass så snart situasjonen tillater det. Vi mener det bør skje snarest, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

  Poenget er borte siden vaksinerte kan bli smittet og kan smitte videre, sier han.

  Bruken av koronasertifikat er beskjeden ved reising mellom land i Europa, ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

  – Akkurat nå er det få steder man bruker ordningen aktivt, og da nesten bare ved store arrangementer, sier han.

 • FHI: Folk over 65 år kan bli tilbudt fjerde dose til høsten

  Flere kan bli tilbudt en fjerde vaksinedose til høsten. Foto: Heiko Junge / NTB

  Kommunene kan bli bedt om å tilby en fjerde dose koronavaksine til aldersgruppen 65 år og eldre til høsten, ifølge FHI. Også andre aldersgrupper kan få tilbud.

  Foreløpig har Folkehelseinstituttet (FHI) kun åpnet for at enkelte som er 80 år eller eldre kan ta en fjerde dose, samt grupper med svekket immunforsvar.

  – Det forventes ingen større endringer i anbefalingene i løpet av våren og sommeren med mindre smittesituasjonen og risikobildet endrer seg, skrev FHI i et brev til kommunene tidligere i måneden.

  Men rett etter sommeren forventer FHI å komme med nye anbefalinger om hva som skal skje til høsten, opplyser avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i FHI i en epost til NTB.

  – Det mest sannsynlige scenarioet nå er at kommunene vil bli bedt om å tilby en ny dose til aldersgruppen 65 år og eldre og enkelte andre risikogrupper til høsten. Det kan bli aktuelt med flere aldersgrupper, men dette er foreløpig ikke avklart, heter det i brevet til kommunene.

 • Sverige anbefaler femte koronadose til alle over 65 år

  Alle over 65 år bør ta en femte dose med koronavaksine i høst, anbefaler svenske myndigheter. Anbefalingen gjelder også voksne i risikogrupper. Foto: Lise Åserud / NTB

  Svenske myndigheter anbefaler at alle over 65 år og voksne i risikogrupper tar en femte dose med koronavaksine i høst.

  – Pandemien er ikke over, sier sosialminister Lena Hallengren (S).

  Voksne i alderen 18–64 år kan også ta den femte dosen, men dette er ikke en anbefaling.

  – Nytten av en høstdose er begrenset for denne gruppen, sier direktør Karin Tegmark Wisell i svenske Folkhälsomyndigheten.

  Myndighetenes nåværende råd er at alle som er tolv år og eldre vaksinerer seg, at alle som er 18 år og eldre tar en tredje dose, og at alle som er 65 år og eldre tar en fjerde dose.

 • Rekordlav smittefrykt i befolkningen

  Hele 87 prosent av de spurte sier i en ny måling at de mener det er trygt å gå på kafé og restaurant, med tanke på mulig koronasmitte. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB

  En av fire sier i en undersøkelse at de tror antall nye tilfeller av korona i Norge vil øke. Samtidig sier seks av ti at de ikke er bekymret for å bli smittet.

  Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 168.000 nordmenn om de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret.

  Andelen som forventet smitteøkning er på sitt nest laveste nivå i pandemien, to prosentpoeng høyere enn april, som hittil er laveste nivå som er målt.

  Samtidig svarer 63 prosent at de ikke er bekymret for å bli smittet. Kun 19 prosent er bekymret. Dette er det laveste nivået målt gjennom pandemien.

  – Det er lenge siden Norge åpnet opp fullt og helt. Folk flest er vaksinert og mange i tillegg smittet minst én gang. Likevel har det nok tatt tid for mange å venne seg til en normal hverdag, men det er i ferd med å skje, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemelding.

  Dette viser seg ikke minst i at rekordhøye 87 prosent i mai sier at de føler det er trygt å gå på kafé og restaurant for tiden, mens hele 95 prosent av foreldre opplever det er trygt å sende barna på skolen. Også det er klar ny rekord.

 • Astrazeneca beklager etter vaksinebivirkningene

  Vaksinemakeren Astrazeneca beklager at friske, uskyldige mennesker ble rammet av bivirkningen som stanset bruken av denne vaksinen i Norge. Fem mennesker døde.

  Norge tok Astrazeneca-vaksinen ut av bruk etter flere meldinger om uvanlige blodpropper. Flere ble syke, og fem helsearbeidere som hadde fått vaksinen, døde.

  – Det som skjedde, er utrolig sørgelig og trist. Vi har kondolert til familiene som har tatt kontakt med oss, og de har selvsagt vår dypeste medfølelse, sier kommunikasjonsdirektør for Astrazeneca, Jacob Lund, til VG.

  – Vi beklager at uskyldige, friske mennesker ble rammet. Samtidig har vaksinen også vært med på å spille en avgjørende rolle i å slå tilbake pandemien, sier han.

 • Bill Gates er koronasmittet

  Microsoft-grunnlegger og filantrop Bill Gates har fått påvist covid-19. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

  Microsoft-grunnlegger og filantrop Bill Gates har fått påvist covid-19, skriver han på Twitter.

  – Jeg har testet positivt for covid-19. Jeg har milde symptomer og følger ekspertenes råd om å isolere meg til jeg er frisk igjen, tvitrer Gates.

  Videre skriver Gates at han heldigvis er vaksinert, har fått påfyllingsdose og at han har tilgang til god helsehjelp.

  Gates toppet lenge listen over verdens rikeste, men har gjennom sin og ekskonen Melindas stiftelse brukt mye av formuen på bistand, blant annet i form av vaksinasjonsstøtte til fattige land.

 • Jens Stoltenberg koronasmittet

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er koronasmittet, men har milde symptomer. Dette bildet av ham ble tatt i Brussel 28. april. Foto: AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har testet positivt for covid-19, opplyser presserådgiveren hans.

  – Stoltenberg har testet positivt for korona. Han er fullvaksinert og har milde symptomer, sier Sissel Kruse Larsen.

  – Han følger belgiske retningslinjer og jobber hjemmefra de kommende dagene, opplyser Natos talsperson Oana Lungescu på Twitter.

  63 år gamle Stoltenberg skulle etter planen ha deltatt på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

  – Vi planlegger for at han deltar digitalt, sier Kruse Larsen.

  Stoltenberg skulle også ha ledet Natos utenriksministermøte i Berlin i helgen, men har meldt avbud.

 • WHO: Kinas koronastrategi er ikke bærekraftig

  Kinesiske myndigheter har innført omfattende tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Foto: AP / NTB

  Kinas såkalte null covid-strategi for å bekjempe pandemien er ikke bærekraftig, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

  – Når vi snakker om en null covid-strategi, tenker vi ikke at det er bærekraftig, gitt virusets oppførsel nå og hva vi venter i fremtiden, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Kina har i over to år opprettholdt en strategi der målet er ingen koronasmitte. Også i møte med den svært smittsomme omikronvarianten av viruset har kinesiske myndigheter forsøkt å slå ned alle smitteutbrudd med harde restriksjoner. Det omfatter hyppige nedstengninger, massetesting og reisebegrensninger.

  De siste månedene har dette vært praktisert blant annet i millionbyene Shanghai og Beijing.

 • 80 barn kan ha fått alvorlige bivirkninger av koronavaksine

  To 14-åringer har søkt om erstatning. De plages av hodepine og tung pust. Foto: Heiko Junge / NTB (arkiv)

  80 av de rundt 340.000 barna som er koronavaksinert i Norge, kan ha fått alvorlige bivirkninger av vaksinen. To barn har søkt om erstatning, melder NRK.

  Innleggelse på sykehus er den vanligste grunnen til at en melding regnes som alvorlig.

  Det er fire ulike mulige bivirkninger som går igjen:

  • hjertebetennelse
  • besvimelse
  • allergi
  • menstruasjonsforstyrrelser

  Hvis koronavaksinen kan være årsak til plager og det ikke er noen annen mer sannsynlig forklaring, har man krav på erstatning, ifølge NPE.

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  Nå dropper kommunen flere koronatjenester

  Luftveisklinikken på Sandsli vil nå stenge

  I en pressemelding torsdag melder Bergen kommune at de avvikler flere av sine koronatjenester.

  Fredag melder kommunen for siste gang smittetall på sine nettsider. Også ukesrapportene fra kommuneoverlegen er det slutt på.

  – Vi slutter også å rapportere dødsfall på sykehjem etter 29. april, står det i meldingen.

  Luftveisklinikken på Sandsli legges ned denne uken. Koronasmittede som har behov for helsehjelp, må oppsøke fastlege.

  – Samtidig er det en del tjenester som må opprettholdes. Vi skal sikre at innbyggerne fortsatt kan benytte aktuelle tjenester og at vi er i stand til å oppskalere tilbudene dersom det skulle bli behov for det, sier helsebyråd Beate Husa.

  Kommunen fortsetter å ha et vaksinetilbud, og opprettholder en viss testkapasitet på stasjonen på Spelhaugen i Fyllingsdalen.

  Men fra 2. mai får man ikke lenger SMS om at prøvesvar er klart, og må sjekke dette selv via Helsenorge.

  Gratis selvtester utleveres fortsatt på Spelhaugen og på Innbyggerservice i Kaigaten i Bergen sentrum.

  Kommunen har også etablert et beredskapslager med smittevernutstyr.

