Hungary

Átnéztek több mint 20 ezer egészségügyi appot, megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók

Az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói szerint az általuk megvizsgált, a Google Play áruházából letölthető alkalmazások 88 százaléka figyeli meg a felhasználókat, és gyűjt róluk valamilyen adatot.

Tíz egészségügyi alkalmazásból kilenc adatokat gyűjt a felhasználókról, és követi is azok tevékenységét – erre jutottak az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói. A British Medical Journal hasábjain közzétett kutatási eredmény szerint a szakemberek több mint 20 ezer, a Google Play áruházában megtalálható app elemzését végezték el.

A The Guardian beszámolója szerint a globális kutatásból kiderül, hogy ezek között olyan is akad, amelyik érzékeny egészségügyi információk megosztását kéri a felhasználóktól. Ilyenek például a lépés- és kalóriaszámláló alkalmazások, az egészségügyi állapotunkat monitorozó programok, valamint a tünetek megfigyelését vagy épp a menstruációs ciklus nyomonkövetését lehetővé tévő appok.

©

Muhammad Ikram, a kutatás egyik résztvevője szerint a felmérés során azt találták, hogy az alkalmazások jelentős többsége, mintegy 88 százaléka használ olyan nyomkövetőket, amivel nemcsak az alkalmazásban folytatott tevékenységet tudja figyelemmel kísérni.

Ami ennél is megdöbbentőbb:

"az alkalmazások 28 százaléka semmilyen adatvédemi nyilatkozatot nem adott be a Google-nek arról, hogy milyen információkat gyűjt a felhasználókról – ami ellentétes a Play áruház felhasználási feltételeivel."

A kutatók szerint az appok

Fontos ugyanakkor, hogy a megvizsgált több mint 20 ezer alkalmazás csupán 4 százaléka továbbította valamilyen harmadik fél számára a begyűjtött adatokat – általában a felhasználó nevét és helyadatait.

A Google szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, a fejlesztőknek minden esetben engedélyt kell kérniük a felhasználóktól, hogy adatot gyűjthessenek. A cég azt ígéri, felülvizsgálja a jelentést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Sassuolo is ready to give Locatelli to Juve on loan for 5 million euros with an obligation to buy out at least 30 million
Sofia Pozdnyakova: It's more fun with the audience, the excitement wakes up. But we do not have such a popular sport as football or figure skating. We are used to it
Gilmore is the future of Chelsea. There is an elite pass, speed, and experience will gain in Norwich
Bologna signed Arnautovich. The forward of the Austrian national team was Interesting to Dynamo
Inter may sign Pjanic to replace Brozovic. Marotta was in contact with the Barca midfielder
Shevchenko urged Yaremchuk to move to Benfica at the request of Rui Costa
Barcelona can sign the striker of the Spanish Olympic team of the World in the event of the departure of Braithwaite and Manay