Hungary

Bréking: Nagy többséggel megszavazta a néppárt azt a szabályt, ami miatt a Fidesz belengette a kilépést

Az Európai Néppárt megszavazta a módosítást, ami lehetővé teszi a Fidesz teljes tagságának felfüggesztését. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kormányközeli lapok értesülései szerint a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

Bréking: Nagy többséggel megszavazta a néppárt azt a szabályt, ami miatt a Fidesz belengette a kilépést

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a hétvégén levélben figyelmeztette Manfred Weber frakcióvezetőt: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot. A Magyar Nemzet pedig ma reggel tényként írt arról, hogy a Fidesz kilép a frakcióból.

Szerdán az Európai Néppárt (EPP) tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, frissítve a 2013 októbere óta hatályos rendelkezéseket. A változtatás minősített többséggel fogadták el

– írta meg a pártcsalád honlapján.

Az új szabályzat lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására a frakcióból

– hangsúlyozza a 444.

Az új szabályok mától lépnek hatályba, és nem alkalmazzák őket visszamenőleges hatállyal. Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en (köztük a fideszesek) ellenezték és 4 fő tartózkodott.

A Fidesz azt ígérte, hogy ha a kifejezetten a párt képviselőire szabott szabályok átmennek, akkor kilépnek a frakcióból.

A néppárt és a Fidesz között már több mint két éve tart a huzavona az együtt maradásról.

A kormánymédia a szavazás előtt órákkal egybehangzóan azt írta, hogy a Fidesz szerdán kilép a frakcióból.

A kormánypárt eközben szerda késő délelőtt megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat.

A 24.hu hozzáteszi, hogy Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak:

jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ.

Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Forrás: 444, 24.hu, Telex

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

Football news:

Norwich relegated to the Premier League
Yaya Toure wrote a letter of apology to Pep. In 2018, a player accused Guardiola of racism
Real Madrid players will refuse bonuses for winning the Champions League or La Liga. The club will save 30 million euros
Zinedine Zidane: I was lucky to coach Real Madrid. But I'm not a terrible coach, although not the best
Sweden has opened stadiums for fans, but so far only 8 (!) people can attend matches. Although in other places go to 5 thousand
Ronaldo will miss the match with Atalanta due to a muscle injury
Arsenal, Lazio and Wolverhampton are Interested in Yaremchuk. Gent wants 15-20 million euros for their top scorer