 • Erna Solberg er ikke enig i vaksine-kritikk

  Statsminister Erna Solberg under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ali Zare / NTB

  Tidligere statsminister Erna Solberg (H) sier hun er enig i mange av funnene til Koronakommisjonen, men uenig i noen av dem.

  Solberg trekker blant annet frem kommisjonens funn om at tidligere skjevfordeling av vaksiner kunne ha hatt en effekt og unngått sykdom.

  – Jeg er derimot skeptisk til kommisjonens påstander om tidligere skjevfordeling av vaksiner. De omfattende og grundige analysene vi mottok fra FHI, støttet ikke påstander om at tidligere skjevfordeling ville gitt vesentlig mindre sykdom, forutsatt at vi holdt en viss kontroll på pandemien, skriver Solberg på Facebook.

 • Støre: Setter ned nytt utvalg i løpet av uken

  Koronakommisjonens leder Egil Matsen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) takket Koronakommisjonens arbeid etter han fikk overlevert rapporten tirsdag.

  – Dette har vært et veldig omfattende og komplisert arbeid, men jeg mener det føyer seg inn i mye av det som er bra i Norge, at vi faktisk kan gjøre et slikt arbeid og lære av en så omfattende hendelse pandemien var, sa Støre.

  Rapporten gransker kun regjeringens håndtering frem til oktober 2021.

  – Vi vil i løpet av denne uken nedsette et utvalg som skal se på håndteringen av denne regjeringens håndtering av pandemien, poengterte Støre.

  Han opplyste videre at tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen skal lede koronautvalget.

 • – Skjermet ikke barn og unge nok

  Kommisjonsleder Egil Matsen la frem koronakommisjonens rapport tirsdag. Foto: NTB

  Koronakommisjonen slår fast at myndighetene ikke lykkes med sin målsetning om å skjerme barn og unge.

  – Det er gjort mye for å forsøke å skjerme barn og unge, men det ser ikke ut til at de klarte det i tråd med egen målsetning, sier kommisjonsleder Egil Matsen.

  Han viser til at mange kommuner la på ekstra tiltak i tillegg til de nasjonale, slik at belastningen ble større enn det som var tiltenkt.

  Vaksinestrategien bidro heller ikke nok til å skjerme barn og unge. Tidligere vaksinering av ansatte i skoler og barnehager ville hjulpet, påpekte Matsen på pressekonferansen.

 • Rapport: Norge lyktes godt med å skaffe vaksiner, men systemene var sårbare

  Koronakommisjonens leder Egil Matsen t.v. overleverer rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo tirsdag. Foto: NTB

  Myndighetene jobbet godt med å anskaffe vaksiner, men var avhengig av velvilje og hjelp fra EU, skriver Koronakommisjonen i sin andre delrapport.

  – Prosessene viste imidlertid at systemene for å anskaffe vaksiner var sårbare, skriver de imidlertid i rapporten.

  Dette begrunner kommisjonen med at Norge var avhengig av velvilje og hjelp fra EU, og også enkeltland i Europa, særlig Sverige.

  Regjeringen kunne også med en tidligere geografisk prioritering av vaksiner til områder med høyt smittetrykk i større grad nådd egne mål om å ivareta helse og redusere forstyrrelser i samfunnet, skriver kommisjonen i sin andre delrapport.

 • – Intensivberedskapen på sykehusene var for dårlig

  F.v. justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre lytter til koronakommisjonens leder. Foto: NTB

  – Intensivberedskapen på sykehusene var for dårlig da pandemien rammet Norge, slår koronakommisjonen fast.

  Manglene ved intensivberedskapen var kjent for myndighetene. Et arbeid for å utrede intensivbehovet ble satt i gang, men ble stanset på grunn av uenighet om hva som er en «intensivplass», påpeker kommisjonen.

  – Grunnkapasiteten i intensivavdelingene bør økes og det må utdannes flere intensivsykepleiere, sier Egil Matsen, leder av koronakommisjonen.

 • – Kommuneoverleger var ikke godt nok rustet

  Myndighetenes manglende beredskap og forberedelser har vært tydelig når det gjelder kommuneoverlegenes situasjon.

  Det sa koronakommisjonens leder Egil Matsen da han la frem rapporten.

  – Situasjonen for kommuneoverleger var ikke godt nok rustet for å håndtere pandemien. De hadde en svært krevende arbeidssituasjon under pandemien, understrekte han.

  Tidligere under pressekonferansen roste han samtidig kommuneoverleger for å vise stor fleksibilitet og arbeidskapasitet under pandemien.

 • Koronakommisjonen: Pandemien var godt håndtert

  Landets befolkning og norske myndigheter har samlet sett håndtert pandemien godt.

  Det sa koronakommisjonens leder Egil Matsen da han la frem rapporten.

  Konklusjonen var den samme da kommisjonen la frem sin første rapport i fjor.

  – Det mener vi fortsatt, sier Matsen.

 • Seks hovedpunkter i rapporten

 • Koronakommisjonen leverer sin avsluttende rapport

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får tirsdag overlevert Koronakommisjonens rapport. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Klokken 13 overleverer Koronakommisjonens leder Egil Matsen deres rapport om pandemihåndteringen til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  Den første rapporten tok for seg beredskapen i forkant av og under den første nedstengingen. Denne andre og siste rapporten dekker perioden frem til 31. oktober i fjor.

  Håndteringen av omikronbølgen er dermed ikke en del av granskingen som fremlegges i dag, og eventuell kritikk vil først og fremst ramme Solberg-regjeringen.

  En annen ekspertgruppe skal evaluere Støre-regjeringens håndtering.

  teaser

  Interne dokumenter avslører kritikk av pandemihåndteringen

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  Nå forsvinner teltet

  Etter nesten et og et halvt år, forsvinner nå testteltet på Festplassen.

  Følg nedriggingen her

 • Ny studie bekrefter funn om hjertemuskelbetennelse etter koronavaksinasjon

  Unge menn er mer utsatte for hjertemuskelbetennelse (myokarditt) etter andre dose med mRNA-vaksiner mot koronaviruset, bekrefter en nordisk studie.

  Det var tidlige funn fra denne studien som førte til at FHI i oktober oppfordret menn under 30 år til å velge Pfizer-vaksinen framfor vaksinen fra Moderna. Anbefalingen ble siden justert til å også gjelde kvinner under 30 ut ifra et føre-var-prinsipp.

  For menn mellom 16 til 24 år fant forskerne 6 ekstra tilfeller av myokarditt per 100.000 vaksinerte med andre dose av vaksinen fra Pfizer og 18 ekstra tilfeller per 100.000 vaksinerte med andre dose av vaksinen fra Moderna, skriver FHI i en pressemelding.

 • FHI åpner for å gi personer over 80 år en fjerde dose

  Det åpnes nå for at de som er 80 år eller eldre kan ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine, opplyser Folkehelseinstituttet.

  Det er ikke grunnlag for å gi en fjerde dose til alle over 80 år, men dette kan vurderes av den enkelte, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  – Ettersom tilbud om vaksine til personer 80 år og eldre ikke er en generell anbefaling, er det ikke behov for at kommunene aktivt kaller inn til vaksinasjon, skriver de.

  Den oppdaterte vurderingen er i tråd med det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og det europeiske legemiddelkontorets (EMA) vurderinger.

 • Spania fjerner munnbindpåbud – med noen få unntak

  Foto: Paul White / AP / NTB

  Fra onsdag kan spanjoler og besøkende til landet droppe munnbind på de fleste offentlige steder innendørs. Kravet beholdes på sykehus og offentlig transport.

  Etter nesten to år med munnbindpåbud, godkjente regjeringen tirsdag en regelendring som opphever påbudet.

  – Faren knyttet til koronaviruset har åpenbart blitt mindre, sier helseminister Carolina Darias på et pressetreff. Rundt 85 prosent av Spanias befolkning har fått minst to vaksinedoser.

  Men det er altså noen steder der folk fortsatt må dekke ansiktet. I tillegg til offentlig transport og sykehus, gjelder dette helsesentre og alders- og sykehjem.

  – Faren knyttet til koronaviruset har åpenbart blitt mindre, sier helseminister Carolina Darias på et pressetreff.

 • Pustetest for covid-19 godkjent i USA

  SARS-CoV-2-viruset sett i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML / Reuters / NTB

  En pustetest for covid-19 har fått nødgodkjennelse i USA. Testen gir svar på mindre enn tre minutter, ifølge amerikanske myndigheter.

  Prøven kan både hentes ut og analyseres samme sted, og testen kan gjennomføres ved for eksempel legekontor, sykehus og mobile teststasjoner, melder den amerikanske mat- og legemiddeletaten FDA, som omtaler testen som den første av sin sort.

  Samlet er utstyret som kreves for å gjennomføre testen, omtrent på størrelse med en håndholdt trillekoffert, ifølge FDA.

  – Dagens godkjennelse er nok et eksempel på den lynraske innovasjonen som skjer i forbindelse med hurtig testing for covid-19, sier Jeff Shuren i FDA.

  Testen er prøvd ut i en studie med drøyt 2400 deltakere. I studien ga testen riktig positivt prøvesvar i 91,2 prosent av tilfellene, mens den ga korrekt negativt svar i 99,3 prosent av tilfellene. Resultatene var lignende i en oppfølgerstudie som rettet seg inn mot omikronvarianten, heter det videre.

