Hungary

A pusztuló élőhelyű állatok könnyebben terjesztenek veszélyes fertőzéseket

Két és félszer nagyobb valószínűséggel hordoznak magukban emberre is veszélyes fertőzést azok az állatok, amelyeknek a természetes élőhelyét pusztítjuk. A kis testű, gyorsan mozgó állatok – például a rágcsálók és a denevérek – pedig könnyen beviszik ezeket a városokba is.

A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Gyorsan emelkedik azoknak a patkányoknak, denevéreknek és más állatoknak a száma, amelyek akár világjárványt okozó kórokozókat is hordoznak ott, ahol pusztul a természetes élőhelyük – erre a megállapításra jutott egy nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről a The Guardian számolt be.

Azt már eddig is tudtuk, hogy az élőhelyek pusztítása miatt nagyobb eséllyel indulnak ki állatoktól emberre is veszélyes fertőzések, így akár az erdőirtások miatt is nagyobb az esélye egy újabb világjárványnak, de azt nem, hogy mennyivel.

Kutatók közel 7000 állatközösséget vizsgáltak meg hat kontinensen; azt tanulmányozták, hogyan hat az állatokra az, ha az élőhelyükön például farmokat hoznak létre, és emiatt kénytelenek onnan „elmenekülni”. Arra jutottak, hogy a kisebb, alkalmazkodóképesebb állatok sínylik meg a legkevésbé az emberi pusztítást, jóval nagyobb eséllyel hordoznak azonban olyan kórokozókat, amelyek emberre is átterjedhetnek.

Az eredmény pedig sokkoló: a károsított élőhelyeken élő állatokról átugró (zoonózisos) betegségek 2,5-ször többször fordultak elő, továbbá a fajok 70 százalékkal nagyobb arányban hordozzák is ezeket azokhoz képest, amelyeknek nem háborgatják az élőhelyét.

A tudósok ezért azt hangsúlyozzák, hogy a kormányok és a cégek ne hagyják figyelmen kívül azt, hogy milyen (anyagi) kárral jár, ha egy erdő helyén farmokat hoznak létre – és emiatt kiindul onnan egy járvány.

A Nature-ben megjelent tanulmány arra is kitér, hogy már csak azért is potenciális vírushordozók a rágcsálók, a denevérek és egyes madarak, mert kis testűek, gyorsan mozognak és könnyebben alkalmazkodnak a változó körülményekhez – és viszik be például a városokba a fertőzéseket. Ráadásul minél nagyobb „túlélők”, ők maguk annál immunisabbak a betegségekre, fertőzésekre.

Football news:

Rostov will reject the offer of Genoa for Shomurodov, as they want more than 8 million euros (SE)
Mendes earned about 20 million euros during the summer transfer window
Carragher on Arsenal: Liverpool are a few years ahead, but Arteta can take them to the Champions League
Roma is the favorite in the fight for Jovic. Real Madrid have offers from Inter and Milan
Ruben Dias has arrived in Manchester to complete his move to city
Van Dijk's transfers are the key to Liverpool's victory. They killed any attempts of Arsenal to press
Tony Adams: Leno is not a top-4 goalie. For me, Martinez was number one