logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

A Badalona felnőtt csapatával kezdi meg a felkészülést a szegedi fiatal, töretlen a bizalom felé

2016 augusztusában igazolt a világ egyik legjobb utánpótlásmûhelyének számító Joventut Badalona csapatához Maronka Zsombor. Az irányító-bedobó poszton játszó fiatal remek szezont zárt, többek között a kezdõötösbe is bekerült az U18-as csapatban, ahol a legtöbb percet átlagolta a csapattagok kö­­zül.

– Úgy érzem, ez volt a legjobb évem. Az elsõ évben hozzá kellett szoknom a körülményekhez, a másodikat még tanuló­évnek éreztem, mostanra azonban már rendben voltak a dolgok. Hatan lakunk egy la­­kásban a csapattársaimmal, ott én voltam a legidõsebb, ez is más helyzet volt. Velem egy idõben érkezett egy lengyel fiatal a Barcelonához, igyekeztem hozzá mérni magamat. Őt most küldik el a Barcelonától, rám vi­­szont számítanak továbbra is a klubomnál – összegzett la­­punknak Maronka Zsombor.

Történelmi kosár

Zsombornak több emlékezetes megmozdulása is akadt idén: a harminckét csapatos kor­osz­tályos országos döntõben a bronzmérkõzést az utolsó ti­­zedmásodpercben bedobott hárompontosával nyerte meg a csapat. A sikert a felnõtt csapat következõ hazai bajnokijának szünetében, hatezer ember elõtt újra levetítették, a szegedi fiatal bizonyult a Badalona legponterõsebb játékosának a tornán.

– Nagyon letörtek voltunk a Barcelona elleni vereség után az elõdöntõben. A 2001-es születésûekbõl álló csapatot korábban leírták, nem is szereztek még érmet. Nagyon boldog vagyok, hogy a kosarammal ezt megtörhettük, és többek között ezeknek a sráconak is segítettem egy érem megszerzésében, és hozzájárultam ehhez a sikerhez. Marc Calderón az edzõm, aki több mint tíz évig a Barcelonánál dolgozott. Azzal a motivációval tért vissza, hogy korábbi klubjánál nem lát olyan játékost, aki kiemelkedõ lehetne. Érzem a bizalmat, ez a játékperceimen, de a kommunikációban is megmutatkozik – mondta Ma­­ronka Zsombor, majd hozzátette, mostanra helyzetén az is könnyít, hogy az angol mellett folyékonyan beszél katalánul és spanyolul is.

A Szedeák neveltje idén meghívót kapott a világ legjobb negyven, 2002-es születésû fiú számára szóló Basketball Without Borders programba, amelyet Lettországban rendezett meg közösen az NBA és a FIBA. Az öt az öt elleni bajnokságot itt Zsombor hosszabbításban dobott aranykosarával nyerte meg csapata.

Nagy lehetõség

Ami a folytatást illeti, Zsombor szombaton utazik vissza Ba­­dalonába, majd az orvosi vizsgálatokat követõen máris belevágnak az edzésekbe, amelyeket immáron a felnõtt csa­­pattal kezdhet meg.

– Azt gondolom, ez még nem az én idõm, de tapasztalatnak nagyon jó lesz. Kiskorúként ez lesz az utolsó évem, így remélem, jól sikerül. A jövõn még nem gondolkozok, a napi munkára koncentrálok elsõsorban. Az elmúlt három évben kint végeztem az iskolát, majd gimnáziumban folytattam. Nehéz volt összefogni a sportot és a tanulást, volt, hogy hajnal háromig tanultam, majd reggel hétkor már keltem. Idén úgy döntöttünk, magántanuló leszek, nyáron volt idõm felkészülni a továbbiakra – zárta a tehetséges kosaras.

A Badalonáról
A Joventut a spanyol és az európai játékosképzés egyik erõs bázisának számít hosszú idõ óta. A bajnoki szünetekben több, NBA-ban szereplõ játékos, így a klub korábbi játékosa, Ricky Rubio vagy a lett kiválóság, Kristaps Porzingis is jár a Badalona edzéseire. Konkrét helyezést és elvárást nem fogalmaznak meg a fiatalok felé, mindent felülír az egyén megfelelõ fejlõdése, az edzéseket nem is a hétvégi meccsekhez igazítják, így például meccsnap elõtt is ha kell, három edzést vezényelnek a fiataloknak.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO