Hungary

A Mátrix valójában a transzneműség allegóriája a rendezői szerint

A Mátrix társrendezője, Lilly Wachowski végre megerősítette a rajongói elméletet, miszerint a filmeknek tényleg közük volt a transzneműséghez.

Miután Lilly Wachowski és testvére, Lana Wachowski is transzneműként coming-outolt 2012-ben és 2016-ban, a transznemű rajongók sorban kezdtek spekulálni a film jelképes üzenetéről.

A legelterjedtebb meglátás az volt, hogy a kényelmetlenség, amelyet a Keanu Reeves által megformált Neo érzett a világgal szemben, és amelyre Morpheus (Lawrence Fishburne) az első részben úgy utal, „szilánk az agyban”, valójában egy hasonlat a nemi identitászavarra.

A „piros pirula”, amely lehetővé teszi Neo számára, hogy teljes valójában lássa a világot pedig az ösztrogén pirulát jelképezi (egy olyan vegyületet, amely inkább a női, de a férfi testben is megtalálható, és a másodlagos nemi jelleg kialakulásában van szerepe).

©

Lilly Wachowski most megerősítette, hogy az ő és testvére eredeti szándéka szerint a gender identitás allegóriájaként képzelték el a filmet.

„Örülök, hogy végül kiderült, mert ez volt az eredeti szándékunk” – mondta a Netflix Film Club-nak.

Ám a világ még nem állt készen rá. A vállalati világ nem állt készen rá.

Az interjú egy másik pontján Wachowski elárulta, hogy Switch karakterét, aki az első filmben Morpheus mellett dolgozik, eredetileg genderfluidnak írták meg. Switch (ami magyarul váltást jelent) így a Mátrix fikcionális világában nőként, míg a valóságban férfiként jelenik meg.

„A Mátrix nem másról szólt, mint az átalakulásra való vágyról, egy zárkózottabb szemszögből nézve – mondta Wachowski. – Ott volt Switch karaktere, aki a való világban férfi, a Mátrixban nő, és mi ketten [a Wachowski testvérek] is így éreztük magunkat.

A késői negyedik Mátrix-film forgatása most indult újra, miután a koronavírus-járvány miatt márciusban leállt.

Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és Jada Pinkett Smith is visszatér, emellett pedig több új arc is feltűnik majd a filmben, köztük Priyanka Chopra Jonas és a Watchmenből ismert II. Yahya Abdul-Mateen.

Football news:

Manchester United are Interested in Jovic and are in talks for Cavani
Inter have moved closer to Juve, but are unlikely to win Serie A. There are problems with the defense and Conte's system
Sane will miss about two weeks due to a knee injury
Rostov will reject the offer of Genoa for Shomurodov, as they want more than 8 million euros (SE)
Mendes earned about 20 million euros during the summer transfer window
Carragher on Arsenal: Liverpool are a few years ahead, but Arteta can take them to the Champions League
Roma is the favorite in the fight for Jovic. Real Madrid have offers from Inter and Milan