Hungary

Díjcsökkentést kértek a vasúti árufuvarozók Palkovics Lászlótól

A vasúti árufuvarozó társaságok az általuk fizetett hálózat-hozzáférési díj (pályahasználati díj) 2020. március 1-jétől ez év végéig tartó csökkentését kérik Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől – írja az MTI a Világgazdaságra cikkére hivatkozva.

A társasságok ezáltal azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat engedje el a pályadíjak felártartamát. Ez a gyakorlatban

6,1 miliárd forintnyi engedményt jelentene az ő részükre. 

Az aláírók kérelme egybecseng a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó uniós rendelettel. A dokumentumot a Magyar Vasúti Egyesület (Hungrail) két elnökségi tagja és a szervezet árufuvarozási bizottságának elnöke írta alá.

A levél szerint a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt a hazai vasúti szektor idei teljesítménye 15 százalékkal, egyes szegmenseiben pedig akár 25 százalékkal is eshet. A helyzetet ezenfelül az is rontja, hogy a teljesítmény csökkenése miatt emelkednek a fix jellegű költségek, a kisebb volumen következtében nő az egy tonnára jutó hálózat-hozzáférési díj, ezáltal pedig még magasabbak lehetnek a fuvardíjak. Az aláírók arra hivatkoznak, hogy 

más országok is lépéseket tettek, vagy tenni fognak, a vasutasokat érintő károk mérséklése érdekében. 

A levél szerint a kedvezményre vonatkozó esetleges hazai kormányzati döntéseket legkésőbb 2020. november elejéig kell meghozni.

A lapnak nyilatkozva Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke elmondta: a gazdasági visszaesés miatt 2020 első félévében mintegy kétmillió tonnával csökkent a hazai vasúti teherforgalom, és miközben nem volt nagyobb javulás az év második felében sem, a vasútvállalatok állandó költségei nőttek. Hozzátette: az ágazatnak ezért sürgős segítségre van szüksége, a pályahasználati díj csökkentésével levegőhöz jutna, és megőrizné képességét a nemzetgazdaság logisztikai ellátására.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?