Hungary

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Már nem demokráciaként emlegeti Magyarországot egy svéd egyetem.

A Göteborgi Egyetem friss tanulmánya szerint az amerikai Republikánus Párt egyre illiberálisabbá vált az elmúlt húsz évben, és mind jobban hasonlít az autokrata kormánypártokra, mint az európai jobbközépre – írja a The Guardian.

A tanulmányban Magyarországot név szerint is említik India, Lengyelország és Törökország társaságában: a svéd kutatók szerint a republikánusok az elmúlt időszakban egyre többször úgy démonizálták az ellenfeleiket és ösztönöztek erőszakra ellenük, mint ahogy az említett országokban uralkodó nacionalista pártok teszik.

A tanulmány szerint republikánusok változásának egyszerre volt előidézője és következménye is a jelenlegi elnök, Donald Trump.

Eközben a Demokrata Párt hozzáállása alig változott a demokratikus normákhoz: ez a tömörülés továbbra is hasonlít az európai jobb- és balközéphez, amelytől elsősorban a gazdasági megközelítésben térnek el.

A republikánusok világnézeti változását Orbán Viktoréhoz, valamint az általa vezetett Fideszéhez hasonlítják: a liberális ifjúsági mozgalomból kinőtt autoritárius pártéhoz, amely Magyarországot az Európai Unió első nem-demokráciájává tette.

Ezzel szemben a nyugati jobbközép pártokhoz sokkal kevesebb közük van a 2020-as republikánusoknak, a szöveg szerint még a szintén jobbra tolódott brit konzervatívok is jóval kevésbé extrémek.

A tanulmány egy sokkal ijesztőbb adatra is rámutat: jelenleg a világ 35 százaléka, 2,6 milliárd ember él egyre autoriterebbé váló hatalom alatt.

Football news:

Barcelona have started negotiations with Dembele on a new contract. The club is aware of Manchester United's Interest in the player
The stadium is where I am-a YouTube show where the legends of Liverpool and Arsenal taught children to do football tricks
Jovic has recovered from the coronavirus and can play against Sevilla on Saturday
Paredes on Messi at PSG: I Hope so. Welcome Leo with open arms
Trent on the best match of his career: 3-0 with Manchester City in the Champions League. In these games, you can't even communicate with your partners
Pele wrote an appeal to Maradona: I love you, Diego. We have been compared all our lives, but you are incomparable
Until the 65th minute, Manchester United were very good. And then Tuchel used a favorite technique of Solskjaer (DSLR) against him