 • Storbritannia godkjenner ny koronavaksine

  Etter at Valneva fikk tommelen opp fra britiske helsemyndigheter, er det nå seks koronavaksiner som er godkjent i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

  Britiske helsemyndigheter gir grønt lys for en covid-19-vaksine utviklet av fransk-østerrikske Valneva.

  – Valnevas vaksine oppfyller kravene til sikkerhet, kvalitet og virkning, sier det britiske legemiddeltilsynet.

  Vaksinen tas i to doser med minst 28 dagers mellomrom og er godkjent for voksne i alderen 18–50 år. Den oppbevares ved kjøleskapstemperatur og er dermed egnet for land der nedkjøling til svært lave temperaturer ikke er tilgjengelig.

  Produsenten har skrevet avtale med EU-kommisjonen om å levere opptil 60 millioner doser i år og til neste år. Bahrain var det første landet som godkjente den nye vaksinen. Det skjedde i forrige måned.

 • Boris Johnson bøtelegges for brudd på koronaregler

  Storbritannias statsminister Boris Johnson Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

  Storbritannias statsminister Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak vil få bøter for brudd på de britiske koronareglene.

  Det opplyser den britiske statsministeren kontor tirsdag.

  Bakgrunnen er festene som ble holdt ved Statsministerens kontor i perioden da Storbritannia var nedstengt.

  London-politiet etterforsker anklager om at Johnson og andre i regjeringen arrangerte og deltok på minst tolv fester der det ble nytt store mengder alkohol i 2020 og 2021, selv om koronarestriksjonene forbød sosiale samlinger.

  I en uttalelse tirsdag skrev politiet at etterforskningen går fremover, og at det er utstedt over 50 bøter for brudd på koronareglene.

  teaser

  Boris Johnson sier unnskyld etter å ha fått koronabot

 • 33 innlagte med covid i Bergen

  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Tirsdag er det 33 pasienter med covid-19 som ligger innlagt på sykehus i Bergen.

  23 pasienter ligger på Haukeland, en nedgang fra 31 innlagte samme dag i forrige uke. Ingen av pasientene mottar intensivbehandling.

  Ti pasienter ligger innlagt på Haraldsplass, en økning fra fire innlagte samme dag i forrige uke. To av pasienten får intensivbehandling.

  I tillegg er det to pasienter med covid-19 som ligger innlagt på Voss.

  Ingen av sykehusene opplyser om koronarelaterte dødsfall siden samme dag i forrige uke.

  teaser

  Fire nye korona-scenarioer fra FHI. Et av dem har alvorlig utfall.

 • FHI: Moderna tilbakekaller parti med vaksinedoser

  Foto: Mike Segar / Reuters / NTB

  Moderna har tilbakekalt et produksjonsparti med vaksinedoser på grunn av funn av et fremmedlegeme i ett hetteglass i Spania, melder FHI.

  Det er ikke grunn til å tro at tilsvarende forurensning er i vaksinedosene som er distribuert i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  De ber likevel kommuner og apotek telle opp gjenværende doser og returnere resten av dosene fra partiet til FHI.

 • Her stenges «Testplassen»

  Her stenger vekteren for siste gang. Foto: Tor Høvik

  September 2020 ble det vedtatt at Festplassen skulle bli «Testplassen».

  Etter halvannet år, lange køer og hundretusener av tester, ble teltet søndag stengt for denne gang.

  Vekteren på stedet anslår at cirka 30 mennesker var innom teltet på den siste dagen.

  «Så herlig at testplassen blir Festplassen igjen! Så gleder jeg meg til vi skal samle hele byen og halve Sandviken til fest på 17. mai», skrev byrådsleder Roger Valhammer i en SMS til BT tidligere denne uken.

  Senere i april skal hele teltet fjernes fra plassen.

  teaser

  Nå er det slutt for «testplassen»

 • Nakstad: Det vil helt sikkert komme tilbud om fjerde vaksinedose

  Det vil komme et tilbud om en fjerde dose koronavaksine, men timingen er spørsmålet, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Det er sikkert at det vil komme et tilbud om en fjerde vaksinedose, spørsmålet er når, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

  – Bør man gi det nå på slutten av en stor smittebølge, eller bør man vente til neste vintersesong? Man må finne det beste tidspunktet å gi den på. Og der er det vanskelige vurderinger som gjøres av de ulike folkehelseinstituttene i ulike land, sier Nakstad til NRK.

  Nakstad sier at Folkehelseinstituttet vurderer dette fortløpende. Det er allerede en anbefaling om en fjerde dose koronavaksine til alle med svekket immunforsvar.

  I Sverige valgte man først å anbefale en fjerde dose til dem over 80 år, og nå til de over 65.

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  I dag er det slutt for «Testplassen»: – Hellane, så herleg

  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  I dag er siste opningsdag for teststasjonen på Festplassen.

  Klokka 18 søndag vert den siste koronatesten tatt og stasjonen stengjer for godt.

  – Hellane, så herleg at testplassen blir Festplassen igjen! Så gler eg meg til vi skal samle heile byen og halve Sandviken til fest på 17. mai, skreiv byrådsleiar Roger Valhammer i ein SMS til BT tidlegare denne veka.

  I slutten av mars sa helsebyråd Beate Husa (KrF) at utstyret inne i teltet skal riggast ned i løpet av arbeidsdagane i påska. Etter påske forsvinn teltet.

  Frå og med måndag 11. april blir det delt ut sjølvtestar hjå Innbyggarservice i Kaigaten i Bergen sentrum. Testasjonen på Spelhaugen vil framleis halde ope.

 • Koronasertifikatet forlenges til neste sommer

  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

  Reglene om koronasertifikatet blir forlenget fram til 30. juni neste år hvis regjeringen får det som den vil.

  De midlertidige bestemmelsene om koronasertifikatet i smittevernloven gjelder fram til 1. juli i år, men regjeringen vil at de skal gjelde i ytterligere ett år.

  – Vi må være forberedt på at smittesituasjonen endrer seg og at det kan bli nødvendig å gjeninnføre smitteverntiltak. Av beredskapshensyn er det nødvendig å ha mulighet til å bruke koronasertifikat også etter 1. juli, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

  Koronasertifikatet er del av beredskapsplanen for den videre håndteringen av koronapandemien. Kjerkol sier at sertifikatet vil kunne være et viktig verktøy hvis det raskt må innføres tiltak igjen.

 • 14 nye koronadødsfall på sykehjem i Bergen

  I mars var det 14 koronarelaterte dødsfall på sykehjem i Bergen. I tillegg er det kommet ett ettermeldt dødsfall for februar.

  Det opplyser kommunen på sine nettsider.

  FHI har påpekt at til tross for en mildere virusvariant, har blant annet høyt smittetrykk og gjenåpning av samfunnet ført til en økning av koronarelaterte dødsfall de siste månedene.

  teaser

  Aldri før er det registrert flere koronadødsfall. Det har to forklaringer.

 • av Oda Marie Rønning og Gloria Andersen

  Nå er det slutt for «testplassen»

  De ansatte feirer at testplassen blir festplassen igjen Foto: Ørjan Deisz

  Etter at teltet har stått på festplassen i nesten to år, skal det pakkes ned på søndag.

  – Dette er et historisk øyeblikk, sier byrådsleder Roger Valhammer.

  Han takker de ansatte for jobben de har gjort gjennom pandemien.

  – Det er bare å bøye seg i støvet, og jeg tror jeg har hele byen bak meg når jeg sier tusen tusen tusen takk.

  Helsearbeider Saria Zahrouni som har jobbet med koronatesting gjennom pandemien sier det er godt å være ferdig.

  – Jeg har lært mye, men det har vært veldig krevende.

 • Ny koronavariant oppdaget i Storbritannia

  En ny variant av koronaviruset har blitt oppdaget i Storbritannia. Mye er foreløpig uvisst om den nye varianten, men eksperter tror vaksinene fortsatt fungere.

  Den nye varianten kalles XE og ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) ble den først oppdaget i Storbritannia i slutten av januar. Så langt er det funnet rundt 600 tilfeller fram til 29. mars, noe som tilsvarer 1 prosent av de analyserte prøvene. Noen få tilfeller er også funnet i Thailand.

  Den nye varianten er en blanding av de to allerede kjente variantene av omikron, BA1 og BA2. Det er ikke noe som tyder på at den er farligere enn de andre variantene, men ifølge WHO kan den være 10 prosent mer smittsom enn BA2.

 • Covid-studie: Økt risiko for blodpropp opptil halvt år etter sykdomsforløp

  SARS-CoV-2-viruset sett i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML via AP / NTB

  Personer som har hatt covid-19, har en økt risiko for alvorlig blodpropp opptil seks måneder etter å ha blitt smittet, selv i milde tilfeller, viser en studie.

  I studien, som er publisert i det britiske tidsskriftet BMJ, har forskerne undersøkt nasjonale tall fra Sverige, nærmere bestemt én million registrerte koronatilfeller i perioden februar 2020 til mai 2021.

  Undersøkelsene viste at det var økt risiko for alvorlig blodpropp i lungene opp til seks måneder etter covid-infeksjonen, mens det var økt risiko for blodpropp i beinet opptil tre måneder etter.

  Selv ved milde sykdomsforløp var det økt risiko for blodpropp. Risikoen var riktignok større hos personer med alvorlig sykdomsforløp samt personer med underliggende sykdommer, ifølge studien.

  Risikoen avtok imidlertid lenger ut i pandemien, noe forskerne tilskriver effekten av vaksinene og stadig bedre kunnskap om behandling av covid-19.

