Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

25 éven aluliak kedvezménye: a jól keresők akár 780 ezer forintot is nyerhetnek

A 2022-es év számos adóváltozást hoz, ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a 25 év alattiak jövedelmük (vagy annak jelentős része) után nem kötelesek megfizetni a személyi jövedelemadót. Ennek részleteiről is olvashatnak a HVG Adó 2022 különszámában.

A 2022-es év számos új adókedvezményeinek egyikét kizárólag a 25 év alattiak vehetik igénybe. A fiatalok meghatározott jövedelemtípusokból érvényesíthetnek adóalap-kedvezményt, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek nagy része a kedvezményezett körbe tartozik.

Milyen jövedelmek után érvényesíthető kedvezmény?

Adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alattiak a nem önálló tevékenységből származó jövedelem (például bér) után. Kedvezményezett a végkielégítésből származó jövedelem is, de legfeljebb a munka törvénykönyvében (vagy más, hasonló jogviszonyról szóló törvényben) előírt mértékig.

Adóalap-kedvezményt érvényesíthetnek a 25 év alatti fiatalok egyéni vállalkozói kivétjük, átalányban megállapított jövedelmük, mezőgazdasági őstermelői, európai parlamenti, valamint helyi önkormányzati képviselő, választott könyvvizsgáló tevékenységi jövedelmük után is.

A kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a fiatal nem bérből és nem egyéni vállalkozóként, továbbá nem is a fentebb felsorolt címeken jut jövedelemhez, hanem önálló tevékenység alapján végzett munkavégzés ellenében (például megbízási díj alapján).

Ugyanakkor nem érvényesíthető kedvezmény például az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre és a külön adózó jövedelmek nagy részére (például árfolyamnyereségre, osztalékra, kamatjövedelemre).

Az adóalap-kedvezmény mértéke

A kedvezmény mértéke maximalizált. Az adóalap jogosultsági hónaponként legfeljebb a tárgyévet megelőző év július hónapjára a KSH által a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset mértékéig csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy például az a szerencsés 25 év alatti fiatal, akinek havi keresete 500 ezer forint, 2022-ben havi 433 700 forinttal csökkentheti adóalapját, így éves szinten akár 780 ezer forintot is nyerhet.

A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

A 2022-es adószabályokról, adóváltozásokról mindent megtudhat a HVG Adó 2022 különszámából. Megvásárolható az újságárusoknál vagy megrendelhető a kiadótól erre a linkre kattintva.