Hungary

A járvány közepén megvonta az újszülöttek családjának járó automatikus támogatást a DK-s polgármester

Korábban alanyi jogon járt rendkívüli támogatás az újszülötteknek, illetve a családjuknak Óbudán, azonban Kiss László DK-s polgármester döntése nyomán ez megszűnt. A baloldali polgármester a járvány kellős közepén nehezítette meg a csecsemőknek járó támogatási forma igénybevételét.

Ahogy az Óbudai Hírek keddi cikkében kiemeli, a korábbi, fideszes kerületvezetés által létrehozott támogatást a kerületi lakcímmel rendelkező újszülöttek, illetve családjuk alanyi jogon kapták. A Bús Balázs vezette önkormányzat egyszeri 25 000 forintos vásárlási utalvánnyal (DM), valamint a Képmás magazin féléves előfizetésével segítette a legkisebb gyermekeket nevelő családokat.

Azonban a képviselő-testület baloldali többségének és Kiss László döntésének értelmében néhány hete megváltoztak a támogatás feltételei. A kerület hivatalos honlapján ezt úgy sikerült tálalni, hogy "az újszülöttek köszöntésének rendszere megváltozott". A rendeletmódosítás értelmében 

a korábban automatikusan járó születési támogatás egyrészről jövedelemhatárhoz kötött lett, másrészről azt a korábbiakkal ellentétben kérelmezni kell a hivatalnál. 

Kiss László a csecsemőkön próbál meg spórolniForrás: Facebook

"Már az újszülötteken is spórolni kíván az önkormányzat. Ahhoz nem volt bátorságuk, hogy ezt a támogatási formát teljesen megszüntessék, de a juttatás immár nem jár automatikusan, az újszülöttek szüleinek kérelmezni kell azt" - kommentálta az Óbudai Hírek a fejleményeket. 

A támogatás igénybevételéhez egyébként nem kevés papírmunkát kell elvégezni, ami alaposan megnehezíti az óbudai családok dolgát. A baloldali városvezetés többek között előírta, hogy 

"A támogatás igényléséhez olyan nyomtatványt állítottak össze a polgármesteri hivatal munkatársai, hogy még annak is elmenjen a kedve a 25 000 forintos vásárlási utalvány igénylésétől, akinek egyébként az nagy segítséget nyújtana. (...) Éppen csak a kismama szülés utáni testsúlyát nem szükséges megadni, és igazolásokkal alátámasztani" - írta az óbudai portál ironikusan, hozzátéve, hogy a DK-s polgármester most éppen az újszülötteken próbál meg spórolni.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude