Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

– Konkurransetilsynet skal kunne gripe inn tidligere

Næringsminister Jan Christian Vestre ønsker å styrke Konkurransetilsynets håndheving i dagligvaremarkedet, og foreslår å la tilsynet gripe inn i markedet selv om det ikke kan påvises lovbrudd.

KAN FÅ MER MAKT: Konkurransedirektør Tina Søreide. Amundsen, Paul S. / E24
Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Vi ønsker at Konkurransetilsynet skal kunne gripe inn tidligere når dagligvareaktørene blir for store. På denne måten vil vi bidra til bedre konkurranse, som gir bedre utvalg i butikkene og forbrukerne mer for pengene, sier næringsminister Jan Christian Vestre (A) i en pressemelding fra Næringsdepartementet.

Endringen som foreslås gjør at Konkurransetilsynet kan pålegge dagligvareaktørene å endre adferd, avtaler eller lignende selv om det ikke kan påvises lovbrudd.

– La oss si at en dagligvarekjede inngår en eksklusiv avtale med en brusleverandør. Hvis Konkurransetilsynet oppdager at eksklusiviteten skaper konkurranseproblemer i markedet, kan de pålegge aktørene å åpne opp for at andre brusleverandører også kan selge varer i den aktuelle butikkjeden, uten at man har påvist misbruk av dominerende stilling eller at denne avtalen isolert sett skader konkurransen mellom kjedene, sier Vestre.

Næringsministeren ba i mars Konkurransetilsynet om å vurdere nye virkemidler som vil gjøre det enklere for tilsynet å bekjempe konkurranseproblemer i dagligvaremarkedet.

For to uker siden varslet Vestre at det vil komme et lovforslag innen dagligvare.

– Jeg har sagt flere ganger at jeg er alvorlig bekymret, sa han da, og varslet at regjeringen er villig til å vurdere «alle tiltak» i spørsmålet om prisdiskriminering.

Konkurransetilsynet avdekket i 2019 at enkelte leverandører gir 15 prosent lavere priser til Norgesgruppen, landets største dagligvaregruppering.

.css-1xm198b{margin-bottom:28px;}.css-1xm198b>div[data-placement]>div{padding-top:23px;border-top:1px solid var(--content-marketing-separator-line-color);border-bottom:1px solid var(--content-marketing-separator-line-color);}@media screen and (max-width: 980px){.css-1xm198b>div[data-placement]>div{padding-top:12px;}}.css-1xm198b>div[data-placement][data-placement='native_above_related']>div{padding-top:0;border-top:unset;border-bottom:1px solid var(--content-marketing-separator-line-color);}.css-1xm198b>div[data-placement] .teaser__logo{padding:4px 8px!important;max-height:36px;}@media screen and (max-width: 739px){.css-1xm198b>div[data-placement] .teaser__logo{max-height:29px;}}.css-1xm198b>div[data-placement] .preview-description{background-color:var(--background-color)!important;}.css-1xm198b>div[data-placement] .preview-description .description-element{color:var(--text-color)!important;}

Konkurrentene deres mener at dette er svært skadelig for markedet og at Konkurransetilsynet ikke gjør nok for å beskytte konkurransen.