Hungary

Amerika lazít a Huaweit sújtó korlátozásokon

Az Egyesült Államok kormánya engedélyezi a chipek értékesítését a Huawei-nek, amennyiben a kínai cég hanyagolja technológiájában az 5G-t. A kínai vállalat számára akár életmentő is lehet, ha a szankciók kevésbé szigorúak, mint ahogy azt az USA korábban belengette.

Az Egyesült Államok egyre több hazai chipgyártójának engedélyezi, hogy alkatrészeket szállítson be a Huaweinek, amennyiben a kínai nagyvállalat ezeket nem használja az 5G-s üzleti tevékenységéhez – erről tájékoztatták a Financial Times munkatársait az amerikai kormány bennfentesei.

Életmentő öv az okostelefonnak

Elemzők úgy vélik, hogy ez egyben azt jelentheti, hogy a Kína vezető technológiai cégével szembeni, idei amerikai szigorú szankciók végső soron kevésbé fenyegetik majd a cég általános üzleti tevékenységét, mint azt korábban gondolták. Noha a szankciók továbbra is komoly kihívást jelentenek a Huawei 5G üzletágának, a vállalat okostelefon-piacának így lehet esélye, hogy talpra álljon.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a legutóbbi kommunikációjában értésére adta a chipgyártók cégeknek, hogy bár a Huawei-vel való kereskedelemre vonatkozó engedélyeket alapvetően bevonták, ugyanakkor

ha az adott cég technológiája bizonyítottan nem támogatja az 5G-t, akkor mégis mehet az üzlet.

Zöld utat adtak

A Financial Times arról ír, hogy két ázsiai félvezető vállalat vezetői is elmondták, hogy bizakodóak arra nézve, hogy jóváhagyják a Huawei-nek való szállítás újrakezdésére vonatkozó engedély iránti kérelmüket.

Jelezték számunkra, hogy a mobil eszközök chipjei nem jelentenek problémát

- nyilatkozta az egyik cég szóvivője.

Washington májusban tiltotta meg világszerte a vállalatoknak, hogy amerikai technológiát használó alkatrészeket gyártsanak, vagy értékesítsenek a kínai cégnek, a még abban a hónapban bevezetett, majd augusztusban szigorított szabályok alapján. Tekintettel az amerikai technológia központi szerepére a globális félvezetőiparban, a Huawei számára ez azt jelenthette volna, hogy végképp elzárják tőlük chipekhez való hozzáférését.

Nemrég azonban Washington hajlandóságot mutatott arra, hogy engedélyezze a technológiai nagyvállalatoknak, hogy a Huawei-nek alkatrészeket szállítsanak nem 5G-s felhasználásra. A dél-koreai Samsung Electronics kijelzőket gyártó részlege kedden közölte, hogy engedélyt kaptak az USA-tól organikus fénykibocsátó diódák és okostelefonokhoz készült OLED kijelzők szállítására a kínai cég számára.

Úgy gondoljuk, hogy ez erős jel arra nézve, hogy az Egyesült Államok meg fogja engedni, hogy a Huawei megmaradjon az okostelefonos üzletágban, mivel mégsem jelent nyilvánvaló nemzetbiztonsági veszélyt az Egyesült Államok számára.

- írta Edison Lee, a Jefferies elemzőház szakértője egy kutatási jegyzetében.

Lee még azt is hozzátette, hogy a japán Sony és a kínai tulajdonban lévő OmniVision, amelynek székhelye Kaliforniában található, szintén engedélyt kaptak arra, hogy a Huawei-nek CMOS képérzékelőket szállítsanak (ezek okostelefonok kameráiban használt chipek) - bár a két cég közül egyik sem kommentálta, amikor erről megkérdezték őket.

Lee szerint, ha Washington hajlandóságot mutat rá, hogy életben hagyja a Huawei okostelefon-üzletének fennmaradását, akkor az olyan

amerikai technológiai cégek számára is

megkönnyebbülést jelenthet, mind a Qualcomm, vagy a MediaTek chipgyártó cég, melyek akár még ebben az évben is licenceket kaphatnak az okostelefonokhoz szükséges chipek értékesítésének folytatásához a Huawei számára.

Az iparági szakértők azonban óvatosságra intenek, hiszen a Trump-kormányzatot szerintük eddig is igencsak kiszámíthatatlan politikai döntések jellemezték.

Football news:

Zidane about 2:0 with Inter: real deserved to win by playing well. I am very happy with the players
Klopp on 0:2 from Atalanta: Liverpool deserved to lose, and to admit it is not a problem
Loko still has a chance of making the playoffs. Dragged away a draw from Madrid thanks to VAR
Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi