Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

”Rädda svenska språket i världen”

Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska Institutet, som planerar nedskärningar för svenskundervisning vid utländska universitet.
Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska Institutet, som planerar nedskärningar för svenskundervisning vid utländska universitet. Foto: Magnus Liam Karlsson

Över 35 000 studenter studerar svenska språket i utlandet, och många av dem blir Sverigeambassadörer inom olika områden. Nu hotar nedskärningar svenskämnet vid utländska universitet, skriver debattörer.

Vid över 200 universitet i hela världen studeras svenska språket. För många av studenterna blir både språket och kontakten med Sverige ett livslångt engagemang: De har nyckelpositioner i näringslivet, arbetar som översättare och introduktörer av svensk litteratur, undertextar film, följer utvecklingen i Sverige på institutioner och myndigheter i andra länder, och de fungerar som kittet och länken i några av Sveriges viktigaste relationer med omvärlden. Många av dem kommer också till Sverige och bidrar med sin kompetens och sina kontakter.