logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Donáth Anna bocsánatot kért a felvidéki magyaroktól

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője korábban a Progresszív Szlovákia -SPOLU rendezvényén beszélt a magyar-szlovák kapcsolatok jövőjéről, ahol azt mondta, hogy

lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk.

Vasárnap egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy hogyan értette ezt a mondatát, és bocsánatot kért azoktól, akiket ezzel megbántott. 

Ahogy arról már korábban is írtunk, többször előfordult, hogy a Momentum a helyi liberális szövetségesét támogatta az etnikai alapon szerveződő magyar párttal szemben. Donáth ezúttal is a Progresszív Szlovákia szerepét hangsúlyozza a két ország kapcsolatában.

Szerinte Zuzana Čaputová elnökké választása azt bizonyítja, hogy a szlovákoknak elegük van a korrupt és gyűlöletkeltő politikai elitből. Kiemelte azt is a közelgő választások kapcsán, hogy a párt magyarul is közzéteszi a programját, magyar tagozatot is indít. Szerinte ezzel a békére és a közös fejlődésre teszik a hangsúlyt. 

Ezért gondolom azt, hogy egy felvidéki magyar, saját magyarsága mellett ma egyre inkább büszke lehet Szlovákiára is. Arra a Szlovákiára, amelynek köztársasági elnökét olyan párt adja, amely érti: Szlovákia nem kevesebb, hanem több lesz attól, ha a magyar kisebbség gondolatai, a magyar kisebbség céljai, a magyar kisebbség értékei is képviseletet kapnak. Anélkül, hogy egymásra ellenfélként, olykor ellenségként tekintene szlovák és magyar.

A Momentum képviselője a Kelet-Közép-Európában lezajlott rendszerváltások és az uniós csatlakozás vívmányának nevezte, hogy a határon túli magyarok képesek és jogosultak saját politikai pártok alapítására. Kitért azonban arra is, hogy a politikai szerveződés készsége önmagában kevés, ha az etnikai képviselet nem válik részévé a kormányzati döntéshozásnak. 

Ha a Révkomáromban elhangzott beszédemnek az az egyetlen mondata félreérthető volt, s ezzel megbántottam a felvidéki magyarok közül némelyeket, a fentiekben kifejtett gondolattal megkövetem őket, s remélem immár számukra is világos, hogy valójában mire gondoltam.

Donáth Anna bejegyzésében azt is megjegyzi, hogy fontos a nemzeti közösségeknek a traumáiról beszélni, de ezekkel kapcsolatban pontosan kell fogalmazni. Szerinte párbeszédre van szükség, nem pedig tabusított hallgatásra, vagy kötelezően azonos véleményekre.

Themes
ICO