Norway

Runden da alt gikk vår vei

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skulle til slutt nærmest bli en drømmerunde for Brann. Seier i egen kamp, Mjøndalen-tap, Start-uavgjort og Stabæk-uavgjort. Alle de nevnte tabellrivalene våre rotet bort poeng mot lag som før denne runden lå på nedre halvdel av 1.divisjonstabellen.

Plutselig er vi bare to poeng bak Mjøndalen som har en kamp mer spilt, og vi har fem poeng ned til Start og Stabæk som er på de nærmeste plassene og vel må ses på som våre argeste konkurrenter i kampen om direkte opprykk.

Kan jeg også legge til at vår "hengekamp" i forhold til Mjøndalen, som allerede har spilt 10. runde, er borte mot tabelljumbo Stjørdals-Blink? Med andre ord: Selv med "bare" uavgjort i 9. runde mot Mjøndalen på mandag, vil vi med seier over Blink ta over serieledelsen.

Vi skal selvsagt ikke nøye oss med uavgjort mot bruntrøyene. Nå skal pinadø det spøkelset avlives en gang for alle!

Men var det virkelig nødvendig å gjøre det så spennende etter den førsteomgangen på Gjemselund Stadion? Vi hadde jo full kontroll frem til pause, da vi også hadde sørget for to pene mål.

I andre omgang var det verre. Men etter noen forferdelige åpningsminutter av andre omgang, fikk vi i det minste stoppet det verste Kongsvinger-kjøret. Det skulle jaggu tatt seg ut å rote vekk poengene etter to måls ledelse og dominans i banespillet.

Heldigvis skjerpet vi oss igjen mot slutten, presset på og fikk det avgjørende 3-1-målet på overtid.

Akkurat nå er vi inne i en veldig fin flyt og som sagt gikk det denne gang vår vei også i de andre kampene.

Vi spiller riktignok "bare" på nivå to i år, men denne sesongen har startet sterkt selv til denne divisjonen å være. Se bare:

* 17 plussmål etter åtte kamper har ingen klart på nivå to siden Lyn hadde +18 i 2000. Vi selv har ikke hatt så mye som +17 etter åtte kamper, uansett divisjon, siden 1967 da vi hadde +21.

* Fire seire etter fire bortekamper hadde vi, uansett divisjon, ikke klart siden 1974. På nivå to hadde vi ikke klart det siden 1949/50.

* 23 mål på de åtte første seriekampene en sesong, hadde vi ikke klart siden vi var på nivå to i 1967.

* 15 mål på fire strake bortekamper i serien hadde vi, uansett divisjon, ikke klart siden gullsesongen 1961/62.

* 15 mål på de fire første bortekampene i en sesong på nivå to, er det ingen i Norge som har hatt på minst 32 år! Brann har ikke klart det, uansett divisjon, siden vi var i den nest øverste divisjonen i 1949/50.

* Vi har flere poeng (omregnet til tre poeng for seier alle år) etter åtte kamper i år enn i opprykksårene 1949/50, 1956/57, 1960/61, 1980, 1984 og 2015.

* Elleve plussmål hadde vi ikke hatt på de fire første bortekampene, uansett divisjon, siden 1949/50 da vi hadde 16 plussmål. Det er vanskelig å finne runde-for-runde-tabeller for nivå to før 1991, men f.o.m. 1991 er det ingen lag i den nest øverste divisjonen som har hatt så god målforskjell på de fire første bortekampene.

(Se for øvrig flere statistiske poeng under "Kuriosa" lenger nede)

(Fortsetter under bildene)

Kampen:

Brann var best fra start og etter drøye ti minutter fikk vi også ledermålet. Og for et mål! Niklas Castro vippet nydelig frem til Niklas Jensen Wassberg som lot ballen sprette en gang før han dundret til fra åtte-ti meters spiss vinkel. Ballen smalt via tverrligger og inn! Vakkert og 1-0 til oss!

