Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Guvernør: Kraftig brann ved kjemikaliefabrikk

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
 • Guvernør: Kraftig brann ved kjemikaliefabrikk i Sievjerodonetsk

  Flere steder øst i Ukraina er det meldt om harde kamper, dette bildet er tatt i Bakhmut 29. mai. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Russiske artilleriangrep ved fabrikken der kampene raser i østukrainske Sievjerodonetsk, har ført til en kraftig brann, ifølge guvernøren i Luhansk.

  Brannen brøt ut etter en lekkasje av flere tonn olje ved kjemikaliefabrikken Azot lørdag, opplyser guvernør Serhij Hajdaj ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Opplysningene er ikke verifisert av uavhengige kilder, og guvernøren oppgir ikke hvorvidt brannen er slukket.

  Hajdaj har tidligere sagt at mesteparten av byen er på russiske hender, men at Ukraina har fortsatt kontroll over Azot. Til nyhetsbyrået AP sa han fredag at russiske og ukrainske styrker «kjemper om hvert hus og hver gate» i Sievjerodonetsk.

  Samme dag hevdet prorussiske separatister at de har helt omringet Azot-fabrikken, hvor flere hundre sivile ifølge ukrainske kilder har søkt tilflukt fra kampene.

  Sievjerodonetsk og nabobyen Lysytsjansk har lenge vært de eneste to byene i Luhansk fylke som fortsatt er på ukrainske hender.

 • Ukraina: Minst 287 barn drept i krigen

  Barn fotografert blant ruinene i Mariupol sørøst i Ukraina i slutten av mai. Foto: AP / NTB

  Minst 287 barn er drept i krigshandlinger i Ukraina siden Russland invaderte landet, opplyser Riksadvokaten i Kyiv. Minst 492 barn er såret.

  Riksadvokatens kontor sier lørdag at de har fått informasjon om at ytterligere 24 barn er drept i den ødelagte havnebyen Mariupol sørøst i landet. De ble drept i vilkårlige russiske artilleriangrep, ifølge kontoret.

  Tallene på drepte og sårede barn er ufullstendige, understreker påtalemyndigheten. Undersøkelser fortsetter i områder der det pågår kamper, og i områder som Ukraina nylig har gjenerobret.

  Krigen har gått verst ut over barna i Donetsk fylke, der Riksadvokaten har fått meldinger om 217 drepte eller sårede barn. I Kharkiv og Kyiv er de tilsvarende tallene 132 og 116.

  I alt 1971 skoler og utdanningsinstitusjoner har blitt rammet av bombardement og artilleriangrep, ifølge påtalemyndigheten. Av dem er 194 fullstendig ødelagte.

 • Ukraina forsøker å redde dødsdømte utenlandske soldater

  To briter Aiden Aslin (t.v.) and Shaun Pinner (t.h.), og marokkanske Saaudun Brahim, (midten) er dømt til døden i av en domstol i separatiststaten Donetsk. Foto: AP / NTB

  Ukrainske myndigheter sier at de gjør alt de kan for å redde de tre utenlandske soldatene som er dømt til døden av en domstol i russisk-okkuperte Donetsk.

  – Både Forsvarsdepartementet og landets etterretningstjeneste, som håndterer utvekslingen av fanger, gjør nødvendige tiltak for å sikre at disse borgerne blir reddet, sa Fedir Venislavskyj, som sitter i den ukrainske nasjonalforsamlingens komité for sikkerhet.

  Han opplyser imidlertid ikke hva som gjøre fra ukrainsk side for å redde soldatene.

  To av soldatene er britiske og den tredje er marokkansk. Torsdag ble de dømt til døden av en domstol i separatiststaten Donetsk, lengst øst i Ukraina, som ikke er internasjonalt anerkjent. De to britene var med i en ukrainsk militærenhet som forsvarte byen Mariupol.

  Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk sa lørdag at hun forventer at separatistmyndighetene til slutt vil handle rasjonelt.

  – For de er fullt klar over de uopprettelige implikasjonene for dem og for russerne hvis de tar noen gale skritt mot våre tre soldater, sa hun.

 • Zelenskyj kan få EU-svar neste uke

  Lørdag varslet EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at kommisjonen vil være klar med sin innstilling til ukrainsk EU-medlemskap innen neste uke. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier kommisjonen er klar neste uke med sin tilråding til Ukrainas søknad om EU-medlemskap.

