Hungary

A Fidesz bevette a Jobbik fellegvárát is

Cikkünket folyamatosan bővítjük!

Szőke Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották Tiszavasvári polgármesterének a vasárnap tartott időközi voksoláson - értesült elsőként a Szabolcsi hír.  A jobbikos Alfahír pedig a nem hivatalos eredményt is közzétette: eszerint szoros versenyben, 1897-1676 arányban győzte le a fideszes Szőke Zoltán a független, ám a Jobbik nem hivatalos jelöltjének tartott Badics Ildikót.

Az eredmény történelminek mondható, hiszen a városban sosem tudott még győzni a Fidesz polgármester-választáson. Legutóbb kétszer is a Jobbik győzött, előtte pedig az MSZP volt erős a településen.

Érdekesség, hogy a független Badics a 10 szavazókörből 7-et megnyert, ám a Fidesz a maradék három szavazókörben nagyobb arányban tudott nyerni. Például a 10-es szavazókörben, ahová a hírhedt Széles utcai romatelep is tartozik, 75 százalékos Fidesz-győzelem született, írta az Alfahír.

Később Ostorháziné Kórik Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város aljegyzője is közölte, hogy Szőke Zoltán lett a polgármester. Az érvényes szavazatok száma 4546 volt. A választáson öten indultak:

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az eddigi, jobbikos polgármester lemondott. Fülöp Erik tavasszal a Jobbik listájáról bejutott a parlamentbe, és az országgyűlési munkát választotta.

A pártok közül ezúttal csak a Fidesz-KDNP állított jelöltet, a 20 éve önkormányzati képviselő Szőke Zoltánt. 4 éve politizál a Fidesz tagjaként, és mint az Abcúg helyi kampányról szóló riportjából kiderült, "egyszerű, kétkezi melósként" hirdette magát a szórólapjain.

Négy független jelölt indul még, közülük egyértelműen kiemelkedett Badics Ildikó, a település jegyzője, akit a Jobbik és a most távozó jobbikos polgármester jelöltjének tartottak.

A Jobbik hivatalosan az ÁSZ-büntetés miatt nem indult el ezen a választáson, Badics azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy az eddigi jobbikos polgármester munkáját kívánja folytatni, az Alfahíren megjelent, kampányban adott interjújában legalábbis elég dicsérően szólt Fülöp Erik tevékenységéről.

A kampány dinamikájából látszott, hogy leginkább Badics és Szőke között dől el a küzdelem, vagyis a kérdés arra egyszerűsödött le, hogy a Jobbiknak sikerül-e megőriznie a városvezetést, vagy a Fidesznek sikerül-e a város történetében először győznie a polgármester-választáson.

Ez utóbbi történt, ami azt jelenti, hogy folytatódik a Fidesz április óta látható győzelmi sorozata, amelyet csak a balmazújvárosi polgármester-választás és a mezőtúri szocialista győzelem tudott megszakítani.

Legutóbb még 52 százalékkal nyert a jobbikos

2014-ben Fülöp Erik 52 százalékkal nyert, 2602 szavazatot kapott. Akkor két független ellenfele volt, a második helyen végzett Hosszú József 46 százalékkal, 2315 szavazatot begyűjtve maradt le mögötte.

Az április parlamenti választáson a Jobbik az országos eredményénél jobban szerepelt a városban. A szavazókörök többségét Fülöp megnyerte a Fidesz jelöltje, Vinnai Győző ellen, bár a teljes választókerületet Vinnai simán hozta (47-35 százalékra Fülöp előtt).

Borítókép: Balázs Attila / MTI.

Football news:

Ocampos did everything for the victory of Sevilla: first he scored, and then he put on a goalie's Jersey and in the 101st minute dragged the kick of the goalkeeper Eibar
Pizarro finished his career as a player. Werder's players cradled him in their arms after the match
Aitor Karanka: When Real Madrid wins, they always talk about the referees
Gendusa two weeks training with Arsenal according to the decision of Arteta. Londoners can sell it
Alexander Elagin: if you Want to live a man with a man, a woman with a woman-live! But don't involve children
Pizarro finished. He came to Werder 4 times and became a legend here
Lloris about the fight with Son: It's part of football. Sometimes this happens