(Fortsetter under bildet)

Vi kom til flere avslutninger i fortsettelsen, men mest spektakulær var nok Castros forsøk fra 51 meter - eller halvannen meter inne på hjemmelagets banehalvdel - som landet like utenfor målet.

Brann dominerte spillet, men skapte ikke mange store sjanser. Etter 24 minutter fikk vi imidlertid en god mulighet til å øke til 2-0 da dommeren dømte noe så sjeldent som indirekte frispark i feltet. Keeper August Strömberg hadde nemlig plukket opp noe dommer Stian Røvig Sletner hadde vurdert som tilbakespill fra Victor Grodås. Sivert Heltne Nilsen sendte ballen kort til Mathias Rasmussen som skjøt et par meter utenfor.

Den nevnte sørlending var involvert i en del og etter nesten 40 minutter forsøkte han seg med et skudd fra over 30 meter, men Strömberg fikk slått ballen vekk.

Med mindre enn fem minutter igjen av omgangen ble det også 2-0! Et godt samarbeid mellom Aune Heggebø og Castro på venstresiden, førte til at førstnevnte kom til skudd fra ti meters skrått hold. Det skuddet endret retning i Fredrik Holmé og havnet hos en totalt umarkert Frederik Børsting som enkelt kunne sette inn 2-0 fra to meter på bakerste stolpe.

Dette så da virkelig ut til å gå veien?

Lagene gikk til pause med 2-0 til oss. Vi hadde ikke skapt så mye utenom målene, men spillemessig hadde vi hatt full kontroll. Kongsvinger hadde i praksis ikke skapt noe som helst.

Andre omgang var kun 140 sekunder gammel da det plutselig ble spenning i kampen likevel. Martin Vinjor fikk stå helt umarkert på fire meter da et langt innkast ble stusset videre, og altfor enkelt sette inn reduseringsmålet.

Jaha? Skulle vi klare å rote vekk seieren etter den kontrollen vi hadde i første? Og den første tiden etter scoringen kunne ting tyde på det. Hjemmelaget hadde fått blod på tann og vi selv så ut til å ha mistet det helt. Bare halvannet minutt etter reduseringen skjøt Martin Hoel Andersen like over fra 27-28 meter.

Og det var ikke det nærmeste hjemmelaget kom utligning. For seks minutter ut i andre omgang var vi bare en feberredning unna at tomålsledelsen var spist opp. Da kom nemlig Hoel Andersen foran Svenn Crone da Kevin Egell-Johnsen la inn, og førstnevnte kom til avslutning fra syv-åtte meter. Dyngeland viste imidlertid klasse og stoppet avslutningsforsøket. Puh!

Vi fikk heldigvis stoppet det verste Kongsvinger-kjøret og etter ni minutter måtte hjemmelagets keeper bokse et David Wolfe-skudd fra tyve meter til corner.

Etter dette var det en rimelig hendelsesfattig periode. Vi virket å ha noenlunde kontroll igjen frem til vi var nesten midtveis i omgangen da vi som følge av et mislykket klareringsforsøk etter et langt innkast, lot Hoel Andersen skyte fra elleve meter. Heldigvis et stykke over.

Med 17 minutter igjen hadde Brann et dobbeltbytte: Ole Didrik Blomberg og Felix Horn Myhre kom inn for henholdsvis Niklas Jensen Wassberg og Mathias Rasmussen.

Kongsvinger kom i en periode nå til noen småfarligheter og skuddforsøk.

Åtte minutter før slutt kom et nytt dobbeltbytte for vår del. Denne gang var det Bård Finne og Kasper Skaanes som kom inn for henholdsvis Aune Heggebø og Niklas Castro.

Først da fem minutter gjenstod kom vi faktisk til vår første avslutning i feltet etter pause. Det skjedde da innbytter Blomberg dundret løs fra 14-15 meters spiss vinkel, men det ble blokkert før det kom inn foran mål.

Brann tok over i sluttminuttene. Vårt siste bytte kom med 15 sekunder igjen av ordinær tid da Fredrik Pallesen Knudsen kom inn for Frederik Børsting.

