Hungary

A fotó, amivel ki lehet fagyasztani androidos telefonokat

gauravagrawalandroidfoto.png

Néhány hete kezdett el terjedni az interneten egy kép, ami mellé azt a kísérőszöveget írták, hogy vigyázni kell vele, mert kifagyhatnak tőle az androidos telefonok, de úgy, hogy teljesen gyári állapotra kell visszaállítani a készüléket ahhoz, hogy újra működjön.

A probléma akkor állt elő, amikor ezt a képet háttérképnek állították be a felhasználók, de csak bizonyos készülékeknél. A Samsung és a Google PIxel telefonoknál néha előjött a probléma, a Nokia androidos készülékeinél viszont sosem.

Végül mostanra sikerült a történet végére járni, még az eredeti képet készítő fotós, Gaurav Agrawal is megszólalt az ügyben. Ő egyébként csak egy szép naplementét akart megörökíteni a montanai Glacier National Parkban.

A problémát az okozta, hogy nem a megszokott sRGB színprofilban mentette el a képet, hanem olyan színprofilt alkalmazott, aminek szélesebb a színtartománya, viszont kevésbé elterjedt.

Olyannyira, hogy az androidos készülékekbe épített gyári színfeldolgozó nem is tudta mire vélni a dolgot, ezért kifagyott tőle. A Nokia készülékei azért úszták meg a dolgot, mert a Nokia saját képfeldolgozót alkalmaz, és az jobban fel volt készítve azokra az esetekre, hogy mit csináljon akkor, ha olyan színprofilú képet kéne megjelenítenie, amit nem ismer.

Az Android 11-es bétaverziójában egyébként már nem jelentkezik ez a hiba, a Google átalakította a színprofilkezelést, ezért a legfrissebb Androidot gyűrő felhasználók már tuti nem fogják kifagyasztani a telefonjukat azzal, hogy beállítják a képet háttérnek.

Agrawal egyébként azt mondta, hogy ő nem találkozott a problémával, egyrészt mert iPhone-ja van, másrészt mert mindig egy, a feleségéről készült kép a háttérképe.

Akit érdekelnek a pontos technikai részletek, itt olvashat róluk bővebben.

(Gizmodo)

Football news:

Zinedine Zidane: Hames is an important player. I wish him a happy birthday
Atalanta controlled the ball for 8 minutes and 11 seconds before the first goal against Juventus
Jovic will be able to play with Villarreal if the third test for the virus is negative
Hodgson on Zaa threats: He did the right thing when he let people know. There is no excuse for this
Setien on Messi's rest: Of course, he needs it. But the score in the match against Valladolid was too slippery
Immobile – the fans of Lazio: Some people seem to have too short a memory. Leave my family alone
Holand was kicked out of a nightclub in Norway