Hungary

Aláírta Áder János a kata szigorítását

Elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését Áder János köztársasági elnök hétfőn, írta az MTI.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely szigorítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is. A törvény szerint, ha egy katás egyéni vállalkozó 3 millió forint fölött számláz ugyanannak a megrendelőnek, akkor 40 százalékos különadót kell befizetnie. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE),  azt kérte Áder Jánostól, hogy küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek, mert szerintük több pontatlanság is szerepel benne, és az is problémás, hogy a 40 százalékos büntetőadó a számításaik szerint egy hatszoros adóemeléssel ér fel, amelyre még nem volt példa. Az Adótanácsadók Egyesülete is élesen bírálta a kataszigorítást, amely szerintük a tisztességesen adózó katásokat is bünteti majd. 

Áder is jelezte, hogy az elmúlt napokban több szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek, mert szerintük túl nagy terhet ró a "katás" vállalkozókra.

Áder János leírja, hogy 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa. Ez a cél most sem változott, de az elmúlt években néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel - szögezte le.

Úgy vélte, a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni.

Football news:

Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup
Rummenigge on Tiago's departure: If someone offers a fair amount for him, we will work
Juve can offer Arsenal for Lacazette Douglas Costa
Gasperini on Neymar: One of the world's strongest players. He will create problems for any opponent
Tuchel on crutches went to the Champions League match with Atalanta
Chelsea want to sign Ajax defender Tagliafico. He is seen as an alternative to Chilwell
Tottenham signed the midfielder Højbjerg and sold to Southampton Walker-Peters