Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Outhärdliga ljud gör hyreshus tryggare

Ungdomsgäng och hemlösa som hänger i trappuppgångar och källare skapar otrygghet för de boende. Nu installerar allt fler bostadsbolag apparater som sänder ut störande ljud, för att skrämma bort ovälkomna.

Många som bor i hyreshus räds att ta trappan upp till sin lägenhet eller gå ner till tvättstugan för risken att utsättas för hot eller konfronteras med drogmissbruk och försäljning. Kameraövervakning har på senare år blivit en allt vanligare metod för att hålla buset borta. Detta har dock fått följden att även hyresgästerna känner sig bevakade.

För att slippa både kameror och ungdomsgäng har en ny metod utvecklats. Den går ut på att ett ”ett djupt obehagligt, skärande ljud” gör platserna outhärdliga att vistas på under längre tid. Enligt Hem & Hyra har redan hälften av landets största hyresvärdar antingen redan implementerat tekniken eller planerar att göra det. Enligt Krister Bergh, säkerhetsansvarig på Svenska bostäder fungerar det ”enormt effektivt”.

LÄS ÄVEN: Pensionärer vågar inte längre gå ut i förorten där de växte upp

Kräver inget tillstånd

Till skillnad från kameraövervakning kräver tekniken inget tillstånd för att användas. Svenska bostäder är ett av bostadsbolagen som tillämpar den nya tekniken. De har hittills installerat cirka 30 ljudstörare och har samtidigt minskat antalet övervakningskameror med 85 procent.

– Vi började använda dem för drygt två år sedan, främst för att förhindra häng i portuppgångar, uteliggare och så vidare. Det har varit effektivt. Vi ser resultat bara inom någon dag, säger Krister Bergh.

LÄS ÄVEN: Kvinna otrygg i lägenhet på bottenvåningen – får inte byta

”Mycket obehaglig, skärande signal”

Det outhärdliga ljudet kommer från väl dolda moduler. Hur de ser ut vill Bergh inte avslöja, för risken att de ska vandaliseras. Tekniken går ut på att modulen ”lyssnar efter särskilda frekvenser av mänskliga aktiviteter såsom prat, fotsteg, harklingar och rörelser”. Pågår ljudet under en längre tid avges en ”mycket obehaglig, skärande signal”.

Modulen är inte påslagen dygnet runt, för att inte störa hyresgästerna under dagen. Enligt Bergh har endast ett klagomål inkommit och det var när apparaten av misstag ställts in på att reagera på ljud även under dagtid. I övrigt uppger han att responsen från de boende varit ”mycket positiv”.

– Det vore vågat att sticka ut hakan och säga att ljudstöraren löser 100 procent av fallen men i alla fall 98. Det är otroligt hög träffsäkerhet med den här insatsen, säger han.