Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Regeringen kör över HD – ”Johan”, 34, deporteras till Turkiet

34-årige Johan Gustavsson, även känd som den turkiske medborgaren Okan Kale, kommer att utlämnas till sitt hemland Turkiet. Det har regeringen beslutat efter att ha kört över Högsta domstolen.

Okan Kale begår, enligt uppgifter i turkiska rättegångshandlingar som Samnytt tagit del av, ett antal kortbedrägerier i hemlandet 2010 och 2011 mot tre olika banker. Han kommer då över motsvarande 20 000 kronor.

Efter att en rättsprocess inletts mot honom flyr han till Sverige där han söker asyl.

Byter till svenskt namn

Asylansökan avslås i juni 2012, och det beslutas att Kale ska utvisas till Turkiet. Två år senare beviljas han istället tillfälligt uppehållstillstånd som flykting i Italien.

Efter att ha gift sig med en 23 år äldre svensk kvinna får Kale 2016 uppehållstillstånd även i Sverige, byter efternamn och heter enligt folkbokföringen numera Johan Gustavsson.

Medan turken gömmer sig i Sverige, fortsätter rättsprocessen mot honom i hemlandet. Han döms till slut i sin frånvaro för de tre kortbedrägerierna: Fängelse i fyra år och två månader i två fall och fängelse i sex år och tre månader i ett fall.

Enligt turkiska handlingar ska han avtjäna sex år och elva månader i turkiskt fängelse.

HD avslår utlämning

I oktober 2021 kontaktar Interpol i Ankara svenska myndigheter och begär att Johan Gustavsson ska gripas. Inrikesminister Mikael Damberg informeras om den turkiska begäran, som kort därefter följs upp med en formell framställan om utlämning från chefsåklagaren i Muga i sydvästra Turkiet.

Den 34-årige turken motsätter sig utlämning. Han hävdar att han är en politisk flykting som dömts i sitt hemland på politiska grunder för att han är vapenvägrare och konverterat till kristendomen. Han hävdar också att han lider av psykisk ohälsa och har självmordstankar.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-politikern som vill se Paludan död är krigsförbrytare – deltog vid politiska mord

I december häktas Gustavsson, och han har suttit frihetsberövad sedan dess. Den 25 april skickar Riksåklagaren in sitt yttrande till Högsta domstolen. Enligt det finns inget hinder mot utlämning.

Men Högsta domstolen gör en väsentligen annan bedömning i sitt beslut den 25 juli. Enligt beslutet anses visserligen inte en utlämning vara oförenlig med Europakonventionen, däremot bedöms det brott 34-åringen dömts för i Turkiet vara preskriberat enligt svensk lag.

Därmed, hävdar HD, kan den 34-årige turken inte utvisas. Riksåklagaren menar motsatsen i sitt yttrande; att brottet inte är preskriberat.

Faksimil

Körs över av regeringen

Men den socialdemokratiska regeringen kommer, trots HD:s avslag, utlämna Johan Gustavsson, eller Okan Kale som han också heter, till Turkiet.

”Det här är ett vanligt rutinärende. Personen i fråga är turkisk medborgare och dömd för bedrägeribrott i Turkiet 2013 och 2016. Begäran om utlämning inkom förra året”, skriver justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Justitieministern påstår också, felaktigt, att: ”Högsta domstolen har i vanlig ordning prövat frågan och kommit fram till att det inte finns hinder för utlämning för att avtjäna straffet”.

Den turkiske bedragaren kommer alltså skickas tillbaka till hemlandet. Han är den första turk som skickas hem sedan Sverige lämnade in sin Natoansökan. Turkiet kräver att Sverige utlämnar dussintals turkiska terrorister och kriminella som är efterlysta i hemlandet.

LÄS MER: Så totalblåste Sverige Erdogan – hjälpte terrorjagad turk rymma