Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Kriminella arbetsgivare slipper rättsprocesser”

Genom omedelbar utvisning av potentiella brottsoffer medverkar staten till att exploatering kan fortgå ostraffat, skriver artikelförfattarna.
Genom omedelbar utvisning av potentiella brottsoffer medverkar staten till att exploatering kan fortgå ostraffat, skriver artikelförfattarna. Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetstagare som utnyttjas utvisas oftast så snabbt att de inte kan delta i rättsprocessen. Därmed hjälper staten kriminella arbetsgivare att slippa lagföras, skriver två forskare i juridik.

Offer för exploatering på arbetsmarknaden utvisas innan de hunnit framställa krav mot sina arbetsgivare och innan förundersökningen hunnit gå till botten med vad som skett. Detta trots att lagen ger offren möjlighet till tidsbegränsat uppehållstillstånd i dessa situationer. Myndigheterna måste sluta möjliggöra kriminella arbetsgivares exploatering och i stället börja underlätta för utnyttjade migrantarbetare att delta i polisutredning och stämma arbetsgivare för utebliven lön. Att en migrantarbetare lyckas återvända till Sverige för att försöka kräva in obetald lön är så ovanligt att det skapar rubriker när det sker, som nyligen i fallet med ”statsministerns städerska” Chilo.