 • Teststasjonen på Festplassen avvikles søndag

  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  – Vi kommer til å avvikle teststasjonen på Festplassen på søndag. Det blir siste dagen man kan teste seg der, sier Yamil Gonzales, enhetsleder for teststasjonen i Bergen, til BT.

  Deretter vil kommunen kun tilby testing på Spelhaugen. Teststasjonen skal ha samme åpningstider i første omgang ut april, og så vil det gjøres justeringen i mai, forteller Gonzales.

  Hun sier avviklingen av testasjonen på Festplassen kan ta flere uker, men lover at plassen skal være klart innen 17. mai.

  – Det blir fest på Festplassen i år, forsikrer Gonzales.

  Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) gleder seg over avviklingen.

  – Nå skjer det, folkens. Hellane, så herlig at testplassen blir Festplassen igjen! Så gleder jeg meg til at vi skal samle hele byen og halve Sandviken til fest på 17. mai, skriver Valhammer i en sms.

  Regjeringen opplyste tirsdag at kommunene videre skal kunne opprettholde beredskap til å PCR-teste én prosent av befolkningen i uken. Kommunene bes også lage planer for oppskalering av kapasiteten ved behov.

  – Vi skal fortsatt overvåke smittesituasjonen og beholde en viss beredskap, sier Gonzales.

  teaser

  Fire nye korona-scenarioer fra FHI. Et av dem har alvorlig utfall.

 • Kjerkol: Kan bli aktuelt med fjerde vaksinedose før vinteren

  Før neste vinter kan det komme en anbefaling fra FHI om å tilby eldre og risikogrupper en fjerde vaksinedose, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

  – Derfor må kommunene ha planer slik at de raskt kan oppskalere kapasitet for vaksinasjon, sier Kjerkol i en pressemelding.

  Tirsdag redegjorde Kjerkol for Stortinget om regjeringens nye koronastrategi. Der slo hun fast at pandemien ikke er over, selv om regjeringen lettet på de siste koronatiltakene om å være hjemme ved koronasmitte.

  – Vaksine er vårt viktigste virkemiddel mot pandemien, og koronavaksinasjonsprogrammet videreføres til juni 2023, sier Kjerkol.

  Gjennom en avtale med EU har regjeringen bestilt vaksiner fra Pfizer-Biontech og Moderna, som også inkluderer vaksiner utviklet for omikronvarianten. Det er imidlertid ikke avklart når disse er ferdig utviklet, eller om de vil være bedre egnet enn de som benyttes i dag, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

 • Regjeringen beholder PCR-testing i kommunene

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol redegjør for Stortinget om regjeringens koronastrategi og beredskapsplan. Foto: Heiko Junge / NTB

  Regjeringen ber kommunene om å beholde sin beredskap og koronatestkapasitet slik at de kan teste én prosent av befolkningen i uken med PCR.

  – Kommunene skal kompenseres for nødvendige merutgifter som følge av den økte beredskapen. Regjeringen vil komme tilbake med en fornyet vurdering av beredskapsnivå og kompensasjon i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), som tirsdag redegjorde for Stortinget om regjeringens nye koronastrategi.

  I forkant hadde Helsedirektoratet anbefalt regjeringen å avvikle det kommunale testtilbudet fra 1. mai, og i stedet gå over til testing hos lege i de tilfellene der det blir vurdert som relevant.

  teaser

  Regjeringen beholder PCR-testing i kommunene

 • Holden-rapport: Helsevesenets kapasitet til å håndtere en pandemi bør styrkes

  Intensivavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Helsevesenets kapasitet til å håndtere en pandemi bør styrkes, mener Holden-gruppen, som har lagt fram sin koronarapport.

  – Ved en ny virusvariant vil det være stor usikkerhet om fremtidig smitteutvikling. Dersom man skal forhindre overbelastning av helsevesenet, vil det kunne kreve tidlig bruk av omfattende kontaktreduserende tiltak. Det vil gi stor tiltaksbyrde, også i situasjoner der det i ettertid vil være klart at slike tiltak ikke var nødvendige. For å dempe behovet for tidlige tiltak ved stor usikkerhet, må helsevesenet være forberedt på et høyt antall behandlingstrengende pasienter, langt utover den normale kapasiteten, heter det i rapportens hovedkonklusjon.

  Helsevesenets kapasitet til å håndtere en pandemi bør altså styrkes betydelig, heter det videre.

  – Det krever bedre evne til å behandle en stor økning i antall pasienter på en forsvarlig måte. Bruk av ekstra personell og overtid, samt omdisponering av personell ved nedskalering av elektiv behandling, er sentralt, mener utvalget.

  teaser

  Holden-rapport: Helsevesenets kapasitet til å håndtere en pandemi bør styrkes

 • Rådet om å være hjemme fire døgn etter koronasmitte oppheves

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol redegjør for Stortinget om regjeringens koronastrategi og beredskapsplan. Foto: Heiko Junge / NTB

  – Nå skal vi lære oss å leve med koronaviruset i samfunnet. Vi ønsker å normalisere hvordan vi forholder oss til viruset, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

  Hun redegjorde tirsdag for Stortinget om regjeringens nye koronastrategi.

  – Det spesifikke rådet om å være hjemme i fire døgn etter koronasmitte oppheves. Fra nå av vil faglige råd overlates til Folkehelseinstituttet. Men pandemien er på ingen måte over. Det er stor usikkerhet om smitteutviskingen, hvilke virusvarianter vi kan møte og når en ny variant kan oppstå. Derfor er det fortsatt behov for god overvåking og beredskap, sånn at en uheldig utvikling kan oppdages, vurderes og håndteres tidlig, sa Kjerkol.

  teaser

  Nå skal vi lære oss å leve med koronaviruset

 • Helse Vest avslutter koronaberedskapen

  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Tirsdag går helseforetakene knyttet til Helse Vest ut av beredskap knyttet til covid-19-pandemien.

  Det gjelder Helse Fonna, Helse Førde, Helse Stavanger og Helse Bergen - i tillegg til Haraldsplass Diakonale Sykehus, Sjukehusapoteka Vest og det regionale helseforetaket.

  «Det har vært lange perioder som har krevd ekstra innsats av medarbeidere og ledere på sykehusene. Den innsatsen som medarbeiderne har lagt ned under pandemien, og fremdeles gjør, er helt avgjørende», sier administrerende direktør, Inger Cathrine Bryne, i en pressemelding.

  Det var i juni 2021 at foretakene sist gikk helt ut av koronaberedskap. Fra november 2021 gikk Helse Vest i grønn beredskap.

  Selv om sykehusene nå nærmer seg normal drift, vil krigen i Ukraina, opptrapping av planlagt aktivitet etter pandemien og økte ventetider påvirke driften.

  «Vi vil selvsagt følge utviklingen nøye. Hvis vi ser at det er behov for å gå inn i beredskap igjen, vil vi ha lav terskel for det», sier Bryne.

  teaser

  Arve skulle opereres i fjor høst. – Jeg lider hver dag.

 • Helsedirektoratet vil droppe dagens koronatestregime

  Teststasjonen på Festplassen i Bergen. Foto: Privat

  Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å avvikle de kommunale koronateststasjonene fra 1. mai, og at man går over til testing hos lege i relevante tilfeller.

  Direktoratet anbefaler at de kommunale teststasjonene opprettholdes fram til 1. mai for å bidra til at fastleger og legevakt ikke overbelastes i en overgangsperiode og til smittetrykket er lavere enn i dag.

 • Nytt koronadødsfall på Haraldsplass

  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  En voksen pasient mellom 18-64 år med covid-19 har dødd på Haraldsplass, opplyser sykehuset på sine nettsider.

  Sykehuset oppdaterer nå sin oversikt over koronasituasjonen hver tirsdag.

  Det ligger fire pasienter innlagt på sykehuset med covid-19, der én av disse får intensivbehandling.

  Helse Bergen opplyser om totalt 35 innlagte pasienter tirsdag, der 31 ligger på Haukeland og fire på Voss. Ingen får intensivbehandling.

  teaser

  Aldri før er det registrert flere koronadødsfall. Det har to forklaringer.

 • Kommunesektorens koronautgifter i fjor anslås til 16 milliarder kroner

  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  En arbeidsgruppe med medlemmer fra KS og staten anslår at pandemien kostet kommunene om lag 12 milliarder kroner og fylkeskommunene vel 4 milliarder i 2021.

  – Kommunene har gjort en imponerende innsats gjennom hele pandemien. Arbeidsgruppens rapport gir et godt bilde på hvilke ressurser kommunene har satt inn for å håndtere virusutbruddet, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

  Rundt 70 prosent av kommunenes merutgifter var innenfor helse- og omsorgssektoren, mens knappe 20 prosent gikk til barnehager og grunnskolene. Resten var fordelt på kultur og idrett, samt andre sektorer.

  Reduserte billettinntekter i kollektivtransporten var hovedårsaken til de økonomiske konsekvensene i fylkeskommunene, ifølge departementet.

 • Færre dødsfall på sjukeheimar i Bergen under pandemien

  Slettemarken sykehjem (illustrasjon) Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

  Trass i pandemien har ikkje talet på dødsfall auka ved sjukeheimane i Bergen.

  Det sa helsebyråd Beate Husa under bystyremøtet onsdag.

