Hungary

Az élcsapatokat bünteti a Forma-1 forradalmi terve

A Forma-1-es csapatok megállapodtak a következő években érvényes költséghatárokról: ezek szerint 2021-ben 145 millió dollár lesz az éves elkölthető keret, 2022-ben még kevesebb, 140 millió, a 2023-25-ös időszakban pedig további 5 millió dollárral csökken a felső határ, írja a BBC. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalosan még bólintott rá a csapatok megállapodására, de a BBC cikke szerint ez már csak formalitás, jövő héten került sor rá. A költségvetési sapka a versenyek számának változásával módosulhat; plusz versenyenként egymillió dollárral nő a keret, és fordítva. 

Korábban 175 millió dolláros költséghatárt terveztek 2021-re a csapatok, de közbe szólt a koronavírus-járvány, a kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt még fontosabbá vált a költségek radikális csökkentése. Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke néhány hónapja arról beszélt, hogy ha nem lép időben az F1, akár 3-4 csapat is csődbe mehet, ami az egész sportág jövőjét veszélyeztetné. A tervnek voltak ellenzői, a Ferrari például nem akart 150 millió alá menni. Az olasz csapat azzal érvelt, hogy a kiadások visszavágása több száz munkahely megszűnésével járja. A BBC forrásai szerint végül a Ferrari is belátta a változtatás szükségességét. 

Korábban szintén a spórolás jegyében állapodtak meg arról, hogy a 2021-re tervezett nagy szabályváltoztatási csomag bevezetését egy évvel elhalasztják, illetve jövőre is a 2020-ra kifejlesztett autóikat használják.

Más területeken is fontos változások jönnek, amelyektől azt várják, hogy kiegyenlítettebb lesz a világbajnokság. Az előző évi világbajnokság végeredménye alapján szabályozzák a szélcsatorna és a számítógépes modellezés használatát: minél előrébb végez a bajnokságban az adott csapat, annál kevesebbet fejlesztheti jövő évi versenyautóját. 2022-ben az első a meghatározott kvóta 90 százalékát használhatja, míg az utolsó a 112,5 százalékát. 2022 után még szigorúbb lesz a korlátozás, a kvóta 70 százalékát használhatja a világbajnok csapat, utána helyezésenként 5 százalékkal emelkedik az arány.

A csomag része lesz, hogy a top csapatok levonhatják a költségvetési limitjükből a kisebb csapatok számára értékesített alkatrészek becsült értékét. A próbapadokon töltött órák számát is korlátozni fogják, ami a motorfejlesztés miatt fontos, illetve limitálva lesz, hogy hány fejlesztési lépcsőt vehetnek be a csapatok a szezon során. 

A koronavírus-járvány miatt három futamot töröltek, hetet pedig elhalasztottak az idei versenyek közül. A jelenlegi állás szerint a 2020-as bajnokság július elején, az Osztrák Nagydíjjal kezdődhet, elképzelhető, hogy rögtön két versennyel.  A Brit Nagydíj sorsa bizonytalan, ezért a Magyar Nagydíj is duplázhat. 

Football news:

Neuer on the action black Lives matter: We are tolerant, open to the world and there should be no barriers to this
Milan and Inter are monitoring Benfica defender Araujo
Russian defender Tata scored an own goal in the second match in a row for mladá Boleslav
Ryan Giggs: ighalo makes a special contribution coming on as a substitute. It's great that he's staying at Manchester United
The APL conducted 1,195 tests for the coronavirus. No infected people were found
Giggs on Bruno Fernandes: he inspired Manchester United. It is Interesting to follow it, it makes partners better
Jan Pro 1-0 with Hertha: they didn't have any special moments. Important victory