To minutter og 37 sekunder på overtid kom avgjørelsen. Tidligere Brann-spiller Lars Krogh Gerson mistet ballen til Finne midt i egen sekstenmeter. Finne avsluttet fra ti-tolv meters spiss vinkel og via stolpen og i mål!

3-1 til Brann! Endelig kom den! Brann-fansen stormet nedover tribunene og noen til og med over det lave gjerdet for å feire med spillerne. Nå var tre poeng i boks!

Etter dette kunne vi også fått 4-1, men Myhres avslutning fra spiss vinkel gikk over.

Kampen ved Glommas bredd endte altså 3-1, vi hadde vunnet vår fjerde strake seier og avstanden ned til lagene bak oss er nå fem poeng.

Supporterne: Vi var 540 Brann-supportere i Kongsvinger. Meget bra det! Av disse var ca 60 på langside-delen (sitte) av borteseksjonen. Mye kok og synging naturlig nok, men som på mange andre bortetribuner i OBOS, så blir trøkket hemmet av mangelen på tak. Ved innmarsj ble det presentert et svært banner med teksten "Kokende idioter" som dekket hele bortefeltet. Dette var enda en kamp der vi viste hvordan vi har omfavnet vår skjebne og selvironisk dyrker OBOS som noe stort denne sesongen.

Kuriosa:

* Vi har nå vunnet fire seriekamper på rad og spilt ti seriekamper på rad uten tap (7-3-0). Sist vi ikke vant en seriekamp var da vi spile 1-1 hjemme mot Sogndal 23. april. Sist vi tapte en seriekamp var 28. november da vi tapte 0-1 for Molde på Stadion. Forrige gang vi vant fire seriekamper på rad var da vi vant syv på rad i april og mai 2018. Forrige gang vi spilte ti seriekamper på rad uten tap var da vi hadde 15 på rad (10-5-0) f.o.m. siste runde i 2017 t.o.m. 25. juni 2018.

* I obligatoriske kamper var dette vår femte strake seier og niende strake uten tap (7-2-0). Vårt siste tap i obligatorisk kamp var 0-1 for KFUM borte i cupen 12. mars. Forrige gang vi hadde fem strake seire i obligatoriske kamper var da vi hadde ti strake seire i april og mai 2018. Forrige gang vi hadde ni strake obligatoriske kamper uten tap var fra november 2017 til mai 2018 da vi hadde 16 (12-4-0).

* Dette var vår fjerde strake borteseier i serien og sjette seriekamp uten tap (4-2-0). Siste poengtap borte var da vi spilte 2-2 mot Glimt 5. desember. Siste serietap borte var da vi tapte 0-1 for Vålerengen 31 oktober. Forrige gang vi vant fire seriekamper borte på rad var april-mai 2018. Forrige gang vi spilte seks bortekamper på rad i serien uten å tape var fra april til august 2019 (4-2-0). I obligatorisk kamp var dette vår femte strake borteseier. Sist vi ikke vant borte i tellende kamp var 12. mars da vi tapte 0-1 for KFUM i cupen. Forrige gang vi vant fem strake obligatoriske bortekamper var i april og mai 2019.

* Vi har nå scoret i ti seriekamper på rad. Sist vi ikke scoret i en seriekamp var da vi tapte 0-1 for Molde 28. november. Forrige gang vi scoret i ti strake seriekamper var fra juni til oktober i fjor da vi gjorde det i tretten. I obligatoriske kamper var dette vår niende strake kamp med scoring. Sist vi ikke scoret var da vi tapte 0-1 for KFUM borte i NM 12. mars. Forrige gang vi scoret i ni strake obligatoriske kamper var fra juni til oktober da vi scoret i 16 strake.

* Dette var vår sjette strake bortekamp i serien med scoring. Sist vi ikke scoret borte i serien var da Vålerengen slo oss 1-0 31. oktober. Det er også eneste gang de siste 13 bortekampene i serien at vi ikke har scoret. I obligatoriske kamper har vi scoret i fem strake. Sist vi ikke scoret borte i tellende kamp var da vi tapte 0-1 for KFUM 12. mars i cupen.

