Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Bästa restaurangen världen skådat”

Foto: Gabriel Liljevall

Mons Kallentoft väljer tung Côtes-du-Rhône till stark mat och minns slutet för El Bulli.

Dry martini är en säker partystartare.

Dry martini är en säker partystartare.

Foto: Alamy

Du har just slagit ihop datorn och skrivit sista kapitlet i ditt senaste bokmanus, vad åt och drack du för att fira?
– Då tog jag en långpromenad längs havet här i Palma där jag bor. Satte mig på en liten restaurang som heter La Payesita och åt bläckfiskar fyllda med krabba. Till det drack jag billig Albariño. Jag firar stort ibland, och mindre oftare, men jag firar alltid.

En klassisk vin- och matkombination som är överskattad?
– Gåslever och sauternesvin. Det blir bara kvalmigt, fett och sött. Jag gillar fett och syra mycket bättre. Så det blir gåslever och champagne för mig istället.

Ge oss istället en underbar kombo som inte alla känner till?
– En svintung röd Côtes-du-Rhône till stark mat, som indiskt eller thai. Det ska granatbrisera i munnen och gommen ska värka i dagar efteråt. Inte för alla, men du känner att du har smaklökar och är vid liv.

Vilken dryck skulle kunna döda en bra fest?
– Aperol spritz. Hårt marknadsfört skitdricka. Det fjompigaste man kan ha i glaset. Sött, rakt av äckligt och tillika helt stillöst.

Dry martini är en säker partystartare.

Dry martini är en säker partystartare.

Foto: Alamy

Vilken dryck gör motsatsen – lyfter vilken halvtrist tillställning som helst?
– En perfekt blandad dry martini. Det är romantiskt, vackert och alla blir fulla på ett fint vis – glada, nästan som höga. Man dricker historia, den allra finaste sådan, där stil och fylla går hand i hand. Fitzgerald i Paris, typ.

Dry martini är en säker partystartare.
Dry martini är en säker partystartare. Foto: Alamy

Din mest minnesvärda dryckesupplevelse?
– En kväll på El Bulli, någon dag innan de stängde för gott. De hade typ sjuttio procent rabatt på vinlistan, som redan från början var väldigt väl prissatt. Jag har aldrig druckit bättre. Det var viner från producenter som Jayer, Domaine Coche-Dury och Domaine de la Romanée-Conti och mycket, mycket annat till löjligt bra priser. Priset var dock mycket högt på ett vis: den bästa restaurangen världen skådat slog igen, för att delägaren och värden Juli Soler blev svårt sjuk.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.