Hungary

Azért vonhatják felelősségre, mert megakadályozott egy háborút Kínával

Kínzó kérdések elé néz Mark Milley amerikai vezérkari főnök az amerikai szenátusnak a fegyveres erőkért felelő bizottsága előtt kedden. A meghallgatásra beidézett tábornok ugyanis gyaníthatóan minimum fegyelemsértést követett el azzal, hogy lépéseket tett annak érdekében:

Donald Trump volt amerikai elnök ne tudjon háborút kirobbantani Kína ellen. 

A Richard Nixon bukásához vezető Watergate-botrányt feltáró Bob Woodward sztárújságíró új könyve, a Veszedelemben (Peril) szerint Milley legalább kétszer lépett közvetlen kapcsolatba kínai hivatali kollégájával, hogy megnyugtassa: az Egyesült Államoknak nem áll szándékában meglepetésszerű támadást indítani az ázsiai ország ellen, és hogy időben tájékoztatja arról Pekinget, ha az amerikai elnök elrendelt volna egy ilyen katonai lépést. 

A könyv szerint Milley attól tartott, Donald Trump háborút robbant ki Kína ellen, hogy elterelje a figyelmet választási vereségéről. 

A tábornok emellett parancsba adta a műveleti szobához rendelt tiszteknek: azonnal adják tudomására azt, ha Trump nukleáris csapást rendelne el. 

Ez már csak azért is necces, mert a vezérkari főnök nem része ennek a parancsnoki láncnak, és az elnöknek hatalmában áll háborút indítani, nukleáris támadást elrendelni. 

Milley szenátusi meghallgatásán olyan veterán republikánusok is részt vesznek, akik a könyv megjelenése óta követelik a tábornok lemondását. Szorítófogóban vannak a demokrata szenátorok is, ugyanis bár Milley jó szándékáról tanúskodik az, hogy elővigyázatos volt,

tette rossz precedenst teremthet a választott politikai vezetők és a hadsereg vezetői közötti hatalmi egyensúlyban. 

A szenátusi meghallgatás amúgy az afganisztáni kivonulás körül fog forogni, de Milley ügyére mindenképpen időt különítenek el. 

(Guardian)

Football news:

Dani Alves: If Barcelona thinks they need me, it's a matter of one call. I can still be useful
Lewandowski wants to move to Real Madrid. He will ask Bayern for a transfer (As)
Sarri about the calendar: Football is no longer a sport, but a show from which they are trying to squeeze as much money as possible
Calvert-Lewin is Arsenal's main target for the summer. Lacazette and Nketiah will leave for free
Tuchel about Newcastle: A new contender for the title. The Premier League is the most difficult league in the world, and it is getting more and more difficult
The director of Barca about Dembele and Roberto: They want to stay, but the club has to adjust salaries. This complicates the negotiations
Benzema on the Golden Ball: I have done a lot in the last 3-4 years and I continue to play at a high level