Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Likheten med vår tid är genuint obehaglig

Mattias Knave som förhörsledare och Joel Spira som den till synes oberörda Lasermannen.
Mattias Knave som förhörsledare och Joel Spira som den till synes oberörda Lasermannen. Foto: Carl Thorborg

För 30 år sedan satte Lasermannen skräck i samhället. Nu förhörs han på scenen i Joel Spiras kyliga gestalt. Det blir angelägen teater som ekar av vår akuta samtid med ekonomisk kris och invandrarhat.

Den litterära marknaden idag domineras av ond, bråd död. Detsamma gäller för poddvärlden – med skillnaden att där härskar skildringar av verkliga brott. Här är det andra dramaturgiska regler som gäller. Gärningsmannen är ju oftast gripen, i stället fokuseras på brutala fakta samt spekulativa beskrivningar av uppväxter och diagnoser. Ett slags modern Freak show.

”Lasermannen” som nu ges som scenföreställning på Nya Cirkus har sin början just som en podd. Anna Maria Granlund är, tillsammans med André Christenson, del av podcasten ”Förhörsrummet” där hon skapar dramatik enbart genom faktiska förhörsprotokoll. Christenson har regisserat den nu aktuella iscensättningen och genomfört filmiska intervjuer med författaren Gellert Tamas, poliskommissarien Jan Olsson och Carl Bildt, som var statsminister under det tidiga 1990-tal som på flera sätt liknar läget idag med ett invandrarhat som eldades på av det gravt populistiska partiet Ny demokrati.