* Brann har scoret 14 mål på de siste fire seriekampene. Sist vi scoret så mange mål på fire seriekamper var i juli 2016.

* Brann har scoret 15 mål på de fire bortekampene i serien. Sist vi scoret så mange mål på fire bortekamper i serien var i de fire siste i gullsesongen 61/62 da vi scoret 21 på 4 bortekamper.

* Dette var vår første seriekamp med baklengs siden 5-1-seieren over KFUM borte 9. mai. I mellomtiden holdt vi nullen i to seriekamper og totalt tre obligatoriske kamper.

* Dette var tredje strake bortekamp i serien med baklengs. Sist vi holdt nullen i serien borte var da vi slo Ranheim 4-0 3. april. Vi har bare holdt nullen i en av de 14 siste bortekampene i serien.

* Brann har 20 poeng. Det er det meste vi har hatt etter 8 kamper siden eliteseriesesongen 2018 da vi hadde 22 (7-1-0). I fjor hadde vi fire poeng (1-1-6). På nivå har vi ikke hatt 20 poeng etter åtte kamper (omregnet til tre poeng for seier) siden 1986. Vi hadde bare 13 i 2015. Også i opprykksårene 1984 (14 p), 1980 (19 p), 60/61 (18 p), 56/57 (16 p) og 49/50 (18 p) hadde vi færre enn i år.

* På bortebane har Brann tolv poeng og full pott. Tolv poeng etter fire bortekamper (omregnet til tre poeng for seier) har vi ikke hatt - uansett divisjon - siden 1974 da vi spilte på øverste nivå. I fjor hadde vi null. På nivå to må vi tilbake til 1949/50 da vi også vant de fire første bortekampene, for å vinne en lignende Brann-start. I 2015 hadde vi bare fem poeng.

* Brann har scoret 23 mål. Så mange mål har vi ikke scoret på de åtte første kampene siden 1967 da spilte på nivå to og hadde 28. I fjor hadde vi kun syv. I 2015 hadde vi kun ti.

* På bortebane har Brann scoret 15 mål. Så mange mål har vi ikke scoret på de fire første bortekampene - uansett divisjon - siden vi hadde 20 på nivå to i 1949/50. I fjor hadde vi tre. I 2015 hadde vi scoret fire.

* Brann har sluppet inn seks mål. Så få baklengs etter åtte kamper har vi ikke hatt siden eliteseriesesongen 2018 da vi hadde to. I fjor hadde vi sytten. På nivå to har vi ikke hatt så få baklengs siden vi bare hadde ett i 1986. I 2015 stod vi med syv.

* På bortebane har Brann sluppet inn fire mål. Så få baklengs på de fire første borte har vi ikke hatt siden vi hadde to i eliteseriesesongen 2018. I fjor hadde vi tolv. På nivå to hadde vi null baklengs etter fire bortekamper i 1986, mens vi i 2015 hadde seks.

* Brann har sytten plussmål. I fjor hadde vi minus ti etter åtte kamper. På nivå to har vi ikke hatt så god målforskjell siden 1967 da vi hadde +21. I 2015 hadde vi +3.

* På bortebane har vi elleve plussmål. Så mange plussmål etter åtte runder har vi - uansett divisjon - ikke hatt siden 1949/50 da vi spilte på nivå to. I fjor hadde vi minus ni. I 2015 hadde vi minus to.

45

* Brann har seks strake serieseire og tolv strake seriekamper (9-3-0) mot dem uten tap. Sist vi ikke slo dem i serien var da vi spilte 2-2 på Gjemselund i 1998. Sist vi tapte for dem i serien var da de slo oss 1-0 på Gjemselund i 1995.

* På bortebane har Brann tre strake serieseire og seks strake seriekamper (4-2-0) mot dem uten tap. Sist vi ikke slo dem borte var da vi spilte 2-2 i 1998. Sist vi tapte for dem borte var da vi tapte 0-1 i 1995.

