Hungary

Díjat kapott Rudolf Péter is a Vígszínház évadzáróján

Hegyi Barbara, Márkus Luca, Antóci Dorottya, Kern András és Vörös Róbert mellett az igazgató, Rudolf Péter munkáját is díjjal ismerték el. Az új évadban Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András szerződik a Vígszínházhoz.

A Vígszínház 2020/21-es évadában a társulat 111 alkalommal játszott élőben, közönség előtt. Online streamen négy bemutatót tartottak, hét előadást élőben, huszonhatot felvételről közvetítettek, a színház 125. születésnapja alkalmából pedig nyolc archív előadást ingyenesen tettek elérhetővé. Az elmúlt hónapokban a Vígstreamház közvetítéseit 60 országból 100 ezernél is több néző követte, míg a jubileumi streamhéten közel 50 ezren tekintették meg a kultikus előadásokat. Az évadban 353 koronavírus tesztet végeztek a teátrumban.

A hagyományokhoz hűen az évadzáró társulati ülésen több művészeti díjat is átadtak.

A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri a Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó „A kiscsillag is csillag díj”–at Antóci Dorottyának ítélte oda.

Az évad legjobb alakításáért járó Ajtay Andor-emlékdíjat Az öreg hölgy látogatásában és A kőben nyújtott alakításáért Hegyi Barbara; valamint Az apa című előadás címszerepének megformálásáért Kern András nyerte el.

A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal a Vígszínház tagjai közül azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Rudolf Péter kapta.

A társulat szavazatai alapján a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó Varsányi Irén-emlékgyűrűt Márkus Luca nyerte el. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Vörös Róbert dramaturgnak ítélte oda a díj alapítványának kuratóriuma.

A díjazottak mellett a társulat születésnaposait és jubiláló hűséges tagjait is köszöntötték. Szatmári Liza színésznő 70 éve, Kertes Zsuzsa súgó és Héjj János ügyelő 45 éve, Hordós András a kelléktár vezetője és Borbiczki Ferenc színművész 30 éve, míg Hegyi Barbara 25 éve a Vígszínház tagja.

Az új évadban Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Bölkény Balázs, Orosz Ákos és Stohl András szerződik a Vígszínházhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Kövesi Zsombor a Vígben tölti gyakorlatát, vendégművészként pedig Radnay Csilla és Trokán Anna fog dolgozni a teátrumban. Gilicze Márta, Rudolf Szonja, Kiss Gergely Máté, Orbán Levente, Reider Péter és Tóth András vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.

A Vígszínház a 2021/22-es évadot szeptember 4-én a Szerelmek városa bemutatójával kezdi, ősszel a Kabaré, A rendes lányok csendben sírnak, A kő és a Bella Figura kőszínházi premierje is várja a nézőket. A színház szeptemberi és októberi műsorára a jegyértékesítés megkezdődött.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Football news:

Messi and Barcelona have agreed a contract until 2026. Lionel's salary will be reduced by 50% (Diario Sport)
Giroud on Ibrahimovic: He often acts as a ten. We can complement each other
Bayern, Bayer and Borussia Gladbach are Interested in PSG defender Kerer
Ronaldinho: I can't imagine myself as a coach. I have never really watched football
Barcelona believes that the contract with Messi will be signed before August 8, when the match with Juve for the Gamper Cup will take place
Grealish returned to training with Villa. Man City offered 100 million pounds for him
Giroud on the 9th number in Milan: I'm not superstitious. I don't think that the quality of my game depends on the number