  – Diskusjonene i dag vil gjøre oss i stand til å fullføre vår vurdering innen slutten av neste uke, sa EU-kommisjonens leder da hun møtte pressen i Kyiv lørdag ettermiddag.

  Det er andre gang EU-sjefen besøker Ukraina siden Russland invaderte nabolandet 24. februar.

  Hun og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt en kort pressekonferanse i presidentens tungt bevoktede hovedkvarter i Kyiv.

 • Russere i Norge demonstrerer mot krigen

  Russere i fire norske byer demonstrerer søndag mot krigen i Ukraina.

  På Russlands nasjonaldag søndag skal russere over hele verden demonstrere mot landets krigføring i Ukraina. I Norge arrangeres demonstrasjoner i fire byer.

  Til sammen vil demonstrasjoner finne sted i 65 byer i 32 land.

  I Norge gjennomføres demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Ålesund og Kirkenes. Organisasjonen «Smårådina: For demokrati i Russland» står bak markeringene i Norge.

  I Oslo vil demonstrantene marsjere fra Eidsvolls plass til den russiske ambassaden.

 • Ukraina sier de rammet russiske baser med artilleri

  En ukrainsk rådgiver sier at to russiske baser i det okkuperte Kherson-området er smadret i et ukrainsk artilleriangrep.

  Oleksej Arestovitsj sa i sitt vanlige fredagsintervju at flere titalls russiske soldater, inkludert to generaler, ble drept i angrepet på Stara Zburivka, en landsby ved Dnipro-elva.

  Han sa at den ene generalen var en general i FSB som jobber med å arrangere en folkeavstemning i regionen om tilslutning til Russland.

  Ukraina hevder å ha drept vel et titall generaler i løpet av krigen, men bare noen få av tilfellene er bekreftet. Heller ikke de to i det siste angrepet er bekreftet.

 • Norsk Folkehjelp skal rydde miner i Ukraina

  Russland legger ut mange miner i Ukraina. Her er en ukrainsk soldat rett på utsiden av Kyiv, hvor det er satt opp fareskilt som advarer mot landminer. Foto: Natacha Pisarenko AP/NTB

  Russland legger ut miner i Ukraina. Nå reiser Norsk Folkehjelp ned for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet. Omfanget av miner skal være svært stort.

  Krigens folkerett forbyr bruk av miner i krig. Likevel er det blitt lagt ut svært mange miner som en del av krigen i Ukraina.

  – Da vi var i Ukraina for fire uker siden, møtte jeg en gammel venn. Han hadde aldri sett noe liknende i karrieren sin, sier Per Håkon Breivik, leder for avdelingen mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, til Vårt Land.

  Områdene som kan være minelagt er på totalt 300.000 kvadratkilometer. Til sammenlikning er Norges samlede areal på 385.207 kvadratkilometer.

  Når Norsk Folkehjelp nå snart starter mineryddingen, skal de bruke minehunder. Disse har stor rekkevidde.

  Breivik sier minerydding ikke er så farlig som det kan høres ut til. Norsk Folkehjelp har drevet med minerydding internasjonalt i 40 år, og har derfor kunnskap om hvordan dette skal gjøres uten at det koster mineryddere livet.

  – Vi har sikre prosesser, ekspertise og utstyr som skal til for at dette ikke er farlig for oss, sier Breivik.

 • Britisk etterretning: Grunnleggende tjenester mangler i russiskokkuperte områder i Ukraina

  Russland sliter med å sørge for grunnleggende offentlige tjenester i okkuperte områder i Ukraina, skriver britisk etterretning i en oppdatering fredag.

  – Tilgangen til trygt drikkevann har vært inkonsistent. De store problemene med telefon- og nettjenester fortsetter, heter det i uttalelsen som er lagt ut på Twitter.

  Ifølge den militære etterretningstjenesten er det også problemer med tilgangen på medisin i Kherson, og Mariupol står i fare for å rammes av et kolerautbrudd.

  – Isolerte tilfeller av kolera er blitt meldt siden mai, skriver de.

  Ukraina hadde en større koleraepidemi i 1995 og har siden hatt en del mindre utbrudd – særlig langs kysten av Azovhavet, der Mariupol ligger.

  – Helsetjenestene i Mariupol er etter all sannsynlighet nær kollaps. Et større kolerautbrudd vil gjøre situasjonen enda vanskeligere, står det i oppdateringen.

