Hungary

Ausztria elesett, nem lesz idén síszezon

Engedve a német és a francia nyomásnak az osztrák kormány várhatóan úgy dönt, hogy idén elmarad a síszezon, Svájcot és Olaszországot szintén a téli idegenforgalmi bevételek elmaradása fenyegeti.

Ausztria várhatóan meghajol a német és a francia kormány nyomása alatt, és hivatalosan be fogja tiltani a síelést az idei karácsonyi szezonban - idéz osztrák forrásokat a brit Guardian. Az ok nyilvánvaló: a tavaly téli-tavaszi síszezon résztvevői a koronavírus-járvány legnagyobb terjesztői közé tartoztak. Az osztrákok hatalmas idegenforgalmi bevételtől esnek el, ezért nem könnyen adják be a derekukat.

A bécsi kormány turisztikai minisztere korábban azzal vádolta Angela Merkelt, hogy beavatkozik országa belügyeibe, miután a német kancellár nyíltan azt követelte, hogy a koronavírus-válság miatt tiltsák be idén a síelést Európában. Ehhez csatlakozott a párizsi kormány, továbbá 16 német tartomány vezetősége. A hírek szerint az osztrák sípályák, szállodák, vendéglők, síiskolák januárig zárva lesznek.

Svájc hasonló dilemmával küzd, komoly gazdasági károkra számítanak annak nyomán, hogy idén nem érkeznek meg az országba a síturisták. Olaszországban még hezitálnak. Franco Locatelli, az olasz egészségügyi tanács vezetője egyelőre azt mondta, hogy az ottani sípályák nyitva lesznek, azzal a megszorítással, hogy a síelésből hazatérőket karanténra kötelezik. Ugyanakkor a kormány a teljes lezárás mellett dönthet.

Egy közvélemény-kutatás szerint a németek többsége egyetért azzal, hogy idén le kellene zárni az európai síközpontokat. A megkérdezettek csaknem háromnegyede azt mondta, hogy természetesnek tartja vagy legalábbis helyénvalónak tartaná ezt a döntést a járvány terjedésének lassítása érdekében.

Football news:

Milan will announce the signing of Mandzukic and Tomori this week
Leonardo on Messi at PSG: We are not at the negotiating table, but the chair is reserved. Such a player is always on our lists
Leonardo on the contracts of Neymar and Mbappe: We are not going to beg them to stay. But I have a good feeling
Boca Juniors won the Diego Maradona Cup by beating Banfield on penalties
Man City, Barcelona and Bayern have congratulated Pep on his 50th birthday
Solskjaer parked the bus at Anfield, as Mourinho did. Ins about the match Liverpool - Manchester United
Liverpool dominated the first half-hour but did not exploit Pogba's weaknesses. Manchester United leveled the game and had the best moments