  I 2020 var det 8 prosent færre dødsfall enn før pandemien i 2019. I 2021 gjekk dødstala vidare nedover – då var det 12 prosent færre dødsfall enn i 202.

  – I årets første månader er det registrert 209 dødsfall på våre 33 kommunale og private ideelle sjukeheimar. Av desse var 14 relatert til covid-19. Sjukeheimsetaten rapporterer at dei fleste bebuarar no døyr med, og gjerne ikkje av, covid-19, sa Husa.

 • 378 nye smittetilfeller i Bergen

  Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Bergen kommune melder om 378 nye tilfeller av koronasmitte i kommunen.

  Mandag testet 196 personer positivt på PCR-test og 186 personer på hjemmetest.

  De siste syv dagene er det i gjennomsnitt rapportert 320 smittetilfeller pr. dag.

  Basert på snitt-tallene har det vært en reduksjon i antall rapporterte smittetilfeller på 30 prosent den siste uken.

  BT vil fra i morgen ikke melde om smittetallene her i direktestudioet, men så lenge kommunen melder om smittetall, vil du finne dem i koronabasen.

 • Sykehusene slutter med daglig rapportering av innleggelsestall

  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Helse Bergen og Haraldsplass kommer ikke lenger daglig til å rapportere om antall innlagte pasienter med korona.

  Dette opplyser Helse Bergen og Haraldsplass til Bergens Tidende tirsdag.

  Fra og med i morgen vil de gi ut denne informasjon ukentlig.

  Grunnen til at de slutter med de daglige rapporteringene, er at de ikke lenger er nødt til å rapportere tallene inn til Helsedirektoratet daglig.

  Ifølge Helsedepartementet er dette fordi pandemien har passert toppen.

  Tirsdag er det 45 innlagte pasienter med korona på Haukeland. To av dem får intensivbehandling.

  På Haraldsplass er det ti innlagte koronapasienter og på Voss sykehus er det én.

  teaser

  Ingen har hele svaret på hvorfor noen får langkorona. Men én ting hjelper denne gjengen.

 • Færre ble korona-sykmeldt forrige uke

  I alt 11.200 av dem som i forrige uke var sykmeldt, hadde koronarelaterte diagnoser. Det er det laveste antallet så langt i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Forrige uke hadde 40.700 personer legemeldt sykefravær i Norge. 11.200 av disse hadde koronarelaterte diagnoser, som er det laveste antallet så langt i år.

  40.700 nye personer ble legemeldt med sykefravær i forrige uke. Det er 2700 færre enn uken før, viser foreløpige tall fra Nav.

  Tallene viser også at 27 prosent av alle nye sykmeldte personer i forrige uke var korona-relatert – men tallet er det laveste antallet som er registrert så langt i år.

  I alt 11.200 personer ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser, en nedgang på 4.800 fra uken før. Nedgangen er på 30 prosent fra foregående uke.

  – Stadig færre blir sykmeldt med koronarelaterte diagnoser, og antallet er nå på sitt laveste så langt i 2022. Samtidig ser vi en dobling i antall nye sykmeldte med influensa, til i underkant av 800 personer sist uke, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  teaser

  Han satte Norgesrekord i respirator. Møt dem som har fått livet endret av pandemien.

 • av Johannes Ruben Iden Steen

  587 nye smittede i Bergen

  Mandag melder Bergen kommune om 587 nye smittede (fredag til søndag). Dette inkluderer bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  For en uke siden ble 767 positive tester registrert. Den siste uken har det i snitt vært rapport om 309 tilfeller hver dag.

  Til sammen testet 491 personer seg i helgen.

 • Stor økning i beslaget av ulovlig hestemedisin brukt mot korona

  Etter at koronavaksineringen for alvor startet, har Tolletaten sett en stor økning av stoffet ivermectin, som forsøksvis brukes mot covid-19.

  Pillene er produsert i India, Peru, Nederland og USA og brukes normalt til behandling av skabb. I mer konsentrert form brukes det for å behandle blant annet kuer og hester.

  – En stor andel av denne importen er beregnet til bruk på dyr. Likevel ser vi at de som bestiller det, bruker det selv, eller på andre mennesker, sier Kjetil Birkeland Daatland i Tolletaten til NRK.

  Ifølge etaten brukes pillene i et forsøk på å forebygge eller behandle covid-19, selv om de ikke er godkjent for behandling i Europa eller USA.

  – For høye doser ivermectin kan gi alvorlig helseskade, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til kanalen og advarer mot å bruke pillene mot korona.

  Tolletaten, som har satt inn flere kontrollører på grunn av økningen, påpeker at privatimport av legemidler er ulovlig, og at man kan bli politianmeldt for det.

  teaser

  «Stortinget bør granske regjeringas koronahandtering»

 • Korona defineres som vanlig influensa i Spania

  Spania vil fra mandag av behandle koronainfeksjoner som vanlig influensa, det vil si at krav om både testing og hjemmekarantene fjernes.

  Dette er de eneste smitteverntiltakene som har vært igjen i Spania de siste ukene.

  Fra mandag vil alle som blir smittet og kun har milde symptomer, kunne opptre som om de er smittet av et vanlig influensavirus.

  Kun de som anses å være spesielt utsatt, vil måtte følge tidligere pålegg om å teste seg og holde seg hjemme. Det gjelder alle over 60 år, gravide, personer med immunsvikt og også helsepersonell ettersom de jobber med mennesker som er sårbare for sykdommen.

  Spania var spesielt hardt rammet da pandemien rammet Europa i 2020. Men nå er situasjonen betydelig bedre. Kun i 3,6 prosent av sykehussengene ligger det nå pasienter med covid-19.

  teaser

  To år siden landet stengte ned: – Nå ser vi fremover

 • Nordmenn lite treningsvillige etter pandemien

  Treningsiveren til nordmenn har ikke økt etter at landet har gjenåpnet. Til tross for åpne treningsstudioer viser en fersk undersøkelse at det er motsatt.

  I mars sier 70 prosent av de spurte at de har trent innendørs eller utendørs den siste uken, slik som løpetur, gåtur, kroppstrening eller lignende.

  Andelen som trener er dermed omtrent uendret så langt i år, og er faktisk 2 prosentpoeng under gjennomsnittet for pandemien, viser undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion.

  – Treningsnivået på folk flest og nordmenns fysiske form har ikke fått et oppsving av at Norge åpnet opp, konstaterer seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  I undersøkelsen svarer nesten fire av ti nordmenn (37 prosent) at de har fått dårligere fysisk form etter koronautbruddet, mens 13 prosent har fått bedre form. Halvparten i befolkningen sier at formen er uendret.

 • Naturlige antistoffer kan gi beskyttelse mot covid-19

  Foto: NIAID-RML via AP / NTB

  Et vanlig antistoff som finnes naturlig i kroppen, kan fungere som en innebygd beskyttelse mot koronaviruset, viser en ny studie fra Göteborgs universitet.

  Lurer du på hvorfor du ikke har blitt smittet av koronaviruset ennå, tross at du har vært i nærheten av smittede? Svaret kan være at du har en bestemt type IgA-antistoffer. IgA står for Immunoglobin A.

  – Vi ville undersøke dels om det finnes friskfaktorer som beskytter mot covid-19, dels hvordan immunforsvaret hos friske ble oppbygd før vi fikk vaksiner, sier professor Christine Wennerås ved Göteborgs universitet.

  Hun og kollegaen Kristina Eriksson står bak studien, som også viser at personer med luftveisallergier kan ha bedre naturlig beskyttelse mot viruset.

  teaser

  Naturlige antistoffer kan gi beskyttelse mot covid-19

 • 47 pasienter med korona på sykehus i Bergen

  Det er 10 pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass søndag. Ingen av dem får intensivbehandling.

  På Haukeland er det 37 pasienter med korona. Av disse er to eldre pasienter som får intensivbehandling.

  Det er også en pasient med korona innlagt på Voss sykehus.

 • 48 med korona på sykehus i Bergen

  Det er 8 pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass lørdag. Det opplyser sykehuset i en pressemelding. Ingen av disse pasientene får intensivbehandling.

  På Haukeland er det 40 pasienter med korona. Av disse er én eldre pasient som får intensivbehandling.

  Det er også en pasient med korona innlagt på Voss sykehus.

 • av Johannes Ruben Iden Steen

  342 nye smittede i Bergen

  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Fredag melder Bergen kommune om 342 nye smittede. Dette inkluderer bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Tallet er en nedgang på 79 smittetilfeller fra dagen før, og 189 færre enn samme dag uken før.

  250 personer testet seg torsdag på teststasjon.

 • av Johannes Ruben Iden Steen

  48 med korona på sykehus i Bergen

  Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Fredag morgen er det 15 pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass, opplyser sykehuset i en pressemelding.

  Ingen av disse pasientene får intensivbehandling.

  På Haukeland er det 33 pasienter med korona. Av disse er én eldre pasient som får intensivbehandling.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • Reduserer vaksinasjonstilbudet på apotekene

 • Vaksinestudie blant gravide: Ikke økt risiko for komplikasjoner

  Forskerne fant ingen økt risiko for svangerskapskomplikasjoner blant dem som fikk koronavaksine mens de var gravide Foto: Lise Åserud / NTB

  Kvinner som fikk koronavaksine mens de var gravide, hadde ikke økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, viser en ny norsk-svensk studie.