  Ifølge britene fortsetter kampene rundt Sievjerodonetsk.

  – Russland kontrollerer igjen mesteparten av byen, men styrkene deres har ikke gjort store fremskritt i forsøket på å omringe området rundt den fra nord og sør.

 • Frankrike vil at Ukraina skal vinne krigen

  President Emmanuel Macron har vært i hardt vær etter at han nylig gjentok at Russlands president Vladimir Putin ikke må ydmykes. Bildet er tatt tidligere denne uka. Foto: François Mori / AP / NTB

  Frankrike ønsker seg ukrainsk «seier» i krigen mot Russland, opplyser en rådgiver ved president Emmanuel Macrons kontor.

  – Som presidenten sa, ønsker vi en seier for Ukraina, sier en av presidentens rådgivere, som ikke vil navngis, til pressen fredag ettermiddag.

  – Vi vil at Ukrainas territorielle integritet skal gjenopprettes. Vi vil at denne konflikten, denne krigen som Russland fører mot Ukraina, tar slutt så snart som mulig, tilføyer rådgiveren i Elyséepalasset.

  Macron skal neste uke besøke Moldova og Romania, opplyser rådgiveren. Et dato for et mulig besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv er foreløpig ikke spikret.

  Macron har gjentatte ganger fått kritikk fra Ukraina på grunn av sine samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Macron mener Putin ikke må ydmykes, men tilbys en vei ut av krigen gjennom diplomati.

 • Britenes forsvarsminister lover mer støtte til Ukraina

  Britenes forsvarsminister Ben Wallace kom fredag på overraskende besøk i Kyiv. Arkivfoto: AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var full av lovord om Storbritannia da landets forsvarsminister Ben Wallace besøkte Kyiv fredag.

  Zelenskyj roste den britiske regjeringen for støtten til Ukrainas kamp mot Russland.

  – Ord blir til handling. Det er dette som er forskjellen på Ukrainas forhold til Storbritannia og til andre land, sa han.

  – Våpen, penger, sanksjoner – på alle disse tre områdene har britene vist lederskap, sa Zelenskyj.

  Wallace takket for de varme ordene og hyllet på sin side ukrainernes «ekstraordinære innsats» for å motstå russisk aggresjon.

  Under møtet med Zelenskyj og forsvarsminister Oleksij Reznikov ble det ifølge Wallace diskutert hvilken ytterligere støtte Storbritannia skal bidra med.

 • Ukraina skal være tomme for Sovjet-våpen

  Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Ukraina har brukt opp arsenalet med våpen fra Sovjet-tiden, og er nå helt avhengig av å få våpen fra allierte, opplyser amerikanske militærkilder til AFP.

  Ukraina og flere andre land som var en del av Sovjetunionen før dens kollaps i 1991 har bygget mye av forsvaret rundt standardutstyr fra Sovjet-tiden og Russland, blant annet lette våpen, stridsvogner og haubitser.

  Men etter mer enn 100 dager med krig har alt utstyret blitt brukt opp eller ødelagt i kamp, sier kildene til AFP.

  Nå har ukrainske styrker dermed tatt i bruk, eller er i ferd med å lære seg hvordan de skal bruke, våpen de er gitt av USA og europeiske Nato-allierte, heter det videre.

  Vesten var i starten av krigen nølende til å forsyne ukrainerne med våpen, i frykt for at dette kunne utløse en direkte konflikt mellom Russland og Nato, og for at avansert våpenteknologi kunne havne i russiske hender.

  I stedet fikk ukrainerne lageret deres allierte hadde av russisk og sovjetisk utstyr, blant dem stridsvogner og helikoptre. USA ledet også en innsats for å finkjemme andre tidligere Sovjetland etter ammunisjon, deler og andre forsyninger Ukraina kunne ha nytte av.

  Men nå er «alt borte fra verden», sier en amerikansk tjenesteperson til nyhetsbyrået.

 • Podoljak: Ukraina mister mellom 100 og 200 soldater daglig

  Folk går forbi ødelagte bygninger i Irpin. Foto: Marko Djurica/Reuters/NTB

  Ukraina mister nå mellom 100 og 200 soldater hver eneste dag, sier en av president Volodymyr Zelenskyjs nærmeste rådgivere.

