Semmilyen egészségügyi átszervezés vagy reform nem lesz.

Orbán Viktor miniszterelnök ezt két hete, a kormányinfón mondta. A Népszava azonban úgy tudja, még idén mintegy 22 milliárd forintot szán a kormány az egészségügy fejlesztésére.

A napilaphoz került 50 oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti - a sajtó teljes kizárásával zajló - konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői a lap szerint. Részletek nem derültek ki, de úgy tűnik a szakdolgozói bérek emeléséről nincs szó benne. A Népszava is csak annyit tudott kiemelni belőle, hogy két törvény, egy kormányrendelet és további négy miniszteri rendelet módosításával folytatná a kormány „a kórházi kapacitások fejlesztését”, az ellátórendszer szerkezetének „finomhangolását”.

Ebből a két gondosan megfogalmazott elképzelésből nem sokat tudhattunk meg, csak annyit még, hogy a javaslatcsomag része lehet a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, és az új alapellátási ügyelet újjászervezése.

Utóbbi egyébként azt jelentené, hogy az orvosi ügyeletet 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék. Ezt július elsejétől Hajdú-Bihar megyében tesztelik.