Hungary

A galántai járványkórház intenzív osztályán külön pszichológus foglalkozik az orvosokkal

Videós stáb örökítette meg az osztály küzdelmét, ahol a betegek 60 százaléka meghal.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Videóriportot forgatott a Pozsonytól 50 kilométerre lévő galántai járványkórházban az Euronews. Az intézmény január óta számít Covid-központnak, 100 kilométeres körzetből viszik oda a fertőzötteket, mára pedig már tulajdonképpen csak a gyermekosztályon vannak más betegséggel küzdők, és csak pár ellátás folyik a koronavírusos betegek ápolásán kívül.

“Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel" - mondta Alexandra Pavlovičová, az intézmény igazgatója. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

Az Egészség Világa kórházból bemutatják azt, amit Magyarországon szinte teljes titkolózás övez: láthatjuk, mi történik a szigorú szabályokkal lezárt intenzív osztályon, ahova csak olyan hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, amiben percek alatt izzadni kezdünk, miközben a nővérek és orvosok 12 és 24 órát töltenek bennük egyhuzamban.

Az is kiderül, hogy a dolgozókkal pszichológus is foglalkozik többek közt amiatt, hogy az intenzívre kerülő betegek 60 százaléka nem éli túl a betegséget, ráadásul a páciensek átlagéletkora is csökken.

Az elmúlt napokban lakosságarányosan északi szomszédunknál volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik.

Football news:

Ancelotti's 2-2 win over Tottenham: One of Everton's best home games. The fate of entering the European Cup will be decided in the last game
Mourinho on Pogba's words about him: I don't care what he says. Not Interesting
Mourinho on Everton penalty: No comment. Having experience, I just laugh at such moments
Kane came out on the 7th place in the list of the best scorers of the Premier League. He has 164 goals
Yaya Toure sent Guardiola a letter of apology: I am waiting for a very long time for a response
Marcelino on the Spanish Cup: You can't win against Barca without suffering. They are used to winning finals
Koeman on the future: It's strange to have to answer such questions. We had a 19-match unbeaten streak