  En av hovedårsakene til at så mange ukrainske soldater blir drept i kamp, er det store utstyrsmessige misforholdet mellom ukrainske og russiske styrker, sier Mykhailo Podoljak til BBC.

  Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov opplyste torsdag at landet nå mister «opptil 100 soldater hver dag».

 • Putin sammenlikner seg selv med Peter den store

  President Vladimir Putin understreket behovet for «å ta tilbake territorium og forsvare seg selv» da han torsdag møtte unge entreprenører i Moskva. Foto: Sputnik / AP / NTB

  President Vladimir Putin sammenliknet seg selv med Peter den store i en tale under 350-årsmarkeringen av den russiske tsarens fødselsdag.

  Putin snakket også om behovet for «å ta tilbake territorium og forsvare seg selv» i talen til en gruppe unge entreprenører i Moskva torsdag.

  I talen sammenliknet han Peter den stores grunnlegging av St. Petersburg med sin egen regjerings annektering av territorium, åpenbart med henvisning til Krim-halvøyen i Ukraina.

  – Da vi grunnla den nye hovedstaden, var det ingen land som anerkjente den som en del av Russland. Alle anerkjente den som del av Sverige, sa Putin, som minte om at slaviske folk alltid hadde levd der.

  – Hva var det han gjorde? Han tok det tilbake og befestet det. Det var det han gjorde. Og det kan virke som om også vi nå må ta tilbake og befeste, sa Putin.

  Den russiske presidenten holdt døren åpen for nye erobringer i fremtiden og understreket samtidig Russlands suverenitet.

  Les hele saken her:

  teaser

  Putin sammenligner seg selv med Peter den store

 • Storbritannia reagerer på dødsdommer

  Britiske myndigheter reagerer på dommen mot tre fremmedkrigere som har kjempet for Ukraina.

  – Vi er så klart svært bekymret. Vi har gjentatte ganger sagt at krigsfanger ikke skal bli brukt i et politisk spill, heter det i en uttalelse fra statsminister Boris Johnsons kontor ifølge Sky News.

  The Guardian skriver at Russland trolig bruker rettssaken som et forsøk på å legge press på Storbritannia for å få til en fangeutveksling.

  teaser

  Storbritannia reagerer på dødsdommer for fremmedkrigere i Donetsk

 • Russisk TV: To briter og en marokkaner som kjempet for Ukraina, dømt til døden i Donetsk

  Tre fremmedkrigere som har kjempet for Ukraina, er dømt til døden av de selverklærte prorussiske myndighetene i Donetsk.

  Det melder russiske medier torsdag.

  BBC skriver at det er 28-åringen Aiden Aslin fra Nottinghamshire og 48-åringen Shaun Pinner fra Bedfordshire, samt Saaudun Brahim fra Marokko som er dømt til døden.

  De tre ble stilt for retten i den selverklærte republikken Donetsk. De er anklaget for å være leiesoldater, men britenes familie hevder de to har vært i den ukrainske hæren.

  Storbritannia har gjort det klart at de to må behandles som krigsfanger. Ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti er det den første dommen mot fremmedkrigere i Donetsk.

  teaser

  Storbritannia reagerer på dødsdommer for fremmedkrigere i Donetsk

 • Ukrainas forsvarsminister: Vi mister opptil hundre soldater hver dag

  En kvinne setter flagg i bakken til minne om soldater drept i slagene mot russiske styrker i Kyiv. Bildet ble tatt 29. mai. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

  Hver dag mister det ukrainske forsvaret opptil hundre av sine soldater i kampen mot russiske styrker, sier landets forsvarsminister.

  – Situasjonen ved frontlinjen er vanskelig. Hver dag blir opp mot 100 av våre soldater drept, og 500 blir skadd. Kreml fortsetter å presse, men møter sterk motstand og lider store tap, uttalte Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov i sosiale medier torsdag.

  Ukrainske soldater som forsøker å holde stand i den østlige byen Sievjerodonetsk, blir utsatt for konstante artilleriangrep fra russiske styrker, ifølge Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj. Han har varslet at ukrainske soldater kan måtte trekke seg ut av byen til bedre befestede stillinger.

 • Briter risikerer dødsstraff for å ha kjempet for Ukraina

  To briter og en marokkaner som ble tatt mens de kjempet for Ukraina, risikerer å bli dømt til døden av separatistmyndighetene i Donetsk, melder BBC.

