Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

FHM backar: Inget mer coronavaccin för barn

Under pandemin har få barn och ungdomar blivit allvarligt sjuka av covid-19.

Aktuell kunskap och epidemiologi visar enligt FHM att virusvarianterna ger alltmer lindriga symtom för grundfriska barn och unga, och att immuniteten i gruppen är mycket hög.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år, säger Sören Andersson, enhetschef på FHM, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att från och med den 1 november 2022 är det endast barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19 som rekommenderas och därmed erbjuds vaccination mot covid-19. Det handlar om individer inom grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt, eller har påtagligt nedsatt immunförsvar. Dessa grupper definieras av Svenska Barnläkarföreningen.

För grundfriska barn och unga kan coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens och representanter från barnläkarprofessionen och Svenska Barnläkarföreningens bedömning, i den här fasen av pandemin betraktas som ett vanligt luftvägsvirus.

Den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 tas bara bort för grundfriska barn i gruppen 12-17 år. För den som har fyllt 18 år gäller rekommendationen för vuxna, att man bör ta tre doser för att ha ett "grundskydd" mot covid-19.

Folkhälsomyndighetens beslut har fattats efter dialog med företrädare för relevanta organisationer, däribland Svenska Barnläkarföreningen och Nationellt programområde (NPO) barn och ungdomars hälsa.