  Forskere fra Folkehelseinstituttet har vært med på studien, som har sett på 157.251 fødsler i de to landene, skriver Aftenposten. Det ble sjekket for komplikasjoner som prematur fødsel, dødfødsel, lav fostervekst og overføring til nyfødtavdeling hos de vaksinerte sammenlignet med uvaksinerte.

  – Det at vi ikke fant noen økt risiko for svangerskapskomplikasjoner blant kvinner som ble vaksinert under svangerskapet, er svært betryggende og støtter gjeldende anbefalinger for vaksinasjon av gravide, sier Maria Magnus. Hun er førsteforfatter av studien og seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.

  Forskerne fant ingen forskjeller i risikoen for komplikasjoner mellom dem som fikk Pfizer-vaksine og dem som fikk vaksiner fra Moderna. Det var heller ingen forskjell på om kvinnen var vaksinert i andre eller tredje trimester.

  Gravide har større risiko for å bli alvorlig syke med covid-19 og blir derfor anbefalt å ta koronavaksine. Hittil har man visst lite om hvordan gravide reagerer på vaksinen, og gravide er sjelden med i utprøvningsstudier for vaksiner.

 • av Johannes Ruben Iden Steen

  421 nye smittede i Bergen

  Torsdag melder Bergen kommune om 421 nye smittede. Dette inkluderer bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Det er en nedgang på 90 fra dagen før, og 115 færre enn samme dag uken før.

  Den siste uken har det vært en reduksjon i antall smittede på 47 prosent, basert på snittallene.

 • av Johannes Ruben Iden Steen

  46 med korona på sykehus i Bergen

  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Tirsdag morgen er det elleve pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass, opplyser sykehuset i en pressemelding.

  Ingen av disse pasientene får intensivbehandling.

  På Haukeland er det 35 pasienter med korona. Av disse er det én voksen og én eldre pasient som får intensivbehandling.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

  Tallet er det laveste i Bergen på over en måned. 18. februar var 42 innlagt på sykehusene i Bergen.

 • Fortsatt går halvparten av koronasyke barn og voksne til legen

  Stadig færre koronasyke oppsøker helsehjelp, men fortsatt går halvparten av smittede barn og voksne til legen med korona-relaterte plager.

  I starten av pandemien oppsøkte over fire av fem koronasmittede lege innen 30 dager. Under omikronbølgen gjorde tre av fem smittede det samme, viser en FHI-studie.

  For personer under 68 år oppsøkte halvparten lege ved omikronsmitte.

  – De som oppsøkte primærhelsetjenesten med covid-19 det første året, hadde i snitt tre–fire besøk hver. I de to siste bølgene har snittet vært på ett til to besøk, sier studieforfatter Fredrik Methi.

 • av Ingvild Nave, Hanna Torsdotter Husabø

  Snart er teltet historie

  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  I februar vart det klart at det store testteltet på Festplassen skal ned i god tid før 17. mai.

  No er siste opningsdag for å teste seg for korona på Festplassen sett.

  – Vi tar sikte på at siste dag med testing blir 10. april. Deretter vil vi nytte arbeidsdagane i påska til nedrigging av det som er inne i teltet, skriv byråd for eldre, helse og frivilligheit Beate Husa (KrF) i ein e-post til BT.

  Etter påske forsvinn sjølve teltet og gjerda rundt.

  – Pandemien er ikkje over enno, men når Festplassen på nytt blir tilgjengeleg for små og store folkefestar markerer det at vi er på veg ut av det verste, skriv Husa.

 • 511 nye smittede i Bergen

  Onsdag melder Bergen kommune om 511 nye smittede. Dette inkluderer bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Den siste uken har det vært en reduksjon i antall smittede på 49 prosent, basert på snittallene.

  255 personer testet seg tirsdag på teststasjon.

 • 49 med korona på sykehus i Bergen

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Onsdag morgen er det 39 pasienter med covid som er innlagte på Haukeland. En av disse pasientene får intensivbehandling, det er en voksen person, opplyser Helse Bergen i en pressemelding.

  På Haraldsplass er det ti pasienter som har korona. Ingen av dem får intensivbehandling.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • Koronadødsfall på Haraldsplass

  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Det har vært et nytt koronadødsfall på Haraldsplass. Det er en eldre pasient, får BT opplyst hos kommunikasjonsrådgiver Håkon Eikemo Opdal.

  I 12.30-tiden forteller Opdal at covid-19-sykdom var dødsårsaken.

  Onsdag er ti pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass. Ingen av dem får intensivbehandling.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • Norsk økonomi sto imot pandemien best i Norden

  Norge hadde mindre økonomisk nedgang og arbeidsledighet enn våre naboland under pandemien, men brukte heller ikke uforholdsmessig mye penger på økonomiske kompensasjonstiltak. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  I pandemiåret 2020 hadde Norge langt mindre økonomisk nedgang enn våre nordiske naboland, ifølge ny rapport.

  I 2020 sank norsk BNP med 0,7 prosent, mot et gjennomsnittlig tap på 3 prosent i de nordiske landene. Island hadde størst nedgang, med 7,1 prosent. Gjennomsnittet i EU var en nedgang på 5,9 prosent, viser rapporten State of the Nordic Region fra Nordregio.

  Andre kvartal av 2020 var da Norden ble hardest økonomisk rammet, i den første runden med svært kraftige smitteverntiltak. Tredje kvartal 2020 viste en oppgang som strakte seg inn til andre kvartal av 2021, men ingen nordiske land hadde da økonomisk aktivitet på nivå med før pandemien.

  Den økonomiske nedgangen ga økende arbeidsledighet, men også her var Norge mildere rammet enn våre naboland, ifølge Nordregio.

  Alle de nordiske landene hadde kraftige økonomiske støttepakker, og det var danskene som brukte mest, med 32,7 prosent av sin BNP til økonomisk støtte under pandemien. Sverige brukte 16,1 prosent, Norge over 14, mens Island brukte om lag 12 prosent av sin BNP på slike tiltak. EUs samlede krisestøtte var 10,5 prosent av BNP.

 • 299 nye smittede i Bergen

  Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

  Tirsdag melder Bergen kommune om 299 nye smittede. Dette inkluderer bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Mandag testet 350 personer seg på teststasjon.

  Smittetallet er det laveste siden 17. januar i år. Da var det 234 smittetilfeller. Systemet for registrering av selvtester kom på plass i slutten av januar.

 • 55 pasienter med korona i Bergen

  Foto: Paul Sigve Amundsen (arkiv)

  Tirsdag morgen er det tolv pasienter innlagt med covid-19 på Haraldsplass, opplyser sykehuset i en pressemelding.

  Tre av disse pasientene får intensivbehandling.

  På Haukeland er det 43 pasienter med korona. Av disse er det en voksen som får intensivbehandling.

  I tillegg er det en pasient innlagt med covid på sykehuset på Voss.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • 767 nye smittede i Bergen

  Mandag melder Bergen kommune om 767 nye smittede. Dette er både bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  For en uke siden var det 647 flere positive tester. Den siste uken har det i snitt vært rapport om 570 tilfeller hverdag.

  Til sammen 367 personer testet seg i helgen.

 • 57 innlagte med korona i Bergen

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Mandag morgen er det 57 pasienter med korona som er innlagte på sykehus i Bergen. 43 er innlagte på Haukeland. Tre av pasientene i Helse Bergen får intensivbehandling, et barn og to voksne.

  I tillegg er det tre pasienter innlagte på sykehuset på Voss.

  På Haraldsplass er det mandag formiddag 14 pasienter med covid-19. To av dem får intensivbehandling.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • 14 pasienter på Haraldsplass

  Mandag morgen er det 14 pasienter med covid-19 innlagt på Haraldsplass. To av dem får intensivbehandling, opplyser sykehuset i en pressemelding.

 • England starter med fjerde vaksinedose

  England begynner til uken med den fjerde runden med koronavaksinering. Det er flere millioner i de mest sårbare gruppene som tilbys enda en oppfriskingsdose.

  Det andre påfyllingsdosen blir gjort tilgjengelig for beboere på omsorgshjem, personer over 75 år og personer med svekket immunforsvar.

  – Vårt fenomenale vaksinasjonsprogram har reddet utallige liv og bygget en forsvarsmur som har gjort oss i stand til å leve med korona, sier helseminister Sajid Javid.

  Omikronvarianten har ført til en ny smitteøkning. Sykehusinnleggelsene øker også, men antallet som trenger intensivbehandling er fortsatt lavt.

 • Millioner isoleres i Kina

  Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Omikronvarianten har de siste månedene brutt gjennom forsvarslinjene i en rekke kinesiske byer, og flere titalls millioner mennesker bor i områder som nå er nedstengt.

  Myndighetene stengte mandag ned byen Jilin i Jilin-provinsen, som har 4,5 millioner innbyggere, i tre dager. Også i provinshovedstaden Changchun med 9 millioner innbyggere skjerpes restriksjonene.

  teaser

  Millioner isoleres i Kina

 • 531 nye smitta i Bergen

  Alice Bratshaug (arkiv)

  Fredag er det registrert 531 nye smittetilfelle i Bergen. Det er fem færre enn dagen før.

  219 personar testa positivt ved hjelp av PCR-test, medan 312 registrerte positive sjølvtestar, melder Bergen kommune

  Dette er 444 færre smittetilfelle enn for ei veke sidan. Den siste veka har det i gjennomsnitt vorte rapportert 721 smittetilfelle om dagen.

