Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

IMF ser behov for tiltak knyttet til høye boligpriser og gjeld

Publisert Publisert

For mindre enn 20 minutter siden

Saken oppdateres

Det internasjonale valutafondet (IMF) ser fortsatt høy gjeld og stigende boligpriser som de viktigste sårbarhetene i norsk økonomi.

Det kommer fram når fondet leverer sin rapport om den norske økonomien til Finansdepartementet torsdag.

– Mens boligprisveksten har avtatt noe og vil trolig avta ytterligere i lys av renteøkninger, bør det fortsatt gjøres en innsats for å lette begrensningen på tilbudet av nye boliger, skriver IMF.

– Det vil være hensiktsmessig å bevare strammere boliglånsregulering for Oslo, og det bør vurderes en gradvis utfasing av skattefradrag for boliglånsrenter, heter det videre.

Advarer om overoppheting

IMF påpeker også at usikkerheten i kjølvannet av krigen i Ukraina har økt, men at den norske økonomien er forholdsvis skjermet.

Fondets prognose for utviklingen i fastlands-økonomien lyder på rundt fire prosent. Til sammenligning venter regjeringen en vekst på 3,6 prosent.

IMF advarer samtidig om risiko for overoppheting av økonomien.

– I lys av den høye kapasitetsutnytting, burde finanspolitikken strammes inn for å unngå risiko knyttet til overoppheting, skriver IMF.

Til dette svarer finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding: - Det viktigste vi gjør for folks økonomiske sikkerhet nå, er å holde igjen på pengebruken. Da unngår vi en overoppheting av økonomien.