Sweden
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Svenska flaggan var mörkblå – fram till 1906

Inrikes. I flagglagen från 1906 byttes den mäktiga mörkblå färgen på Sveriges flagga ut till dagens ljusblå variant. Varför detta skedde är dock oklart.

Gilla artikeln på Facebook

Under den svensk-norska unionen 1814 till 1905 var båda nationernas flaggor försedda med ett unionsmärke. Men efter unionens upplösning ändrade alltså Sverige av någon anledning även nyans på flaggan.

Enligt lagen skulle färgen på flaggans sidofält vara "ljust mellanblå" och korset "guldgult". Flaggan skulle vara tvärskuren, utom då den användes såsom örlogsflagga, då den skulle vara tretungad.

De första riktiga beläggen för flaggan är från 1500-talet och den första officiella beskrivningen finns i ett kungligt brev från den 19 april 1562, där det anges att den ska bestå av ett gult kors på blå bakgrund.

Korset symboliserar kristendomen medan färgernas exakta ursprung är oklart. Blått och gult/guld förekom dock rikligt redan under medeltiden i heraldiska symboler för Sverige, som till exempel vapnet tre kronor, vilket har en betydligt längre historia än svenska flaggan.