  285 testa seg på teststasjon torsdag.

 • 52 koronapasientar i Bergen

  Foto: Paul Sigve Amundsen (arkiv)

  Fredag morgon er det 40 pasientar med korona innlagt på Haukeland universitetssjukehus. Dette er seks færre enn i går.

  På sjukehuset på Voss er to pasientar innlagt med covid-19, opplyser Helse Bergen på sine nettsider.

  To pasientar får intensivbehandling i Helse Bergen. Ein av dei er eit barn.

  På Haraldsplass Diakonale Sykehus er det i dag tolv pasientar som har korona. Det er ein færre enn i går. To av pasientane får intensivbehandling, opplysast det på sjukehuset si nettside.

  Ver merksam på at sjukehusa i dei daglege tala ikkje skil mellom pasientar der covid-19 er hovudårsak til innlegginga, og pasientar som har fått påvist sjukdommen medan dei er innlagde for noko anna.

 • Over 5700 meldinger om alvorlige vaksinebivirkninger

  Etter at over 11,2 millioner vaksinedoser er satt, har Legemiddelverket mottatt 58.257 meldinger om mistenkte bivirkninger.

  30.089 av meldingene er så langt behandlet av Legemiddelverket, og av disse regnes over 5739 som alvorlige. De mest alvorlige hendelsene behandles først.

  Så langt har Legemiddelverket behandlet 4124 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser. De fleste meldingene gjelder kvinner mellom 20 og 49 år.

  442 av disse meldingene er klassifisert som alvorlige.

  At en bivirkning er meldt, betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng med vaksinen, opplyser Legemiddelverket. De sier hensikten med meldesystemet er å fange opp det de bør undersøke nærmere.

 • 536 nye smittede i Bergen

  Torsdag melder Bergen kommune om 536 nye smittede. Dette inkluderer 176 PCR-tester og 360 registrerte positive selvtester.

  Dette er 409 færre enn for syv dager siden. Den siste uken er det i gjennomsnitt rapportert 784 smittetilfeller per dag.

  329 testet seg på teststasjon onsdag.

 • 61 innlagt med korona i Bergen

  Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Torsdag morgen er det 13 pasienter med covid-19 som er innlagte på Haraldsplass Diakonale sykehus. Dette er samme antall som i går. En av pasientene får intensivbehandling, opplyser Haraldsplass i en pressemelding.

  På Haukeland universitetssjukehus er det i dag 48 pasienter som har korona. Det er to færre enn i går. Det er også en pasient som er innlagt på sykehuset på Voss med covid.

  To pasienter får intensivbehandling i Helse Bergen. En av dem er et barn.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen mens de er innlagte for noe annet.

 • FHI tror at smittetoppen er nådd

  Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) mener at smittetoppen er nådd for denne gang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Toppen på omikronbølgen er nådd både når det gjelder smittede og innlagte, mener Folkehelseinstituttet.

  Fagdirektør Frode Forland i FHI bekrefter dette til NTB.

  – FHI tror at toppen er nådd – både når det gjelder smittetall og innlagte. Vi har sett en avtakende kurve når det gjelder smittetall i flere uker – først i Oslo og Viken, senere i andre fylker, sier han.

  I sin ukerapport for uke 10 viser FHI til blant annet nedgangen i antall meldte smittetilfeller, i antallet legekonsultasjoner, samt data fra befolkningsundersøkelsene MoBa og Symptometer.

  – Det er mange trekk som tyder på at smittetoppen er over, og nå ser vi det også i innleggelsestallene i sykehus. Det samme gjelder tallene for innlagt i intensivavdeling, som går forsiktig ned, sier Forland.

  Onsdag ble det registrert 534 koronainnlagte på norske sykehus, en nedgang på 102 siden toppen mandag i forrige uke.

 • Kraftig fall i innlagte – Nakstad tror smittebølgen er i ferd med å flate ut

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: NTB

  Det er 102 færre innlagte koronapasienter enn i forrige uke. På Østlandet er smittebølgen på retur, og mange steder ser det nå ut til å være en utflating, ifølge Espen Nakstad.

  – Dette bekreftes av bakgrunnstall og av at antallet inneliggende pasienter i sykehus ikke lenger stiger, legger den assisterende helsedirektøren til.

  På innlagttoppen, som var mandag 7. mars, var 638 koronasmittede pasienter innlagt på norske sykehus. Men den siste drøye uka har tallet på innlagte falt, og onsdag var det hele 102 færre.

  – Det var også færre nyinnlagte pasienter siste uke. På intensivavdelingene er situasjonen ganske uendret med rundt 50 inneliggende pasienter, sier Nakstad til NTB.

 • 702 nye smittetilfeller i Bergen

  Foto: Hedvig Idås (arkiv)

  Onsdag melder Bergen kommune om at det er registrert 702 nye smittetilfeller i Bergen.

  429 personer testet positivt på selvtest og 273 personer ved hjelp av PCR-test.

  Tirsdag var det 1090 nye smittede i Bergen.

  Den siste uken har det i gjennomsnitt vært 843 smittetilfeller pr. dag. Dette tilsvarer en reduksjon på 33 prosent fra uken før.

 • 63 innlagte pasienter med korona i Bergen

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Onsdag er det 63 innlagte pasienter med korona på sykehus i Bergen.

  50 av dem er innlagt på Haukeland og 13 på Haraldsplass.

  Tre av pasientene får intensivbehandling. En av dem er et barn, ifølge Helse Bergen.

  På Voss er én pasient innlagt med korona.

  Tirsdag var det 69 pasienter med korona innlagt i Bergen.

  teaser

  Politiet opplevde flere private fester i perioder med skjenkestopp

 • FHI om økende smitte i flere land: – Gir en viss uro

  Frode Forland. Foto: Vidar Ruud / NTB

  – Nå ser vi at smitten øker igjen i flere land. Det gir en viss uro, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

  I slutten av februar begynte smitten å øke igjen i blant annet Tyskland, Finland, Nederland, England og Sveits.

  En analyse fra NBC News viser at smittetrenden er økende i nesten halvparten av de europeiske landene.

  I Norge går smitten ned i omtrent alle fylker, og toppen av smittebølgen ble trolig nådd for én eller to uker siden, ifølge FHI.

  Det kan oppstå ny smitte, sier Forland, men han understreker at Norge er godt rustet hvis det skulle komme en ny virusvariant eller en ny smittebølge.

  – Situasjonen er en helt annen nå som vi har en gjennomvaksinert befolkning hvor mange også har vært gjennom en infeksjon. Det gjør oss godt beskyttet mot alvorlig sykdom hvis det skulle komme en ny variant, sier Forland.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog følger også nøye med på situasjonen i de europeiske landene.

  – Det er mulig at vi kan få en slik situasjon i Norge også, men vi tror at smitten nå går gradvis nedover.

  Han tror ikke det er sannsynlig at en ny variant vil ta over i Norge.

 • Lavere sykefravær i Helse Bergen

  Når beredskapsledelsen møtes handler det også om mottak av flyktninger, sier administrerende direktør Eivind Hansen.

  Mandag var fraværet i Helse Bergen nede på 855 medarbeidere. På det meste har det bikket 2000.

  – Nå kommer medarbeiderne tilbake. Fraværet er blitt mer som normalt, sier en fornøyd sykehussjef Eivind Hansen.

  Også tallet på innlagte pasienter som har korona peker riktig vei. Tirsdag er tallet 53, som er lavere enn snittet de siste ukene. Den neste uken forventer sykehuset 10–18 nye covid-syke pasienter daglig og i snitt 60 inneliggende.

  – Vi håndterer denne strømmen bra, sier Hansen.

  På beredskapsmøtet tirsdag ble det ifølge ham diskutert mottak av flyktninger fra Ukraina som trenger innleggelse.

  Flyktningene kan komme enkeltvis eller ved overflytting av sykehuspasienter. Begge deler blir det planlagt for, sier Hansen.

  teaser

  Haukeland forbereder seg på ukrainske pasienter – kan få konsekvenser for tilbudet

 • 1090 nye smittede i Bergen

  Bergen kommune melder om 1090 nye koronasmittede siden forrige rapport.

  Dette er summen av bekreftede PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Mandag ble det rapportert 588 positive PCR-tester, og 502 positive selvtester.

  Tallet er 342 flere enn samme dag for en uke siden. De siste syv dagene er det i gjennomsnitt rapportert 911 smittetilfeller pr. dag.

  478 personer testet seg på teststasjon mandag.

 • 69 koronapasienter i Bergen

  Tirsdag er det 53 pasienter med korona innlagt på Haukeland universitetssjukehus. En voksen pasient får intensivbehandling.

  På sykehuset på Voss er to pasienter innlagt med covid-19, opplyser Helse Bergen i en pressemelding.

  På Haraldsplass er det i dag 16 pasienter innlagt med korona. Ingen av disse får intensivbehandling, opplyser sykehuset i en pressemelding.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen når de er innlagt for noe annet.

 • Høyeste smittetall i Kina på to år – 30 millioner rammet av nedstenging

  Kinesiske helsemyndigheter registrerte 5280 nye koronatilfeller tirsdag, det høyeste antallet på ett døgn på to år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Tallet kommer av flere omikronutbrudd over hele landet, med mer enn 3000 lokale smittetilfeller i Jilin-provinsen nordøst i landet, som tilsynelatende er hardest rammet.