* Brann har scoret i tolv strake seriekamper mot Kongsvinger. Sist vi ikke scoret mot dem var da vi tapte 0-1 på Gjemselund i 1995.

* Brann har scoret tre mål i hver av de tre siste seriekampene mot KIL, og minst to mål i hver av de elleve siste seriekampene mot dem. Sist vi ikke scoret tre var i bortekampen i 1999 (2-0-seier) - og sist vi ikke scoret minst to var i 1-1-kampen mot dem på Stadion i 1995.

* På bortebane har vi scoret i seks strake seriekamper mot Kongsvinger. Sist vi ikke scoret mot dem borte var da vi tapte 0-1 i 1995.

* Brann har nå sluppet inn mål i de to siste seriekampene mot KIL. Sist vi holdt nullen mot dem var da vi vant 3-0 på Gjemselund i 2010.

* Brann hadde før torsdag holdt nullen borte mot Kongsvinger i de to siste seriekampene. Forrige gang vi slapp inn mål mot dem borte var da vi spilte 2-2 i 1998.

---

Hendelsene:

00:10 - Brann: Frederik Børsting kommer til innlegg fra nesten ved dødlinjen allerede etter ti sekunder, men hjemmelaget får klarert.

04:43 - Brann: Niklas Castro skyter fra skrått hold vel fem meter innenfor sekstenmeterhjørnet, men ballen forandrer retning i Kevin Egell-Johnsen og går langt utenfor til corner.

08:34 - Brann: Svenn Crone på høyresiden med et innlegg fra nesten ved dødlinjen. Ballen går til en feilvendt Castro som ikke får til noen skikkelig avslutning fra ti meter. Ballen spretter inn til keeper August Strömberg.

På venstresiden sender Sivert Heltne Nilsen frem til Castro som vipper nydelig frem til Wassberg. Sistnevnte lar ballen sprette en gang før han fyrer løs fra åtte-ti meters spiss vinkel. Ballen går i tverrligger og inn! For en scoring!

13:50 - Brann: En klarering etter corner havner hos Crone som skyter fra 14 meter. Skuddet har ikke retning mål og treffer uansett Børsting som ikke får stokket beina.

16:05 - Brann: Castro skyter fra 51 meter - altså halvannen meter inne på Kongsvingers banehalvdel - når keeper står langt ute. Det skuddet går like utenfor!

17:14 - KIL: Victor Grodås med et innlegg som slås inn i feltet hvor han finner Kristian Jahr som feilvendt aldri får til noen skikkelig heading fra ni-ti meter. Ballen spretter langt utenfor.

21:15 - Brann: Crone kommer til innlegg fra høyre dødlinje og finner Mathias Rasmussen som ikke kommer høyt nok opp og headingen fra fire meter går høyt over.

22:42 - Brann: Det slås inn mot Aune Heggebø på femmeteren, men ballen går over ham og Grodås får headet vekk. Etter hvert slår Rasmussen inn igjen, men også denne går over Heggebø.

25:26 - Brann: Vi har fått indirekte frispark fra 14 meter etter at keeper Strömberg plukket opp et tilbakespill fra Grodås. Sivert gir kort til Rasmussen som skyter et par meter utenfor.

Vi vinner ballen på venstresiden tolv meter inne på Kongsvingers banehalvdel. Så får Aune Heggebø ballen og han sender videre til Castro som går på løp. Norsk-chileneren gir ballen ut igjen til Heggebø som fyrer løs fra ti meters skrått hold, ballen forandrer retning i Fredrik Holmé - og på bakerste er Børsting fullstendig alene og kan sette enkelt inn 2-0 i tomt mål fra to meter!

45:00 + 0:57 - Brann: Rasmussen nok en gang fra rundt 30 meter, men denne gang blokkeres skuddet før det når frem til sekstenmeteren.