  De to britene Aiden Aslin og Shaun Pinner ble sett sammen med marokkaneren Saaudun Brahim i en video fra et rettsmøte som det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti har publisert, skriver kanalen.

  Aslin og Pinner er blant annet tiltalt for å ha forsøkt å «ta makten», skriver The Independent. Separatistleder Denis Pusjilin sa mandag at det ikke kan utelukkes at mennene blir dømt til døden.

  I videoen synes Aslin å si seg skyldig i lovbrudd som omhandler våpen og eksplosiver. Mens anklagen mot ham ble lest opp, sto han oppreist og leste gjennom flere sider med rettsdokumenter. Domstolen er ikke internasjonalt anerkjent.

  De to britene sier de tjenestegjorde sammen med vanlige militærenheter i Mariupol og at de dermed bør ha beskyttelse som krigsfanger, i tråd med Genèvekonvensjonen.

  Slektninger av Aslin sier til The Independent at de samarbeider med det britiske utenriksdepartementet og den ukrainske regjeringen for å få ham hjem.

 • Zelenskyj: Seieren må oppnås på slagmarken

  Flere steder i Luhansk øst i Ukraina har kampene vært harde. Nå sliter ukrainske styrker med å kjempe imot i byen Sievjerodonetsk, og Luhansk-guvernøren sa onsdag at tror ukrainske styrker kan måtte trekke seg tilbake. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at det å ende opp i en fastlåst og tilnærmet uavgjort situasjon med Russland, ikke er et alternativ for landet.

  Presidenten ber nok en gang om mer vestlig militær støtte i et intervju med Financial Times.

  – Vi er underlegne når det kommer til utstyr, og derfor er vi ikke i stand til å avansere. Vi kommer til å lide flere tap, og folket er min prioritet, sier Zelenskyj.

  Presidenten vil ikke ha noen midlertidig seier over Russland ved å presse russiske styrker til områder som allerede var okkupert før krigen. Han vil at Ukraina oppnår seier på slagmarken, sier han.

  teaser

  Zelenskyj: Seieren må oppnås på slagmarken

 • FN-sjefen med advarsel: Konsekvensene av krigen i Ukraina blir stadig verre

  FNs generalsekretær António Guterres på en pressekonferanse onsdag om hvordan krigen i Ukraina påvirker verden. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

  Konsekvensene av Russlands krig i Ukraina blir stadig større for verdens befolkning, advarer FN-sjefen, som anslår at 1,6 milliarder mennesker blir rammet.

  Russlands angrep på Ukraina har forsterket kriser verden rundt, og særlig skapt en matkrise som truer med å kaste millioner ut i sult. 1,6 milliarder mennesker i 94 land vil bli rammet av minst en form for krise som følge av krigen, ifølge FNs generalsekretær António Guterres.

  – Krigens påvirkning på matsikkerheten, energi og økonomien er systematisk, alvorlig og tar seg opp i fart, sier han. Han krever at Russlands invasjon tar slutt.

  Generalsekretæren sier at krigen nå truer mennesker verden rundt med en bølge av sult og nød uten sidestykke. Matkrisen handler nå om mangel på tilgang på mat, men kan neste år handle om mangel på mat, sier Guterres.

  Ukraina og Russland er blant verdens største kornprodusenter. Store mengder korn står på lager i Ukraina uten at det er mulig å frakte det ut.

 • Lavrov: Russland vil sikre korneksport hvis Ukraina fjerner miner

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

  Russland vil sørge for sikre passasjer for skip som forlater ukrainske farvann, hevder utenriksminister Sergej Lavrov. Men først må farvannene ryddes for miner.

  – Vi er klare til å gjøre dette i samarbeid med våre tyrkiske kollegaer, sa Lavrov på en felles pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavasoglu i Ankara onsdag.

  – Det eneste som trengs for at ukrainerne skal kunne sende fartøy fra havnene sine, for å løse problemet, er at det ryddes for miner eller markeres korridorer. Det kreves ikke noe mer, fortsatte Lavrov.

  Han er på besøk i Tyrkia for å diskutere korneksport fra Ukraina. Den russiske blokaden i Svartehavet har ført til at Ukrainas eksport av korn sjøveien er blitt stanset. Eksportstansen truer matsikkerheten i deler av verden.

  Russland er blitt anklaget for utpressing og å bruke sult som våpen. Men Lavrov mener det er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som nekter å løse problemet ved å rydde sjøen for miner.