Hungary

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

Michael Ignatieff szerint Demeter Szilárd nem méltó arra, hogy közhivatalt töltsön be Magyarországon szombati írása után.

Az a személy, aki ilyen szavakat használ, nem méltó arra, hogy bármiféle közhivatalt töltsön be ebben az országban

- kommentálta egy, a CEU-közösségnek írt levélben Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem (CEU) rektora és elnöke Demeter Szilárd szombati írását. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és az Orbán-kormány vezető kultúrpolitikusa Soros György gázkamrájának nevezte Európát, és kijelentette, hogy a lengyelek és a magyarok az új zsidók. Ignatieff angol nyelvű levelét Kertész János fizikus, a CEU-tanára tette közzé Facebook-oldalán.

A levélben a rektor emlékeztet a Soross Györggyel szembeni korábban indult gyűlöletkampányokra és ellenséges politikai nyilatkozatokra, de megjegyzi, hogy szombaton

Ez a kampány átlépett egy vonalat, amiről még a rezsim hívei sem gondolták, hogy valaha valaki át fogja lépni.

Szerinte Demeter szavaitól "Minden tisztességes ember gyomra felfordul. De ő nem számít. Az igazi felelősök egy olyan rezsim részei, ami évek óta alkalmazza a gyűlöletbeszédet, és úgy hiszi, hogy nincs az a hazugság, amit ne lehetne igazsággá tenni ha eleget ismételgeted."

Ezekben a szavakban az egész rezsim valódi természete mutatkozik meg.

- írta Ignatieff, aki levelében jelezte, hogy azt magánszemélyként írta, mert az ügyben a CEU hivatalosan csak az egyetem szenátusának jóváhagyásával szólalhatna meg. Erre egyébként biztatja is az egyetemet.

“Elég bajunk volt már ezzel a kormánnyal, és emiatt vagyunk Bécsben is. Nem vágyom többre. De a CEU nem lehet hű önmagához, ha nem mond semmit akkor, amikor az országot uraló hatalom minden értéket - mint a civilizált vita, és az igazság tisztelete - letapos, amiért az egyetemünk az alapítása óta kiáll. Mint minden hosszú emlékezettel rendelkező intézmény, az egyetemek nem csak az igazság letéteményesei, de azoknak a hazugságoknak is jó ismerői, amiket a különböző, hatalmukhoz ragaszkodó rezsimek hangoztatnak” - írta még levelében Michael Ignatieff.

Demeter Szilárd szombaton közzétett, majd utóbb visszavont írása sokaknál kiverte a biztosítékot, hétfőn a parlamenben több felszólaló is foglalkozott vele, többek között azt mondták róla, hogy „Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci', és egy petíció is indult, amiben távozását követeli jelenleg már több mint 17 ezer aláíró, köztük ismert személyiségek.

Football news:

Messi and his family take French lessons. Why teach him to go to the City? Canal+ journalist about the forward at PSG
Johnson on Lampard's resignation: In the world of results, it doesn't matter who you are - Mr. Chelsea or not
Alexander Golovin: Kovac is a competent specialist. Excellent work with him
Arsenal want to play the Europa League away match with Benfica on a neutral field due to a possible ban on flying to Portugal
Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February
Messi is in Barca's bid for the Cup game with Rayo Vallecano. Dest will not play due to muscle problems