- 2. omgang: -

Et langt innkast fra Egell-Johnsen blir inne i feltet stusset videre av Jahr og på fire meter er det ingen som passer på Vinjor som enkelt setter inn reduseringen.

51:08 - KIL: Egell-Johnsen legger inn fra deres høyreside. Hoel Andersen kommer seg foran Crone og til avslutning fra syv-åtte meter og Mathias Dyngeland slår til med en kanonredning før Ruben Kristiansen får klarert.

54:35 - Brann: En corner går rett gjennom KILs femmeter når Børsting ikke klarer å stokke beina på tre meters hold.

66:38 - Brann: Vi får ikke klarert skikkelig etter et langt innkast og Hoel Andersen kommer seg til skudd fra elleve meter. Det går noen meter over.

74:08 - KIL: Marthinussen får hodet på et innlegg fra Egell-Jonhsen, men den feilvendte headingen fra ti meter går tre-fire meter til side for mål.

76:20 - KIL: Det vippes frem fra Vinjor mot Hoel Andersen, men Dyngeland er ute og snapper ballen før han når frem.

77:19 - KIL: Lars Krogh Gerson mottar en Brann-klarering og skyter fra 23-24 meters noe skrått hold. Dyngeland kan stå oppreist og ta det.

78:14 - KIL: Egell-Johnsen med et innlegg fra deres høyreside som akkurat er for høyt til at noen på hjemmelaget når det.

85:09 - Brann; Etter en cornersituasjon skyter Blomberg fra 13-14 meters spiss vinkel, men det blokkeres før ballen kommer inn foran mål.

87:02 - Brann: En presset Myhre kommer til avslutning fra åtte meters nesten død vinkel når Blomberg spiller igjennom, men keeper er ute og avverger til corner.

87:33 - Brann: Sivert kommer til heading fra ti meter på en corner, men den får aldri retning mål og keeper fanger den greit.

88:11 - KIL: Marthinussen skyter fra 18 meter. Det går via en Brann-spiller og noen meter utenfor til corner.

Tolv meter fra eget mål mister Gerson ballen til Finne. Sistnevnte skyter fra ti-tolv meters relativt spiss vinkel og setter ballen via lengste stolpe og inn!

-

Kampfakta:

Kongsvinger–Brann 1–3 (0–2)

Mål: 0–1: Niklas Jensen Wassberg (10:14), 0–2: Frederik Børsting (40:29), 1–2: Martin Tangen Vinjor (47:20), 1–3: Bård Finne (90:00 + 2:37)

OBOS-ligaen, runde 8. Gjemselund. Tilskuere: 2309. Dommer: Stian Røvig Sletner, Rustad Abildsø Sportsklubb. Gult kort: Kevin Egell-Johnsen, Kongsvinger. Mathias Dyngeland, Brann.

KIL (4-1-2-1-2): August Strömberg - Kevin Egell-Johnsen, Kristian Jahr, Fredrik Holmé, Victor Grodås - Lars Krogh Gerson - Mathias Gjerstrøm, Jesper Grundt (Mahmoud Laham fra 82.)- Martin Vinjor - Martin Hoel Andersen, Mathias Bringaker (Sander Marthinussen fra 20., Per-Magnus Steiring fra 90.)

Brann (4–3–3): Mathias Dyngeland - Svenn Crone, Ruben Kristiansen, Andreas Skovgaard, David Møller Wolfe - Mathias Rasmussen (Felix Horn Myhre fra 74.), Sivert Heltne Nilsen, Niklas Jensen Wassberg (Ole Didrik Blomberg fra 73.) - Frederik Børsting (Fredrik Pallesen Knudsen fra 90.), Aune Heggebø (Bård Finne fra 82.), Niklas Castro (Kasper Skaanes fra 82.).

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 11-9 til Brann (NTB)

Avslutninger på mål: 7-4 til Brann (NTB)

Angrep med avslutninger i feltet: 12-5 til Brann (mine tall). 1. omg.: 7-1 til Brann. 2. omg.: 5-4 til Brann.