Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Blågula blocket överens om utskotten – tunga ordförandeposter till SD

I ett gemensamt pressmeddelande meddelar Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att man nu enats om fördelningen av presidieposter och ledamotsplatser i riksdagens utskott.

Överenskommelsen mellan de fyra partierna innebär att presidieposterna fördelas enligt följande:

Sverigedemokraterna tilldelas posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

Moderaterna tilldelas posten som ordförande i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Kristdemokraterna tilldelas posten som ordförande i socialutskottet samt vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet samt vice ordförande i kulturutskottet.

LÄS ÄVEN: Kristersson ges två veckor att bilda regering – siktar på mångårigt samarbete

De ordinarie ledamotsplatserna i utskotten fördelas enligt följande:

I finansutskottet, EU-nämnden, miljö- och jordbruksutskottet, socialförsäkringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet, justitieutskottet, socialutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet, skatteutskottet, civilutskottet och kulturutskottet erhåller Sverigedemokraterna fyra ledamöter, Moderaterna tre ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot och Liberalerna en ledamot.

I trafikutskottet, konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet erhåller Sverigedemokraterna två ledamöter, Moderaterna fem ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot samt Liberalerna en ledamot.

Reaktioner

Så M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. I detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen.

— Annie Lööf (@annieloof) September 30, 2022

Verkligen tunga utskottsposter till SD. Skickligt förhandlat.

— Paula Bieler Eriksson 🇸🇪💙🌻💛🇺🇦 (@PaulaBieler) September 30, 2022

Härligt! Blir deppig helg för vänstern😂👌🏻#svpol pic.twitter.com/XjodkOyVCH

— Katerina Janouch🐲🇸🇪✡️🇮🇱🇨🇿🐸 (@katjanouch) September 30, 2022

Ilskan över posterna som SD får är fascinerande. Självklart ska ett parti som får 20 % få inflytande. Politik är på riktigt. Hade fokus tidigare legat på samhällsproblemen hade SD aldrig vuxit istället har oheliga allianser av allehanda slag dominerat. Som man sår får man skörda.

— Alice Teodorescu Måwe (@alicemedce) September 30, 2022