Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lennart Nilsson hyllas med fotoutställning

Ett barn blir till, 1965.
Ett barn blir till, 1965. Foto: Lennart Nilsson

Lennart Nilssons banbrytande bilder från nära 60 års arbete ställs ut i Stockholm. Hans serie ”Ett barn blir till” är ett pionjärverk inom vetenskaplig medicinsk fotografi.

Lennart Nilssons självporträtt från 1940-talet.

Lennart Nilssons självporträtt från 1940-talet.

Foto: Lennart Nilsson

I år är det 100 år sedan Lennart Nilsson föddes i Strängnäs och fem år sedan han gick bort 2017. Med start på hans födelsedag, den 24 augusti, invigs utställningen ”Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år”. Utställningen visas på Sergelgatans konsthall i Stockholm med fotografier från den svindlande serien ”Ett barn blir till”, i kombination med verk från hans arbeten inom den medicinska forskningen och hans stora intresse för naturen.

Lennart Nilssons bok ”Ett barn blir till” från 1965 ses än idag som ett banbrytande exempel inom vetenskaplig medicinsk fotografi. ”Jag vet hur mycket Lennart brann för vetenskapen och han har inspirerat flera generationer att följa i hans nyfikna kunskapssökande spår. Denna utställning är både en hyllning till honom och en förhoppning om att fler generationer ska inspireras att bli intresserade av vetenskap och att i olika former och samarbeten kommunicera den till sina medmänniskor”, säger Anne Fjellström, Lennart Nilssons styvdotter och mångåriga samarbetspartner som ansvarar för hans livsverk.