Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A párbeszédes Szabó Tímea is Márki-Zayt támogatja az előválasztáson

A Párbeszéd társelnöke szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje több szavazót tud elvinni az urnákhoz áprilisban. Hozzátette, sokan érzik úgy, hogy "vérfrissítésre van szükség a kormányváltást akarók oldalán".

Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak" és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Ma én is szavaztam, mégpedig Márki-Zay Péterre – közölte péntek délután Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Facebookon. Szabó szerint Dobrev Klára és Márki-Zay is képesek az országot vezetni, illetve össze tudják tartani a koalíciót, azonban a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfőjelöltje több szavazót tud elvinni az urnákhoz áprilisban.

„A második fordulóban részt vevő fiatalok, új szavazók száma azt mutatja, hogy – tetszik, nem tetszik – nyitásra, ha úgy vesszük: újabb vérfrissítésre van szükség a kormányváltást akarók oldalán” – írja.

Szabó úgy véli, ha a héten rengeteg új szavazó azért ment el a sátrakba, mert egy, a hat párttól független vezetőt akar látni, akkor nekik azt támogatni kell.

A Párbeszéd másik társelnöke, Karácsony Gergely is Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztáson – az ő javára lépett vissza az előválasztáson. A párt a csütörtöki, a HVG és a Greenpeace által közösen szervezett klímavita után azt közölte, hogy Márki-Zay zöld programja alkalmas a leginkább arra, hogy képviselje a javára visszalépő miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely törekvéseit.

A klímavita kellett ahhoz, hogy a Párbeszéd "félig" beálljon Márki-Zay mögé

A párt szerint Márki-Zay Péter zöld programja alkalmas a leginkább arra, hogy képviselje Karácsony Gergely törekvéseit. A Párbeszéd egyelőre csak Márki-Zay Péter zöldpolitikája mellett állt ki. A DK ezzel szemben nem elégedett, szerintük Márki-Zay "olyan messze van a zöld gondolattól, mint Makó Jeruzsálemtől."