Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Matpriser kan avgöra Kenyas laddade val

En buss kör förbi valreklam för presidentkandidaterna Raila Odinga, till vänster, och William Ruto, till höger, i det fattiga området Mathare i Kenyas huvudstad Nairobi. Bilden är från 1 augusti.
En buss kör förbi valreklam för presidentkandidaterna Raila Odinga, till vänster, och William Ruto, till höger, i det fattiga området Mathare i Kenyas huvudstad Nairobi. Bilden är från 1 augusti. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Akuta problem står i fokus när Kenya går till val: höga matpriser, växande klyftor och ingrodd korruption.

Det jämna läget mellan två politiska veteraner väcker oro för ett omtvistat resultat.

Såren efter det traumatiska valet 2007 – då fuskanklagelser utlöste en våldsexplosion med över tusen döda – är ännu inte helt läkta. Mycket har hänt i Kenya sedan dess. Men två av huvudfigurerna från den tiden är fortfarande med i leken när kenyanerna ska välja president och parlament 15 år senare.

I tisdagens presidentval gör den 77-årige Raila Odinga sitt femte försök att vinna posten i en valkampanj som präglats av världsläget. Pandemin lämnade djupa spår i landets ekonomi och på sistone har höga matpriser, som drivits upp av kriget i Ukraina, liksom den generella globala inflationen gjort det svårt för många kenyaner att få pengarna att räcka till.