Hungary

12 TB helyett 400 TB tárhely: 33-szorosára növelné a szalagos tárolók kapacitását a Fujifilm

Technológiai áttörésről beszél a Fujifilm: 400 TB-nyi adatot őrző szalagos tároló készülhet az évtized végére.

Bár a hétköznapi felhasználó nemigen találkozik szalagos tárolókkal, sok intézmény, vállalat használ ma még mágnesszalagos tárolót, elsősorban olyan cégek, amelyeknél óriási mennyiségű adat tárolására van szükség. Az ilyen tárolók jelenleg maximálisan 12 TB-nyi tárhelyet kínálnak, azonban – a Blocks and Files weboldal szerint – a Fujifilm akár a 33-szorosára növelné ezt a kapacitást. Ehhez a hagyományosan alkalmazott bárium ferrit (BaFe) szalagbevonatról a stroncium ferritre (SrFe) térne át.

A bárium ferrit bevonatok részecskéi egyre kisebbekké váltak, lehetővé téve a nagyobb tárolási kapacitást. Azonban úgy tűnik, elérték a határt: a részecskék már túl kicsik lettek ahhoz, hogy megbízhatóan olvashatók legyenek. A stroncium atomok viszont kisebbek, mint a bárium atomok, így a kisebb részecskéket tartalmazó SrFe bevonatok nagyobb tárolási kapacitást tesznek lehetővé ugyanakkora szalagon.

A tárolószalag-kapacitás terén elért előrelépés nagyjából ugyanazt az elvet követi, mint a Moore-törvény, amely szerint az egy chipen lévő tranzisztorok száma másfél-két évente megduplázódik. Hasonló a helyzet a szalagos tárolóknál is, ahol a tárolási kapacitás két és fél évente nagyjából megkétszereződik.

A szalagos meghajtók első generációja az LTO-1 volt, jelenleg az LTO-8-nál tartunk. Az LTO – magyarázza a TechXplore – a Linear Tape-Open, az IBM által az 1990-es években kifejlesztett nyílt szabványos formátum, ami biztosítja a kompatibilitást a különböző gyártók szalagos tárolói között. Az LTO-1 alatt a szalagok első generációja fémszemcsés (MP) bevonatokat használt és 100 GB volt a kapacitásuk. Az LTO-6, amelyik először használt bárium ferrit bevonatot, elérte a 2,5 TB-os kapacitást. Az LTO-10 már stroncium ferrit bevonatos lesz, és akár 48 TB-os kapacitása lehet. Ez utóbbi szalagok 2022-ben kerülhetnek piacra. A 400 TB-os szalag előállítása előtt még lesz egy-két állomás: 2025-re várják a 96 TB-os modelleket, 2027-re a 192 TB-os szalagot, és 2030-ra a 384 TB-osat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Ronaldo, Messi, van Dijk, Sancho and Lewandowski - in the team of the season according to WhoScored
Maurizio Sarri: Juve are happy to have won perhaps the most difficult championship in the history of Serie A
Aubameyang is close to extending his contract with Arsenal until 2023
Rodri: Hazard is one of the best players in the world
We hit the Manchester United check for Alexis Sanchez: one goal – 11 million euros, a minute of playing time-20 thousand
Pep Guardiola: if Manchester City want to win the Champions League, they need to improve their defensive performance
The Premier League clubs voted against 5 substitutions next season