Hungary

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Miért szereztem nyaralót vagy lakást a kontinensen, ha nem tölthetek ott annyi időt amennyit csak szeretnék? Ezen dühöng több mint félmillió brit polgár a Daily Mail beszámolója szerint.

Január elsejétől Nagy-Britannia polgárai egy félévben egyfolytában csak 90 napot tölthetnek el a schengeni övezetben. A jogszabály a brit kilépés egyik kellemetlen utóhatása, amely ellen sokan tiltakoznak az Egyesült Királyságban. Több mint félmillió brit polgárról van szó, köztük olyan illusztris kastélytulajdonosokról mint Sir Mick Jagger. A Rolling Stones frontembere a brit sajtó beszámolói szerint franciaországi kastélyában kertészkedéssel töltötte az időt, miközben polgártársai az elzárás örömeit élvezték hazájukban.

A Görögországban élő brit polgárok mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy eltöröljék a vízumkötelezettséget, mely három hónap után sújtja őket január elseje után. "Az Európai Unió vagy Svájc polgárai nem lesznek vízumkötelesek nálunk. Mi csak egyenlő elbánást követelünk" - nyilatkozta a Daily Telegraph-nak a görögországi brit mozgalom vezére.

Mi lesz azokkal a brit polgárokkal, akik nyugdíjas éveiket az európai kontinensen szándékoznak eltölteni?

Mark Ellis, aki jelenleg Afrikában dolgozik, korábban öt évig Németországban élt. Vett is egy házat, ahol nyugdíjas éveinek javát kívánja eltölteni.

"Választanom kell, hogy brit polgár maradok-e, vagy pedig másik országba megyek, ahova az élet sodort. Nem értem, hogy miért kell választanom, mert eddig is Németországban adóztam, amikor ott éltem. Nem tudom, hogy miért kell megakadályozni azt, hogy egy fél évet vagy egy teljes évet ott töltsek, ha akarok."

A 70 éves Kate Key arról panaszkodott a Daily Mailnek, hogy nehezebb lesz tartani a kapcsolatot a családjával. Eddig márciusban normandiai birtokára utazott és októberig ott élt. Jövőre a 90 napos határidő lejártával el kell hagynia Franciaországot, és csak szeptember közepén mehet vissza. Fia a családjával Normandiában él, neki viszont sok időt kell magányosan Nagy-Britanniában töltenie az új törvény miatt.

Lesz-e Brexit-egyezmény?

A delegációk Londonban tárgyalnak, és talán pénteken lehet valamilyen eredmény - írja a Daily Mail. George Eustice környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta: "Kifutunk az időből. Döntő ez a hét. Áttörésre van szükség." Ehhez képest Dominic Raab külügyminiszter azt mondta, hogy a halászati vitában még mindig nincs egyetértés.

Michel Barnier uniós és Lord Frost brit főtárgyaló tovább egyeztet, de mindkét fél a másiktól várja az engedményeket. Így fennáll az esélye annak, hogy január elseje után nemcsak a brit nyaraló tulajdonosok járnak rosszul, de Nagy-Britannia is, mert a WTO általános kereskedelmi szabályai szerint folyna a kereskedelem, mely komoly veszteségeket okozna a britek amúgyis válsággal küszködő gazdaságának.

Vezető képünkön Nigel Farage Brexit-párti politikus

Football news:

Arteta on Ozil: It is always sad when such a figure leaves
Alabai will move to Real Madrid in the summer. The contract for 4 years is agreed, the salary is about 11 million euros (Marca)
Stefano Pioli: We will look at the table in April. For Milan, every match is the most important
Zlatan Ibrahimovic: Together with Mandzukic, we will scare the opponents of Milan. He signed a contract
Milan scored 43 points in 18 rounds - the best result since the 2003-04 season. Then the club became the champion
Aubameyang scored a double in a Premier League match for the first time in the season. Parti's first assist for Arsenal
Chelsea want to buy Holand in the summer and are ready to break their transfer record (The Athletic)