Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Az állatmenhelyek lekörözik a gyermekvédelemben élőket, ha az adományainkról van szó

Inkább adományozunk, mint önkénteskedünk, és többnyire legfeljebb ötezer forintot adunk. A nemes célok között az állatmenhelyek támogatottsága vezet. Reprezentatív kutatás készült a magyarok adományozási szokásairól.

Körülbelül kétszer annyian támogatják az állatmenhelyeket, mint a gyermekotthonokat Magyarországon - derült ki egy reprezentatív, országos kutatásból, amelyet a magyarországi adományozási kedvről készítettek az egyik legnagyobb mobilszolgáltató felkérésére.

A kutatásból kiderül, hogy magyar lakosság fele szokott adományozni és önkénteskedni is, és csak 12 százalék nem segíti ilyen formában a rászorulókat. A válaszadók bevallása szerint az önkénteskedéshez képest az adományozás gyakoribb, és a legtöbben, a válaszadók 81 százaléka tárgyi felajánlásokkal támogatja a rászorulókat.

Pénzbeli hozzájárulással a válaszadók 70 százaléka szokott élni, többségük alkalmanként 5 ezer forint alatti értékben, a 20 ezer forint feletti összeg csupán az esetek 3 százalékában jellemző.

A rendszerességet tekintve leginkább a véletlenszerű adományozás jellemző, adója 1+1 százalékát pedig az emberek 60 százaléka szokta szinte mindig, vagy többnyire felajánlani.

A válaszadók 41 százaléka az adományozással szemben azért preferálja az önkéntes munkát, mert ott azonnal látja az eredményt, és hasonló azok aránya (43 százalék), akik többet önkénteskednének, ha idejük engedné.

Tízből négyen főleg amiatt nem szoktak adományozni, mert félnek attól, hogy az összeg nem megfelelő helyre kerül, de hasonló nagyságú azok tábora is, akiket a saját anyagi helyzetük tart vissza - derült ki a felmérésből, amelyet a Telenor felkérésére az Impetus Research végzett.

Arra a kérdésre, hogy melyik három nemes célt részesítené előnyben, ha adományozásról vagy önkéntességről van szó, a válaszadók közül a legtöbben (35 százalék) az állatmenhelyeket, 24 százalék a betegségekben szenvedőket, 23 százalék a kórházakat és egészségügyi intézményeket 22 százalék a mélyszegénységben élőket jelölte meg a gyakori támogatandó csoportnak.

A kitöltők kevesebb mint ötöde (18 százalék) támogatná a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket, pedig hazánkban 25 ezer gyermek és fiatal él a családjából kiemelve.

A gyermekvédelem kapcsán létező sztereotípiák és információhalmaz sokszor átláthatatlanná teszik a gyermekvédelmi rendszer világát. A saját tapasztalataink azt mutatják, hogy minél többet tud valaki a gyermekotthonok működéséről, annál elkötelezettebben van jelen támogatóként

 - idézik a közleményben Joó Beatrist, a Gyermekhíd Alapítvány operatív igazgatóját.