logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

3 év alatt 32 százalékkal nőtt a boldogító igenek száma a megyében

Boldogító-e az igen? Ez a kérdés sok szemszögbõl vizsgálható, ám a válasz sokszor csak utólag derül ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai viszont egyértelmûen bizonyítják: igen, boldogító. A Házasság hetében – amely a család értékeire hívja fel a figyelmet – részt vett a KSH is, szegedi elõadásukon nemcsak száraz számokat hallhattunk, az is kiderült, 2010 óta nõ a házasságkötések száma Magyarországon, sõt, 2016 óta minden évben eléri a bûvös 50 ezret.

A házasságkötések számáról 1876-tól vannak adataik a statisztikusoknak. Takács Bélánétól, a KSH kommunikációs osztályának munkatársától megtudtuk, az utolsó nagy bumm 1975–76-ban volt, ekkor több mint 100 ezren járultak oltár elé. Ez a szám 2010-re érte el mélypontját: 35 ezer frigy köttetett. Magyarországon a házasságkötések száma 2010 után kezdett jelentõsen növekedni: 2016-ban már meghaladta az 50 ezret. Két évtized után elõször emelkedett 50 ezer fölé a frigyek száma. A hivatal elõzetes adatai szerint 2018 január–novembere között 48,7 ezer pár járult anyakönyvvezetõ elé, így a tavalyi házasságkötésszám nagy valószínûséggel – az elõzõ két évihez hason- lóan – átlépte az 50 ezret.

A VI. Szegedi Esküvõ Kiállításon a tavalyi Szeged Szépe-gyõztes, Farkas Mónika is fehér ruhát öltött. Fotó: Karnok Csaba
A VI. Szegedi Esküvõ Kiállításon a tavalyi Szeged Szépe-gyõztes, Farkas Mónika is fehér ruhát öltött.
Fotó: Karnok Csaba
– Az utóbbi évek növekvõ házasságkötési kedve az elõ- ször és a többedszerre házasodókat is érintette, de nagyobb emelkedés az elõbbiek esetében történt. Az esküvõk többségében mindkét fél az elsõ házasságát köti, ám az újraházasodók részaránya sem elhanyagolható – részletezte a KSH munkatársa. Az nem meglepõ tény, hogy eltolódott a házasságkötési életkor, a statisztikusok szerint többek között az iskolázottság hatására. Míg az 1970-es években a nõk 22 évesen, a férfiak 24 évesen mondták ki átlagosan elõször a boldogító igent, ma a nõk közel 30 évesen, a férfiak 33 éves korukban házasodnak.

A statisztikusok állítását, miszerint boldogító az igen, az is alátámasztja, hogy folyamatosan csökken a válások száma. Az ezredforduló utáni elsõ évtizedben évente átlagosan 24–25 ezer válás történt, az ezt követõ években azonban csökkenés következett be. 2014-ben a felbontott házasságok száma – ötven év után elõször – 20 ezer alá esett, 2017-ben 18 és fél ezer házasságot bontottak fel a bíróságok.

Tavalyelõtt a legtöbb házasságot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kötötték, ott, valamint Szabolcs-Szatmár- Beregben volt 3000 felett a számuk. Csongrád a középmezõny elején van, 2017-ben 2058-an mondták ki az igent, ebbõl 887-en Szegeden. Az adatok itt is növekvõ tendenciát mutatnak, harmadával több házasságot kötöttek, mint három évvel korábban, ekkor a megyében 1555-en, a megyeszékhelyen 706-an házasodtak.

Themes
ICO