  De 5280 nye smittetilfellene tilsvarer mer enn en dobling av mandagens antall, og dramatisk for Kinas nullvisjonsstrategi for koronasmitte, som gjør at selv små smitteutbrudd fører til omfattende og inngripende koronatiltak.

  Nesten 30 millioner mennesker er under nedstenging i Kina tirsdag, blant dem teknologisenteret Shenzhen med 17,5 millioner innbyggere. Blant de andre byene som stenges ned er Dalian, Nanjing og Tianjin, som ligger nær hovedstaden Beijing.

  Minst 13 byer er fullstendig nedstengt, mens en rekke andre byer er delvis nedstengt.

  teaser

  To år siden landet stengte ned: – Nå ser vi fremover

 • 1414 nye smittede i Bergen

  Mandag melder Bergen kommune om 1414 nye smittede. Dette inkluderer PCR-tester og registrerte positive selvtester.

  Til sammen har 538 personer testet seg på teststasjon i helgen.

  Totalt er det 82 pasienter med korona innlagte på sykehus i Bergen mandag.

 • De fleste koronarestriksjoner fjernet i Frankrike

  Livet går tilbake mot normalen i Frankrike ettar de fleste koronarestriksjonene ble fjernet mandag. Her fra havnen i Marseilles. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB

  De aller fleste koronarestriksjonene i Frankrike ble fra og med mandag fjernet, inkludert kravene om koronapass og munnbindbruk.

  Det betyr at uvaksinerte personer i Frankrike nå får komme inn på restauranter, idrettsarrangementer og andre offentlige tilstelninger.

  Frankrikes regjering varslet tidligere i mars at de fleste koronarestriksjonene kom til å bli fjernet siden presset på helsevesenet har lettet og smittetallene så ut til å gå nedover.

  Smittetallene har likevel snudd de siste dagene, og de peker nå oppover igjen med mer enn 60.000 smittede i gjennomsnitt de siste syv dagene.

  teaser

  To år siden landet stengte ned: – Nå ser vi fremover

 • Nav: 28 prosent nedgang i nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser i forrige uke

  Foreløpige tall fra Nav viser at det ble 49.400 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke. Det er 9400 færre enn uken før.

  22.400 personer ble sykmeldt med koronarelaterte diagnoser, det er en nedgang på 8900 personer (28 prosent) fra uken før, opplyser Nav.

  Nedgangen i antall nye sykmeldte sist uke er nesten utelukkende drevet av nedgangen i nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser. Nye sykmeldte med ikke-koronarelaterte diagnoser er på samme nivå som uken før.

  teaser

  Forsvarsministeren koronasmittet

 • FHI venter økt vaksineetterspørsel før sommerferien

  FHI venter økt etterspørsel etter koronavaksiner før sommerferien. Foto: Torstein Bøe / NTB

  FHI ber kommunene forberede seg på at det blir en viss etterspørsel etter koronavaksine før sommeren for å oppfylle kravene til reise-koronasertifikat.

  – Det er å forvente at det vil bli en viss etterspørsel etter koronavaksine før sommeren for å oppfylle kravene til koronasertifikat eller annen dokumentasjon i forbindelse med reise. Dette må også kommunene ta høyde for, skriver FHI i et brev til landets kommuner datert fredag forrige uke.

  De understreker samtidig at det i kommunikasjonen skal vektlegges at vaksinene gis basert på medisinsk behov, og ikke for vaksinasjon med begrunnelse i gyldig koronasertifikat.

  – Det er heller ikke ønskelig at det oppfordres til å bestille vaksinasjon lenge før den planlagte reisen, selv om dette kunne vært hensiktsmessig ut fra rent organisatoriske hensyn, skriver FHI.

  Dette begrunner de med at de som skal vaksineres, ideelt sett bør vaksineres så tett på reisen som mulig.

  teaser

  Politiet krevde at mannen skulle betale 24.000 kroner fordi han ikke dro på karantenehotell. Nå er han frifunnet.

 • FHI: Omikron har mer moderat spredning enn tidligere studier har tydet på

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Andelen smittede i husstanden var 25,1 prosent for omikronvarianten og 19,4 prosent for deltavarianten, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

  Dette betyr at et omikron-smittet husstandsmedlem brakte smitten videre til én av fire andre i husholdningen, men deltavarianten brakte smitte til nesten én av fem.

  – Omikron har en mer moderat smittespredning enn det tidligere studier tydet på, sier overlege Silje Bakken Jørgensen ved FHI.

  Tidligere studier har vist en større forskjell i smittespredningsevnen mellom de to variantene.

  Undersøkelsen ble gjort basert på smittetall fra 1. desember 2021 til 8. januar 2022, en periode da andelen av smittetilfeller med omikronvarianten i Norge økte fra under 5 prosent til mer enn 85 prosent av alle variant-bestemte tilfeller.

  teaser

  Staten punget ut millioner. Men de færreste rommene ble brukt.

 • 82 pasienter med korona innlagt på sykehus i Bergen

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Totalt er det 82 pasienter med korona innlagte på sykehus i Bergen mandag. Dette er 13 flere enn søndag.

  26 av pasientene er innlagt på Haraldsplass og 56 på Haukeland.

  Én voksen får intensivbehandling.

  På Voss er det mandag fire innlagte pasienter med korona. Ingen av dem får intensivbehandling.

  På det meste har det vært 89 koronapasienter innlagt på sykehus i Bergen. Dette skjedde 3. mars 2022.

  Vær oppmerksom på at sykehusene i de daglige tallene ikke skiller mellom pasienter der covid-19 er hovedårsak til innleggelsen, og pasienter som har fått påvist sykdommen når de er innlagt for noe annet.

  teaser

  Han satte Norgesrekord i respirator. Møt dem som har fått livet endret av pandemien.

 • Norge har over en million vaksinedoser på lager

  Norge har rundt 1,2 millioner doser med koronavaksine på lager. Dette er vaksiner Norge har fått levert, som det ikke har vært bruk for i kommunene foreløpig.

  – Vi beholder vaksinene så lenge det er behov i Norge, og det finnes en mulighet for å donere doser vi ikke kommer til å bruke, sier assisterende direktør for koronavaksinasjonsprogrammet ved Folkehelseinstituttet, Jasper Littmann, til P4-nyhetene.

  Vaksinene kan lagres i opptil ni måneder ved sentrallagring, og de skal ikke kastes, opplyser han.

  teaser

  To år siden landet stengte ned: – Nå ser vi fremover

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  69 innlagde pasientar med korona i Bergen

  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Søndag er totalt 69 personar innlagde med korona på sjukehusa i Bergen. Det er tre fleire enn dagen før.

  Haraldsplass diakonale sjukehus har 20 pasientar med covid-19, ingen av desse får intensivbehandling.

  På Haukeland universitetssjukehus er 49 personar innlagde med korona, der éin vaksen (i alderen 18–64 år) ligg på intensivavdelinga.

  Voss sjukehus, som er ein del av Helse Bergen, har tre innlagde søndag.

  Ver merksam på at sjukehusa i dei daglege tala ikkje skil mellom pasientar der covid-19 er hovudårsak til innlegginga, og pasientar som har fått påvist covid når dei er innlagde for noko anna.

  teaser

  To år siden landet stengte ned: – Nå ser vi fremover

 • Nakstad om «deltakron»: Har spredt seg

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ikke kjent med at virusvarianten deltakron har spredt seg til Norge. Foto: Javad Parsa / NTB

  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier vi foreløpig vet lite om den nye virusvarianten «deltakron», som er en blanding av delta og omikron.

  Når det er så mye smitte i samfunnet som det er nå, er ikke Nakstad overrasket over at nye viruskombinasjoner dukker opp.

  Han er ikke kjent med at varianten er påvist i Norge. Den er imidlertid påvist i Danmark og Frankrike.

  – Det er ikke sikkert at «deltakron» har sykdomsfremkallende egenskaper som skiller det vesentlig fra omikronvarianten, og det er heller ikke sikkert at det er mer smittsomt enn omikron. Men det er åpenbart så smittsomt at det har spredt seg og blitt påvist flere steder, sier Nakstad.

  Han påpeker at nye virusvarianter er forventet fremover, og at det viktigste vil være at de ikke gir mer alvorlig sykdom og at vaksinen beskytter mot dem.

 • av Hanna Torsdotter Husabø

  66 innlagde pasientar med korona i Bergen

  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Laurdag er totalt 66 personar innlagde med korona på sjukehusa i Bergen.

  Haraldsplass diakonale sjukehus har 20 pasientar med covid-19, ingen av desse får intensivbehandling.

  På Haukeland universitetssjukehus er 46 personar innlagde med korona, der ein vaksen (i alderen 18–64 år) ligg på intensivavdelinga.

  Voss sjukehus, som er ein del av Helse Bergen, har tre innlagde laurdag.

  Ver merksam på at sjukehusa i dei daglege tala ikkje skil mellom pasientar der covid-19 er hovudårsak til innlegginga, og pasientar som har fått påvist covid når dei er innlagde for noko anna.

 • 975 nye smittede i Bergen

  Fredag melder Bergen kommune om 975 nye smittede. Dette inkluderer PCR-tester (425) og registrerte positive selvtester (550).

  Dette er 688 færre enn for syv dager siden.

  Onsdag var det 443 personer som testet seg på teststasjon.