Hungary

Az összeesküvés-elméletek puszta olvasása is pusztít

Pandémia idején talán mindennél fontosabb megbízható tudományos információkra támaszkodva tájékozódni és dönteni. Egy most publikált vizsgált szerint azonban az összeesküvés-elméletekkel még azokat is viszonylag könnyű megingatni véleményünkben,akik egyébként igyekeznek hiteles forrásokból tájékozódni - idézi a Science Communication című lapban megjelent tanulmányt az Orvostovábbképző Szemle online kiadása. Az összeesküvés-elmélet hívők vonták leginkább kétségbe a járványügyi intézkedéseket.

A tanulmány szerint elég volt annyi, hogy megkérték a résztvevőket: olvassanak el egy cikket, ami azt állította vagy legalább mérlegelte, hogy a világjárványt okozó vírus egy biológiai fegyverek fejlesztésére szakosodott kínai laboratóriumból szabadult el - idézi a portál a kutatási eredményeket.

Úgy tűnik, az összeesküvés-elméleteknek a puszta elolvasása is elegendő ahhoz, hogy sok embert elbizonytalanítson. "A konspirációs teóriák nagyon erőszakosan hatnak és képesek felülírni a tudományos információkat - hangsúlyozza a szerző, Risa Palm, a Georgia State University szakembere. Az olvasókat összeesküvés-elméletekkel bombázzák, s talán nem is tudjuk teljes mélységében felmérni ennek a hatását, ami ráadásul nagyon rövid idő alatt nagyon is gyakorlati dolgokban mutatkozik meg a mindennapi életben - teszi hozzá.

A vizsgálat

1071 önkéntes, négy csoportra osztva vett részt a vizsgálatban. Az első csoport alkotta a kontrollcsoportot, ők nem olvastak összeesküvés-elméletet tartalmazó cikket a felmérés kérdéseinek megválaszolása előtt. A másik három csoport tagjainak három különböző szöveget adtak elolvasásra, melyet a vizsgálatot végzők úgy formáztak, mintha újsághír lenne. Az első cikkből ("A koronavírus állatokból származik és onnan került az emberekbe") az derült ki, hogy tudományos bizonyítékok szerint a vírus denevérekből származik; a második cikk ("A koronavírus egy kínai laboratóriumból indult útjára") egy konspirációs teória alapján ismertette a vírus eredetét; míg a harmadik cikk ("Kínai laboratóriumból indult el a koronavírus, vagy állatokból jutott emberekbe?") mindkét előbbi teóriának egyenlő teret adott.

A cikk elolvasása után a résztvevőknek kérdésekre kellett válaszolniuk, melyekből kiderült, mit gondolnak a vírus eredetéről, mennyire értenek egyet a koronavírus veszélyességét, illetve a közegészségügyi és biztonsági előírások fontosságát bizonyító tudományos adatokkal.

A három csoport közül a tudományos tényeken alapuló cikket olvasó résztvevők voltak leginkább meggyőződve arról, hogy a vírus denevérekből származik, és e csoport tagjai értettek egyet leginkább a koronavírusok veszélyességére vonatkozó kutatások eredményeivel is.

Akik a másik két cikk valamelyikét kapták meg elolvasásra, hajlamosabbak voltak anyagilag és jogilag is Kínát tenni felelőssé a világjárványért.

Még ennél is fontosabb, hogy ők vonták kétségbe leginkább a prevenciós intézkedések - az arcmaszk, a gyakori kézmosás és a szociális távolság - értelmét.

"Itt az ideje, hogy - amellett, hogy mindent megteszünk azért, hogy visszaszorítsuk a vírust és visszanyerjük uralmunkat a helyzet felett - felvegyük a harcot a félrevezető és káros összeesküvés-elméletekkel szemben is" - fogalmaznak a szerzők az OTSZ online lapszemléje szerint.

Football news:

Udinese sign Fernando Llorente, Cutrone and sell Lasagna to Verona for 10 million euros
Monaco have re-loaned Onyekuru to Galatasaray
Karavaev on the Eredivisie: The fans are used to goals. Even if the team lost 2:3, they are happy
Mourinho on Lampard's resignation: Football is cruel, especially modern
Dzeko denied West Ham. Striker wants to leave Roma in the winter
Milan wants to sign Porto midfielder Otavio for free in the summer
Manchester United may loan Lingard to West Ham