Hungary

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a betegek 60 százaléka meghal

A galántai járványkórház intenzív osztályán külön pszichológus foglalkozik az orvosokkal.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Videóriportot forgatott a Pozsonytól 50 kilométerre lévő galántai járványkórházban az Euronews. Az intézmény január óta számít Covid-központnak, 100 kilométeres körzetből viszik oda a fertőzötteket, mára pedig már tulajdonképpen csak a gyermekosztályon vannak más betegséggel küzdők, és csak pár ellátás folyik a koronavírusos betegek ápolásán kívül.

“Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel" – mondta Alexandra Pavlovičová, az intézmény igazgatója. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

Az Egészség Világa kórházból bemutatják azt, amit Magyarországon szinte teljes titkolózás övez: láthatjuk, mi történik a szigorú szabályokkal lezárt intenzív osztályon, ahova csak olyan hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, amiben percek alatt izzadni kezdünk, miközben a nővérek és orvosok 12 és 24 órát töltenek bennük egyhuzamban.

Az is kiderül, hogy a dolgozókkal pszichológus is foglalkozik többek közt amiatt, hogy az intenzívre kerülő betegek 60 százaléka nem éli túl a betegséget, ráadásul a páciensek átlagéletkora is csökken.

Az elmúlt napokban lakosságarányosan északi szomszédunknál volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik.

Football news:

Contrast before the whistle in Prague: Slavia players lined up in front of a kneeling Arsenal
Unai Emery: I am used to matches against my former clubs, so the games with Arsenal are not something new
I drink beer, champagne, red wine. I eat cheese and caviar. Figo about watching football
Figo about Messi and Ronaldo: Truffles with caviar is difficult to compare
Pogba on the substitution at half-time: They tried to provoke me for the 2nd yellow card. The coach decided that it would be better if I left the field before the red
Ole Gunnar Solskjaer: Manchester United are in for a real European battle with Roma. We are good against the Italians
Mikel Arteta: An important victory at a crucial moment, but it will be difficult for Arsenal. Emery is the most successful coach in the history of the Europa League