Hungary

A balti államok keményen nekimentek a CCCP-s trikókat áruló amerikai áruházláncnak

Litvánia washingtoni nagykövete nyílt hivatalos levelet küldött a Walmart-nak. Kérte az óriáscéget, hogy vonják ki a forgalomból az egykori Szovjetuniót „reklámozó” ruhadarabokat. Emlékeztetett rá, hogy szerinte Sztálin uralma idején a balti államokban naponta…” 1700 embert öltek meg a megszálló szovjetek és további súlyos bűnöket követtek el”. A litván nagykövet tiltakozását megerősítette az ország külügyminisztere is, és több észt és lett, tehát a másik két korábban megszállt balti ország parlamenti képviselői is csatlakoztak a tiltakozáshoz. A Walmart részéről egyelőre nem érkezett hivatalos válasz- írja a Le Figaro.

Az interneten viszont elindult egy bejegyzési hullám a „whynotswastika” kulcsszó alapján. A tiltakozó baltiak ugyanis arra is utaltak, hogy náci szimbólumos trikókat is lehetne árulni, ha a CCCP felirat megengedhető. Sok netes hozzászóló egyetértett a szocializmus dicsőségét hirdető termékek visszavonásával, de a Walmart csendje mögött vélhetően nem politikai ok rejlik. Ők egyszerűen csak poénból rakták fel a CCCP-ét a trikókra, mint ahogy például a budapesti belváros számos turistacsalogató üzletében is találunk hasonló cuccokat. De ezek paródiák, a letűnt és kudarcot vallott államszocialista rendszert gúnyoló trikók, sapkák, usankák, egyebek.

 Vélhetően a Walmart is erre játszott, bár iszonyúan kicsi az esély arra, hogy ma Amerika egyik középnyugati államában, egy CCCP feliratú trikót vásárló huszonéves fiatalnak a legcsekélyebb fogalma legyen arról, mit is jelentett Európa keleti felén a bolsevizmus, a szovjet megszállás. Tehát a Walmart CCCP trikója kereskedelmi fogás, semmi köze az ideológiához.

Football news:

Ronaldo posted a photo of the celebration after Torino's goal: I love this feeling😉 💪 🏼
Flick about Lewandowski and the Golden ball: Why not? He laid the foundations
Jurgen Klopp: my two main Champions League favourites are Bayern and Manchester City
Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4